SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
05. aprīlī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
10
10

Jauni noteikumi sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanai

Stājas spēkā 05.04.2019.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sociālos pakalpojumus un sociālo palīdzību cilvēks var prasīt pašvaldības sociālajā dienestā. Atbilstoši likumam Ministru kabineta noteikumi nosaka kārtību, kādā ģimene vai persona saņem sociālo palīdzību un pakalpojumus, nosacījumus sociālās aprūpes pakalpojumiem, kritērijus aprūpes līmeņa noteikšanai un klientu izvērtēšanai, kā arī pakalpojumu finansēšanas kārtību.

FOTO: Freepik

Šodien, 5. aprīlī, stājas spēkā Ministru kabineta noteikumi par sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanu. Jaunie noteikumi, nemainot šī sociālā atbalsta principus, papildina un precizē likumā paredzēto sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanas kārtību, kā arī salāgo regulējumu ar izmaiņām citos normatīvajos aktos.

Līdz ar jaunajiem MK noteikumiem Nr. 138 spēku zaudē iepriekšējie noteikumi Nr. 288 “Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanas kārtība”.

Jaunie noteikumi par sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanu pamatā saglabā noteikumos Nr. 288 ietverto sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanas kārtību, paskaidrots Labklājības ministrijas (LM) izstrādātā tiesību akta anotācijā.

Lai uzlabotu teksta uztveramību, noteikumos ir veidotas atsevišķas nodaļas:

  • Kārtība, kādā ģimene (persona) saņem sociālo palīdzību;
  • Kārtība, kādā persona saņem sociālos pakalpojumus;
  • Klientu izvērtēšana un aprūpes līmeņa noteikšana;
  • Sociālās aprūpes pakalpojumu saņemšana dzīvesvietā un ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā;
  • Valsts finansēta ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas pakalpojuma sniegšanā iesaistītā personāla skaits un kvalifikācija.

Jaunajos noteikumos sociālās palīdzības saņemšanas kārtība harmonizēta ar MK noteikumiem Nr. 299 par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu, novērtējot materiālo situāciju.

Savukārt noteikumos par sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanu

ietvertās normas attiecas arī uz maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa noteikšanu, kas ir nepieciešams, lai saņemtu sociālās palīdzības pabalstus pamatvajadzību nodrošināšanai, sociālos pakalpojumus un noteiktus atvieglojumus (piemēram, saņemt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu līdz 90%, saņemt valsts nodrošināto juridisko palīdzību, pretendēt uz atbrīvošanu no tiesas izdevumu atmaksas, tiesības saņemt elektroenerģijas pakalpojumu par samazinātu cenu), norāda LM.

Noteikumos uzskaitīts, kādi dokumenti nepieciešami, lai sociālais dienests varētu izvērtēt ģimenes (personas) materiālo situāciju. Iztikas līdzekļu deklarāciju sociālais dienests sagatavo, izmantojot valsts un pašvaldības informācijas sistēmas, tāpat kā tas paredzēts arī MK noteikumos par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu.

Visas pašvaldības sociālās palīdzības administrēšanu veic Vienotajā pašvaldību sistēmā (VPS) – Sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu administrēšanas lietojumprogrammā (SOPA), kas ir pieslēgta ārējo reģistru datu iegūšanai no vairāk nekā 10 reģistriem (Pilsonība un migrācijas lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistrs u. c.).

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 3. pants noteic, ka sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanas kārtību nosaka Ministru kabinets un pašvaldību domes. Arī noteikumu paskaidrojumā norādīts: likumi un MK noteikumi nosaka tikai sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu piešķiršanas pamatprincipus, bet konkrēto sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu saņemšanas nosacījumus veido katra pašvaldība, jo atbilstoši likumā “Par pašvaldībām” noteiktajam sociālā palīdzība un sociālie pakalpojumi ir pašvaldību autonomā funkcija, kas tiek finansēta no pašvaldību budžeta. Līdz ar to noteikumos noteikta tikai to sociālo pakalpojumu saņemšanas kārtība, kurus finansē no valsts budžeta, kā arī vispārējie principi pašvaldības nodrošināto sociālo pakalpojumu saņemšanā.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI