SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
21. janvārī, 2019
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide
12
12

Rezerves karavīram oficiālā elektroniskā adrese kļūst obligāta

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Valsts saziņai ar iedzīvotājiem likumā ir paredzējusi izmantot oficiālo elektronisko adresi. Dokumenti un citi sūtījumi uz e-adresi ir droši un uzticami, jo tos, līdzīgi kā ierakstītu vēstuli, saņem tikai pats adresāts. Iedzīvotājiem šādas adreses izveidošana gan ir brīvprātīga. Taču ir grupa iedzīvotāju – rezerves karavīri, kam oficiālā e-adrese jāizveido no 2019. gada 2. janvāra un tā obligāti jāizmanto no šā gada 1. februāra.

īsumā
  • Oficiālās e-adreses ieguvumi: šāda saziņas iespēja ļauj būt mobilam, tas aizstāj papīra vēstuli, nodrošina saziņu ar valsti vienuviet.
  • Oficiālās elektroniskās adreses likumā noteikts, ka rezerves karavīram oficiālās elektroniskās adreses izmantošana ir obligāta no 2019. gada 1. februāra.
  • Bruņotie spēki vairākiem tūkstošiem rezerves karavīru izsūtīs atgādinājuma vēstuli, kurā tiks skaidrotas Oficiālās elektroniskās adreses likuma prasības.
  • Ir noteikti vairāki veidi, kādos rezerves karavīriem nosūta pavēstes, informējot par viņu iesaukšanu uz rezerves karavīru mācībām vai mobilizācijas gadījumā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir uzsvērusi, ka oficiālā e-adrese sniedz iespēju drošai saziņai ar valsti vienuviet. Iedzīvotāji un juridiskās personas aicinātas pieteikties oficiālajai e-adresei valsts pārvaldes pakalpojumu portālā “Latvija.lv”. Aktivizējot e-adresi, lietotājs saņems visas tās ziņas no valsts un pašvaldību iestādēm, kuras agrāk tika sūtītas pa pastu uz deklarēto adresi.

Oficiālo e-adresi ievieš pakāpeniski. Valsts iestādēm tā jau ir obligāta. Zvērinātiem tiesu izpildītājiem, maksātnespējas procesa administratoriem un tiesām, kas izskata civillietas, krimināllietas, administratīvās lietas un administratīvo pārkāpumu lietas, kā arī Satversmes tiesai e-adreses izmantošana būs obligāta no 2020. gada.

Iedzīvotājiem e-adreses lietošana ir brīvprātīga.

Oficiālās elektroniskās adreses likuma 5. pantā noteikts, ka rezerves karavīram oficiālās elektroniskās adreses izmantošana ir obligāta. Pārejas noteikumos konkretizēts – obligāta no 2019. gada 1. februāra.

Kā iegūt oficiālo e-adresi?

VARAM ir skaidrojusi, ka izveidot e-adresi var portālā Latvija.lv, izmantojot identifikācijas rīkus – personas apliecību (eID), drošu elektronisko parakstu un mobilo lietotni “eParaksts mobile”. Gadījumā, ja ir eID karte, bet aizmirsušies piekļuves kodi vai nav e-parakstu, nav jāizgatavo jauna karte. Jādodas uz tuvāko Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes filiāli, kur pāris dienu laikā atjaunos gan piekļuves kodus, gan e-parakstus.

Piemēram, par mobilo lietotni tīmekļvietnē eparaksts skaidrots – mobilā lietotne “eParaksts mobile” ir mūsdienīgs un  drošs rīks, kas nepieciešams darbam portālā “eParaksts.lv”, kā arī e-identitātes apliecināšanai citās informācijas sistēmās. “eParaksts mobile” bez maksas ir pieejams kā “iOS”, tā “Android” operētājsistēmas viedtālruņiem.

Kā sazināsies ar rezerves karavīriem

Autentifikācijas (identifikācijas) rīki, lai tiktu pie savas oficiālās e-adreses, sabiedrībā netiek vērtēti kā draudzīgi, vienkārši un ērti visiem. Pēc VARAM aicinājuma arī iedzīvotājiem pieteikties oficiālajai e-adresei lasītāji komentāros LV portālā un sociālajos tīklos pauda nožēlu, ka nevar autentificēties ar internetbankas starpniecību, vai norādīja, ka būtu labi, ja to varētu izdarīt ar “Smart-ID”.

Tāpēc rodas jautājums: ja pēc 1. februāra tiks konstatēts, ka ne visi rezerves karavīri ir izveidojuši oficiālo e-adresi, vai arī turpmāk paziņojumi šiem rezerves karavīriem tiks sūtīti, izmantojot iepriekšējos saziņas veidus?

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļas vecākā referente Vita Briže norāda, ka pastāv vairāki veidi, kā rezerves karavīriem nosūta pavēstes.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 779 Kārtība, kādā rezerves karavīrus un rezervistus reģistrē, uzskaita un iesauc aktīvajā dienestā, kā arī pieprasa un izsniedz informāciju par rezerves karavīriem un rezervistiem 21. punktā ir noteikti vairāki veidi, kādos rezerves karavīriem nosūta pavēstes, informējot par viņu iesaukšanu uz rezerves karavīru mācībām.

Par iesaukšanu uz kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām rezerves karavīrus informē vismaz sešus mēnešus pirms plānotajām mācībām, nosūtot pavēsti:

  1. uz oficiālo elektronisko adresi;
  2. vai, ja pastāv objektīvi šķēršļi oficiālās elektroniskās adreses izmantošanai, nosūtot pavēsti pa pastu ierakstītā vēstulē;
  3. vai izsniedzot iesaucamajai personai personīgi pret parakstu.

Tāpat ir vairāki veidi, kādos rezerves karavīriem nosūta pavēstes mobilizācijas gadījumā. Minēto noteikumu 32. punkts nosaka, ka mobilizācijas gadījumā rezerves karavīrus par iesaukšanu aktīvajā dienestā informē, nosūtot mobilizācijas pavēsti:

  1. uz oficiālo elektronisko adresi;
  2. vai, ja pastāv objektīvi šķēršļi oficiālās elektroniskās adreses izmantošanai, nosūtot mobilizācijas pavēsti pa pastu ierakstītā vēstulē;
  3. vai izsniedzot to personīgi pret parakstu.

Papildus minētajam rezerves karavīrus par iesaukšanu aktīvajā dienestā mobilizācijas gadījumā informē, izmantojot radio, televīziju un citus plašsaziņas līdzekļus.

Arī turpmāk pavēstes varēs sūtīt uz deklarēto dzīvesvietas adresi

Bruņotie spēki nepieciešamo informāciju saziņai ar rezerves karavīru iegūst no Iedzīvotāju reģistra. Iedzīvotāju reģistra likuma 10. pantā noteikts, ka reģistrā par personu iekļaujamas šādas ziņas:

  1. deklarētās, reģistrētās vai personas norādītās dzīvesvietas adrese (personas norādītajai dzīvesvietas adresei ir informatīvs raksturs);
  2. ziņas par personas oficiālās elektroniskās adreses kontu.

Tādējādi arī turpmāk bruņoto spēku saziņa ar rezerves karavīru notiks atbilstoši tam, kāda veida saziņas iespēja ar šo karavīru tiem būs pieejama Iedzīvotāju reģistrā, skaidro V. Briže.

Atgādinājums par e-adreses izmantošanu – NBS tīmekļvietnē

Uz vaicāto, vai ir paredzēts kaut kādā veidā atgādināt rezerves karavīriem, ka viņiem ir obligāta oficiālā e-adrese, V. Briže atbild:

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) oficiālās tīmekļvietnes www.mil.lv sadaļā “Rezerve” laikus ir izvietota informācija rezerves karavīriem par nepieciešamību lietot oficiālo elektronisko adresi.

Rezerves karavīrs e-adresi izveido individuāli. Neskatoties uz to, bruņotie spēki ir sagatavojuši un tuvākajās dienās jau vairākiem tūkstošiem rezerves karavīru izsūtīs atgādinājuma vēstuli, kurā tiks skaidrotas Oficiālās elektroniskās adreses likuma prasības rezerves karavīriem, kā arī norādītas saites uz tīmekļvietnēm, kurās var pieteikties e-adreses izveidošanai vai iegūt nepieciešamo tehnisko papildinformāciju, kuru ir sagatavojis e-adreses tehniskais ieviesējs. Nepieciešamības gadījumā šāda vēstule var tikt izsūtīta arī atkārtoti.

Periodiski informācija ir bijusi pieejama aizsardzības nozares medijos, piemēram, militāro ziņu portālā “Sargs.lv”, kā arī vienlaikus izplatīta bruņoto spēku sociālo mediju tīklā “Latvijas armija”.

Informāciju medijos par e-adreses ieviešanu un izmantošanu, tostarp arī rezerves karavīriem, ir izplatījusi par e-adreses ieviešanu atbildīgā ministrija un institūcijas. Ir sniegtas arī e-konsultācijas LV portālā, piemēram: Šobrīd pavēsti sūta uz rezerves karavīra deklarētās dzīvesvietas adresi.

Jautā reti

Likums stājās spēkā gandrīz pirms gada, rezerves karavīriem tajā noteikts, ka rezerves karavīri e-adresi izveido no 1. janvāra, bet vēl pēc mazāk nekā pusmēneša tā būs obligāta.   

Uz jautāto, vai saistībā ar likumā noteikto pienākumu izveidot oficiālo e-adresi bruņotie spēki saņem kādus jautājumus, jo ne katram šie tehnoloģiskie jauninājumu liekas viegli saprotami un identifikācijas prasības un to izpildei nepieciešamās ierīces dzīvi nedaudz sarežģī, AM pārstāve norāda: “Bruņotie spēki nav atbildīgā institūcija, kas ievieš e-adreses projektu, tāpēc tehniskas dabas jautājumi ir reti.”

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI