SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
28. novembrī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Energoresursi

Publiskā ēkā energosertifikātam jābūt redzamā vietā

Stājas spēkā 28.11.2018.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Trešdien, 28. novembrī, stājas spēkā grozījumi Ēku energoefektivitātes likumā, kas precizē Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) tiesības uzraudzīt, lai publiskai ēkai, kurai veikta energosertifikācija, energosertifikāts vai ēkas pagaidu energosertifikāts tiktu izvietots attiecīgajā ēkā apmeklētājiem redzamā vietā.

Izmaiņas likumā veiktas saistībā ar to, ka Eiropas Komisija (EK) pirms diviem gadiem pret Latviju ierosināja pārkāpuma procedūru, jo netika izpildīti visi pienākumi, kas izrietēja no Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2010/31/ES (2010. gada 19. maijs) par ēku energoefektivitāti. Pēc Ekonomikas ministrijas sarakstes ar EK ar laiku lielākā daļa pārmetumu gan tika noraidīta.

Ekonomikas ministrija atbildē EK informēja, ka Latvija ir pārņēmusi direktīvas prasības, proti, pienākumu publiskas ēkas īpašniekam izvietot ēkas vai tās daļas energosertifikātu vai ēkas pagaidu energosertifikātu attiecīgajā ēkā apmeklētājiem redzamā vietā, ja ēkai vai tās daļai ir veikta energosertifikācija.

Sākotnēji Ēku energoefektivitātes likuma grozījumos tika paredzēts, ka uzraudzību un kontroli par minētā pienākuma izpildi savas kompetences ietvaros veiks Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) un direktora pieņemtos lēmumus varēs pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā. Tomēr minēto grozījumu izskatīšanas gaitā Saeimā tika pieņemts lēmums svītrot nosacījumu, kas norāda, ka lēmums pieņemams un izpildāms Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Pēc Ēku energoefektivitātes likuma grozījumu pieņemšanas Ekonomikas ministrija secināja, ka, nenosakot šajā likumā BVKB tiesības veikt kontroli un uzraudzību Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā, nevar tikt īstenots efektīvs un saprotams uzraudzības mehānisms attiecībā uz privātpersonu un atvasinātu publisku personu pienākuma izpildi, norādīts likumprojekta anotācijā.

Līdz ar to likuma grozījumi paredz, ka lēmuma pieņemšana un izpilde attiecībā uz privātpersonu un atvasinātu publisku personu notiek Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Ievērojot Ministru kabineta 2014. gada 30. septembra noteikumu Nr. 576 “Būvniecības valsts kontroles biroja nolikums” 13. un 14. punktu, BVKB struktūrvienību vai amatpersonu faktisko rīcību un izdotos administratīvos aktus privātpersona var apstrīdēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā, iesniedzot BVKB direktoram attiecīgu iesniegumu. Savukārt BVKB direktora faktisko rīcību un izdotos administratīvos aktus privātpersona Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

BVKB savas kompetences ietvaros plāno un organizē likumā noteiktā pienākuma izpildes uzraudzību, pēc iespējas to salāgojot ar citos normatīvajos aktos noteikto pienākumu izpildi, piemēram, nodrošinot uzraudzību kopā ar ekspluatācijas uzraudzību publiskām ēkām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI