SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
02. janvārī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

Valsts prezidentu 2019. gadā Saeima vēlēs atklātā balsojumā

Stājas spēkā 01.01.2019.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Rebeka Žeire, LETA

2019. gada 1. janvārī stājas spēkā grozījums Latvijas Republikas Satversmē, kas paredz, ka Valsts prezidentu turpmāk ievēlēs, atklāti balsojot, ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļa balsu vairākumu.

Veicot izmaiņas valsts pamatlikumā, grozīts Satversmes 36. pants, kurā mainīts viens vārds – “aizklāti” uz “atklāti”. Grozījumu anotācijā skaidrots, ka izmaiņas nepieciešamas, jo jānodrošina darba procesa caurskatāmība, lai veicinātu sabiedrības lielāku uzticēšanos Saeimai. Balsojums par Valsts prezidentu līdz šim bija pēdējais aizklātais balsojums parlamentā. Proti, visas amatpersonas, piemēram, valsts kontrolieri, Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju, tiesībsargu, Augstākās tiesas priekšsēdētāju, Latvijas Bankas prezidentu u. c., Saeima ievēlē atklāti, kā arī informācija par balsojumiem ir pieejama publiski.

Līdz šim arī Valsts prezidenta ievēlēšanas likums noteica, ka Valsts prezidentu ievēlē, balsojot aizklāti. Lai novērstu pretrunu ar grozīto Satversmes 36. pantu, izmaiņas veiktas arī Valsts prezidenta ievēlēšanas likuma 8. pantā, neminot tajā vairs balsošanas veidu, jo tas ir noteikts jau pamatlikumā. Arī šie grozījumi stājas spēkā 2019. gada 1. janvārī.

Saeimas Juridiskais birojs skaidro, ka arī turpmāk Valsts prezidentu ievēlēs Saeimas balsojumā ar vēlēšanu zīmēm neatkarīgi no izvirzīto kandidātu skaita, tikai – atklāti, nevis aizklāti. Proti, piemēros to pašu kārtību, kāda tā jau ir šobrīd, ievēlot, piemēram, Saeimas Prezidija locekļus un valsts kontrolieri. Minēto kārtību regulē Saeimas kārtības ruļļa 26. pants. LV portāls iepriekš jau ir izklāstījis argumentus “par” un “pret” atklātām Valsts prezidenta vēlēšanām.

Tāpat Saeimas Juridiskais birojs norāda, ka jaunas Saeimas sanākšana neietekmē prezidenta pilnvaru termiņu. Saskaņā ar Satversmes 35. pantu Valsts prezidentu ievēlē Saeima uz četriem gadiem.

Raimonds Vējonis Valsts prezidenta amatā oficiāli stājās 2015. gada 8. jūlijā, līdz ar to Saeimai par Valsts prezidenta ievēlēšanu būs jālemj 2019. gadā. Valsts prezidenta ievēlēšanas likuma 6. pants paredz, ka kārtējām Valsts prezidenta vēlēšanām Saeimas Prezidijs sasauc Saeimas sēdi ne agrāk kā 40 dienas un ne vēlāk kā 30 dienas pirms esošā Valsts prezidenta pilnvaru laika beigām.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI