SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
20. martā, 2018
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide
7
7

Oficiālā elektroniskā adrese obligāta kļūs pakāpeniski

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Oficiālās elektroniskās adreses likums, kas ir spēkā no šā gada 1. marta, dokumentu apritei paredz izmantot oficiālo e-adresi. Likumā noteikti atšķirīgi datumi, kad e-adrese kļūs obligāta valsts iestādēm, rezerves karavīriem, atsevišķām amatpersonu grupām, komersantiem. Oficiālo e-adresi privātpersonas varēs izmantot brīvprātīgi. Likumam jau ir iesniegti grozījumi, tostarp pārceļot obligātās lietošanas termiņus.
īsumā
  • Oficiālās elektroniskās adreses likums paredz, ka e-adresi Latvijā jāsāk izmantot ar šā gada 1. jūniju, kad tā būs obligāta valsts iestādēm.
  • Personai tiek radīta viena elektroniskā vide, kurā tā saņem visu viņai pienākošos korespondenci no iestādēm.
  • Aktivizējot e-adreses kontu, persona deklarē, ka saziņu ar iestādēm tā vēlas organizēt tikai elektroniskā veidā, līdz ar to iestādēm ir pienākums visu korespondenci (gan papīra formātā sūtīto, gan citās informācijas sistēmā esošo) sūtīt uz e-adresi.
  • Valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv e-adreses konta lietotājam būs pieejams personificēts konts, kas nodrošinās dokumentu sūtīšanu, saņemšanu un glabāšanu.
  • Likuma pārejas noteikumi paredz pakāpenisku e-adreses ieviešanu visiem e-adreses konta lietotājiem.

Oficiālās elektroniskās adreses likums noteic, ka šī adrese ir elementu kopums (unikāla ciparu vai ciparu un burtu virkne), kas nodrošina adresāta sasniedzamību elektroniskajā vidē.

E-adrese valstī sāks darboties no 2018. gada 1. jūnija, un kā pirmajām obligāti to ir jāsāk izmantot valsts iestādēm. Savukārt iedzīvotājiem e-adreses lietošana ir brīvprātīga, un viņi varēs izvēlēties, vai šādu saziņas veidu ar valsti izmantot.

Likumu izstrādāja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM). 

Kāds labums iedzīvotājam

Sabiedrība ir informēta, ka ir  pieņemts īpašs likums un būs oficiālā e-adrese. Kas par to būtu jāzina iedzīvotājam? Vai viņš turpmāk varēs rakstīt iesniegumu uz iestādes oficiālo adresi? Vai iestāde varēs rakstīt oficiālu atbildi uz iedzīvotāja oficiālo e-adresi, ja viņam tāda būs? Ja nebūs, tad – kas īsti mainās ar šādu likumu?

E-adrese kā valsts pārvaldē vienots risinājums ir ieviesta, lai elektroniskajā vidē nodrošinātu garantētu, drošu un ērtu oficiālo saziņu starp valsts iestādēm un privātpersonām, uzsver VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā referente Laura Jansone.

Oficiālās elektroniskās adreses likums regulē jebkura dokumenta (oficiālās elektroniskās saziņas un elektronisko dokumentu) apriti, izmantojot e-adresi, neatkarīgi no dokumenta juridiskā spēka.

E-adrese nodrošina dokumenta apriti starp

  1. valsts iestādēm,
  2. valsts iestādēm un privātpersonām – gan fiziskām personām, gan Uzņēmumu reģistra (UR) reģistros reģistrētiem tiesību subjektiem.

Ar Oficiālās elektroniskās adreses likumu iedzīvotājiem tiks nodrošinātas divas jaunas iespējas:

1. Iespēja deklarēt, ka oficiālo saziņu ar valsti iedzīvotājs vēlas veikt tikai elektroniskā formā. Tas nozīmē, ka:

a) iedzīvotājs vairs nebūs piesaistīts fiziskās atrašanās vietai (deklarētajai dzīvesvietai) un oficiālajai saziņai varēs piekļūt tūlītēji neatkarīgi no atrašanās vietas (tostarp atrodoties vai dzīvojot ārzemēs) un laika, pat esot ceļā, jo e-adrese būs pieejama arī no mobilajām ierīcēm;

b) iedzīvotājam pazīme, ka vēlas saņemt attiecīgo atbildi e-adresē, nebūs jānorāda katrā iesniegumā, bet tas automātiski būs saistošs nosacījums visām iestādēm – atbildēt uz personas e-adresi, ja personai e-adreses konts ir aktivizēts. Tas ir īpaši svarīgi un ērti uzņēmējiem, kuriem sarakste ar valsti notiek biežāk.

2. Personas e-adreses konts valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv kļūs par vienotu oficiālās elektroniskās saziņas vietu ar valsts pārvaldi, kas nozīmē, ka iedzīvotājam nebūs jāpārzina dažādās iestāžu sistēmas un platformas. 

Nākotnē e-adrese pavērs papildu iespējas saņemt atgādinājumus par iedzīvotājiem/uzņēmējiem svarīgiem notikumiem, kam ir saistība ar valsti.

Ja iedzīvotājs būs aktivizējis e-adresi, viņam šīs minētās iespējas automātiski būs pieejamas. Savukārt, ja iedzīvotājs kādu iemeslu dēļ nebūs izvēlējies e-adreses piedāvātās ērtības, viņam nekas nemainīsies – kārtība, kādā notiek saziņa papīra vēstuļu formā un klātienē, nemainīsies.

VARAM pārstāve norāda, ka e-adrese fiziskām personām un Uzņēmumu reģistra reģistros reģistrētiem tiesību subjektiem (privātpersonām) ir digitālais personas konts portālā www.latvija.lv un tā nodrošina iespēju valsts iestādēm veidot ar privātpersonām saraksti elektroniski vienotā un drošā vidē. E-adreses risinājumu var pielīdzināt internetbankas risinājumam – slēgtā vidē, valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv, e-adreses konta lietotājam būs pieejams personificēts konts, kas nodrošinās dokumentu sūtīšanu, saņemšanu un glabāšanu.

Kur būs reģistrēta e-adrese? Kam tā būs pieejama?

Informācija par izveidotajām e-adresēm tiks iekļauta e-adrešu katalogā. Oficiālās elektroniskās adreses likumā noteikts e-adrešu kataloga informācijas piekļūšanas ierobežojums:

  1. valsts iestādes piekļūst atbilstoši to kompetencei – informācijai par visām oficiālajām elektroniskajām adresēm;
  2. privātpersonas piekļūst informācijai tikai par valsts iestāžu oficiālajām elektroniskajām adresēm.

Jautāta par šādas e-saziņas drošību, VARAM pārstāve L. Jansone uzsver, ka e-adrešu informācijas sistēma nekontrolē e-adreses ziņojuma saturu. E-adreses sistēma uzskatāma kā alternatīva pasta sūtījumu sistēmai, kur pastnieks neredz vēstules saturu, bet redz  tikai aploksni. Tāpat tas būs e-adresē – saturam varēs piekļūt tikai sūtītājs un saņēmējs.

Cilvēks paļaujas, ka tiešām runā ar valsti

Cilvēks, kurš aktivizējis oficiālo e-adresi, paļaujas, ka viņa oficiālais e-pasts būs zināms tikai valsts iestādei. Tātad jebkurš sūtījums tajā jāuztver nopietni. Kā tiks novērsti krāpšanās riski?

Šis ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ e-adrese tiek veidota – lai nodrošinātu drošu un aizsargātu saziņas vidi, kur gan sūtītājs, gan saņēmējs ir skaidri identificēts, uzsver L. Jansone.  E-adreses sistēmā nevarēs iesūtīt ziņojumus "no āra". Šis ir viens no riskiem ierastajiem e-pastiem – ir samērā vienkārši sagatavot e-pasta vēstuli, kurā kā sūtītāju var norādīt jebkuru adresi, tādējādi maldinot saņēmēju. Ņemot vērā, ka valsts un iedzīvotāju/uzņēmēju saziņa bieži skar sensitīvus jautājumus, šāds risks nav pieļaujams. Arī bankas nesūta informāciju par klientiem uz e-pastu – svarīga informācija tiek paziņota internetbankā – drošā vidē.

Vai iestādēm līdz šim norādītais privātais e-pasts būs jānomaina ar oficiālo e-adresi?

Jau pašreiz iedzīvotāji saziņai ar valsts un pašvaldības iestādēm norāda savu privāto e-pastu.

Piemēram. Esmu norādījusi savu privāto e-pastu pašvaldībai, no tās arī saņemu paziņojumu par nekustamā īpašuma nodokli. Vai turpmāk man pašvaldība sūtīs paziņojumu uz divām elektroniskajām adresēm: privāto un oficiālo?

Kā skaidro VARAM, pašvaldībai  būs pienākums informāciju sūtīt uz e-adresi. Tas, vai pašvaldība saglabās praksi sūtīt arī e-pastā, būs tās ziņā. Paredzams, ka būs pārejas posms, kurā paralēli varētu darboties abas iespējas, jo ne visi iedzīvotāji uzreiz aktivizēs e-adresi. Kad e-adrese būs aktivizēta, pašvaldībai vairs nebūs pienākuma dublēt ziņojumus e-pastā. Šāds pienākums iestādēm ir noteikts Oficiālās elektroniskās adreses likuma 12. panta ceturtajā daļā – dokumentu, kas atbilstoši normatīvajiem aktiem ir sūtāms uz elektroniskā pasta adresi, nosūta uz oficiālo elektronisko adresi, ja tā ir aktivizēta.

Piemēram, savs e-pasts ir jānorāda Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS), ja esi tās lietotājs, jo visi paziņojumi no EDS (par VID saņemtajiem personas iesniegtajiem pārskatiem, deklarācijām) automātiski tiek atsūtīti uz norādīto privāto e-pastu. Vai saziņā ar valsts iestādēm, kur e-pasts ir jānorāda obligāti (piemēram, VID EDS), pašreizējā  privātā e-pasta adrese būs jāaizstāj ar oficiālo e-adresi?

VARAM skaidro: šajā gadījumā ir citādi – e-pasts VID EDS gadījumā ir tikai veids, kā VID dara zināmu, ka VID drošajā sistēmā (EDS) ir pienācis sūtījums. Līdzīgi darbosies e-adrese. Attiecībā uz VID EDS – par tiem paziņojumiem, kurus saņemat EDS, tiek strādāts pie tā, lai jau automātiski saņemtu ziņu savā e-adresē. Attiecīgi pašam/-ai nekas nebūs jādara. Turklāt arī ww.latvija.lv būs iespēja norādīt privāto e-pastu, uz kuru varēs saņemt automātisku informatīva rakstura paziņojumu par sūtījumiem e-adresē.

Obligāta e-adrese – vispirms valsts iestādēm

E-adreses izmantošana būs obligāta valsts iestādēm, uzņēmējiem un rezerves karavīriem. Savukārt fiziskām personām no 14 gadu vecuma e-adreses izmantošana būs brīvprātīga.

Likuma 5. pants nosaka, ka oficiālās elektroniskās adreses izmantošana ir obligāta:

  1. valsts iestādei;
  2. reģistros reģistrētam tiesību subjektam;
  3. rezerves karavīram. 

Šā likuma izpratnē valsts iestāde ir tiešās pārvaldes iestāde, valsts institūcija, kas nav padota Ministru kabinetam, atvasināta publiska persona un tās iestāde, tiesu iestāde, prokuratūra, zvērināts tiesu izpildītājs un maksātnespējas procesa administrators, kā arī privātpersona, kurai deleģēts valsts pārvaldes uzdevums, skaidro VARAM pārstāve L. Jansone.  Tas definēts Oficiālās elektroniskās adreses likuma 1. panta 6. punktā.

Juridiskās privātpersonas (komersanti un citi tiesību subjekti, kas reģistrēti Uzņēmumu reģistrā, – biedrības, nodibinājumi, arodbiedrības, politiskās partijas, reliģiskās organizācijas u. c.) e-adresi brīvprātīgi varēs sākt izmantot no 2019. gada sākuma, bet no 2020. gada e-adreses lietošana būs obligāta, norādīts ministrijas informācijā.

Oficiālās elektroniskās adreses likuma pārejas noteikumi paredz pakāpenisku e-adreses ieviešanu visiem e-adreses konta lietotājiem.

Termiņos būs izmaiņas. Saeimā pirmajā lasījumā atbalstītie grozījumi likuma pārejas noteikumos paredz, ka valsts iestādes, kas nav MK padotībā, kā arī pašvaldības, prokuratūra un privātpersonas, kam deleģēts valsts pārvaldes uzdevums, oficiālo e-adreses kontu aktivizēs līdz šā gada 15. oktobrim.

Rezerves karavīrs oficiālo elektronisko adresi izveidos no 2019. gada 2. janvāra un tā obligāti jāizmanto no 2019. gada 1. februāra.

Taču tiešās pārvaldes valsts iestādēm e-adresi obligāti būs jāsāk lietot no šī gada 1. jūnija, kā tas jau ir noteikts likumā.

Papildu izmaiņas un precizējumi likumā ir paredzēti ar vēl vieniem grozījumiem, ko sagatavojusi Tieslietu ministrija. Valdība tos vēl nav izskatījusi.

LV portāls publikācijā "Iedzīvotāju reģistru aizstās Fizisko personu reģistrs"; jau rakstīja, ka Iedzīvotāju reģistrā, pēc tam attiecīgi arī Fizisko personu reģistrā iekļaus ziņas par personas oficiālās e-adreses kontu. Tas nozīmē, ka tiks iekļauta pazīme, vai personai ir aktivizēta e-adrese, proti, vai persona ir izteikusi vēlmi, lai oficiālā saziņa ar valsti notiktu primāri elektroniski uz personas e-adreses kontu.

Informācija par e-adresi ir pieejama VARAM mājaslapā.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI