SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
11. martā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
5
5

Donora asinis nodrošina visiem, kam tās nepieciešamas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Lai gan jau kādu laiku, ziedojot asinis, vairs nav iespējams norādīt konkrētu personu, kam tās ir nepieciešamas, arvien vēl sociālajos tīklos var manīt izmisušu cilvēku publicētus lūgumus atsaukties un ziedot asinis, lai glābtu nelaimē nonākuša tuvinieka dzīvību. Valsts asinsdonoru centrs gan uzsver, ka nepieciešamā palīdzība tiek sniegta visiem neatkarīgi no tā, vai konkrētai personai tiek ziedotas asinis.

īsumā
  • Visi pacienti, kam tas ir nepieciešams, asinis saņem, taču ne konkrētā donora. Pēc asins nodošanas tām tiek veiktas laboratoriskās pārbaudes. Katra asins deva tiek sadalīta komponentos.
  • Ziedojot ar domu, ka tā palīdzam konkrētai personai, mēs palīdzam uzturēt asins krājumu, kas nepieciešams citu pacientu glābšanai.

Medicīnas personālam nav tiesību pieprasīt pacienta tuviniekiem gādāt par asins krājuma papildināšanu, ja asinis nepieciešamas konkrēta pacienta ārstēšanai. “Neatkarīgi no tā, vai personai ir vai nav ziedotas asinis, tas nav šķērslis plānotas vai neplānotas ārstēšanas saņemšanai. Visiem pacientiem, kuriem nepieciešama palīdzība, tā tiek sniegta,” LV portālam uzsvēra Valsts asinsdonoru centra pārstāvis Jānis Vecvagars.

Vienlaikus arī jāsaprot, ka asins krājums nav neizsmeļams un tam nepieciešams pastāvīgs papildinājums, tāpēc nereti ārsti izmanto iespēju un asins krājuma papildināšanā lūdz iesaistīties pacienta tuviniekus. Diemžēl dažkārt asins ziedošanas aicinājums šādos brīžos tiek pārprasts un cilvēkos rada nepamatotu papildu satraukumu.

Ziedot konkrētai personai nav iespējams

“Kopš pagājušā gada augusta nosacījumi, ziedojot asinis konkrētai personai, ir mainījušies, proti, pretēji ierastajam – izziņā norādīt personas vārdu, uzvārdu un ārstniecības iestādi, kurā pacients atrodas, – turpmāk jānorāda tikai ārstniecības iestāde,”  skaidro J. Vecvagars.

Sabiedrībā vēl joprojām pastāv maldīgs uzskats, ka “manis ziedotās asinis saņems pacients, kuram tās ziedoju”.

Lai gan šādas izmaiņas ir saistītas ar stingrākām fizisko personu datu aizsardzības prasībām, kas daudzos varētu raisīt arī neizpratni, ceļš, kā donora asinis nonāk līdz pacientam, nemainās. “Sabiedrībā vēl projām pastāv maldīgs uzskats, ka “manis ziedotās asinis saņems pacients, kuram tās ziedoju”,” secina Valsts asinsdonoru centra pārstāvis.

Taču tas nav iespējams. Visi pacienti, kam tas ir nepieciešams, asinis saņems, taču ne konkrētā donora. Iemesls tam ir gaužām vienkāršs – pēc asins nodošanas tām tiek veiktas laboratoriskās pārbaudes, katra asins deva tiek sadalīta komponentos un tikai tad nonāk Valsts asinsdonoru centra krājumā. Šis pārbaužu un sadales cikls ilgst aptuveni divas diennaktis. 

Ziedojot asinis, palīdzam citiem

Donors, kurš dodas ziedot asinis ar domu palīdzēt konkrētam pacientam, ar savu ziedojumu nodrošina asins krājuma papildinājumu. Pacientam asinis var ziedot jebkuras asinsgrupas donors, taču ne visiem donoriem drīkst pārliet citas asinsgrupas asins komponentus. Dažkārt pacientam nepieciešama vairāku donoru palīdzība. Ziedojot asinis, donors palīdz uzturēt asins krājumu, dodot iespēju atveseļoties visiem nelaimē nonākušajiem, tostarp arī konkrētajam pacientam. Tātad šādam aicinājumam ir praktisks pamatojums – ziedojot asinis konkrētai personai, mēs palīdzam uzturēt asins krājumu, bet konkrētais pacients saņems nepieciešamo palīdzību, jo par to gādājuši citi asinsdonori. 

“Tādējādi aicinājumam ziedot asinis ir praktisks pamatojums. Ziedojot ar domu, ka tā palīdzam konkrētai personai, mēs palīdzam uzturēt asins krājumu, kas nepieciešams citu pacientu glābšanai, tikmēr konkrētais tuvinieks saņems nepieciešamo palīdzību, jo par to ir gādājuši citi asinsdonori,” rezumē Valsts asinsdonoru centra pārstāvis.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI