SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Balode
LV portāls
Liene Miķelsone
LV portāls
25. oktobrī, 2017
7
7

Kas jāzina, ceļojot kopā ar savu lolojumdzīvnieku (I)

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ja saimnieks ir nolēmis ceļot ar savu mīluli – suni, kaķi vai citu lolojumdzīvnieku, tad pirms došanās ceļā noteikti ir jāiepazīstas ar attiecīgās valsts dzīvnieku izvešanas un ievešanas noteikumiem. Izrādās, ka ceļot ar mājdzīvnieku Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs ir vieglāk nekā ceļot ar mājas mīluli uz vai no trešajām valstīm, jo ES dalībvalstīs suņiem, kaķiem un seskiem ir noteiktas vienotas prasības nekomerciālai pārvietošanai. LV portāla infografikā par izņēmumiem un to, kas ir jāņem vērā, ceļojot ar lolojumdzīvnieku ES.

Dodoties ceļojumā, daudzi nav gatavi sava lolotā mājdzīvnieka pieskatīšanu uzticēt kaimiņiem, draugiem vai paziņām. Protams, lolojumdzīvnieku var atstāt profesionāļu rokās, piemēram, kādai mājdzīvnieku auklītei vai dzīvnieku viesnīcā, taču arī šis variants ne visiem šķiet piemērots. Līdz ar to lolojumdzīvnieku saimnieki mūsdienās nereti izvēlas savu mīluli ceļojumā ņemt līdzi.

Vienotu nekomerciālas pārvietošanas kārtību ES suņiem, kaķiem un seskiem nosaka Eiropas Parlamenta un Padomes Regula Nr. 576/2013.  Savukārt, pārvietojot citus lolojumdzīvniekus, piemēram, abiniekus, grauzējus vai rāpuļus, ir jāievēro konkrētās valsts likumos noteiktās prasības minēto dzīvnieku ievešanai, kamēr ES likumdošanā nav ieviesti vienoti noteikumi.

Saskaņā ar Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) sniegto informāciju lolojumdzīvnieks ir suns, kaķis vai mājas sesks, vai cits dzīvnieks, kas ceļo kopā ar īpašnieku vai pilnvarotu personu nekomerciālā nolūkā. Savukārt nekomerciāla pārvietošana ir tāda pārvietošana, kuras mērķis nav lolojumdzīvnieka pārdošana vai īpašumtiesību uz lolojumdzīvnieku nodošana.

Jāņem vārā, ka mīluli var pārvietot arī ne tikai pats saimnieks, bet arī pilnvarota persona, kurai ir rakstiska pilnvara īpašnieka vārdā veikt lolojumdzīvnieku nekomerciālu pārvietošanu. Tādā gadījumā šis cilvēks ar dzīvnieku var pārvietoties līdz piecām dienām pirms vai pēc īpašnieka pārvietošanās uz izvēlēto valsti.

Īpašnieks vai pilnvarota persona nekomerciālas pārvietošanas laikā drīkst pārvadāt ne vairāk kā 5 dzīvniekus, izņemot gadījumus, kad pārvietošanas mērķis ir piedalīties sacensībās, izstādēs, sporta pasākumos vai pasākumos, kuros gatavojas minētajiem pasākumiem, ievērojot sekojošo:

  • lolojumdzīvnieki ir vecāki par sešiem mēnešiem;
  • īpašnieks vai pilnvarotā persona var uzrādīt rakstisku pierādījumu tam, ka lolojumdzīvnieki ir reģistrēti biedrībā, kas organizē sacensības, izstādes un sporta pasākumus, vai reģistrēti, lai apmeklētu iepriekš minētos pasākumus.

Piemēram, Latvijā no 2014. gada decembra nav atļauts ievest suņus, kaķus un seskus, kuri ir jaunāki par 12 nedēļām un nav vakcinēti pret trakumsērgu vai ir 12–16 nedēļas veci un ir vakcinēti pret trakumsērgu, bet vakcinācija vēl nav derīga ceļošanai, proti, nav ievērots 21 dienas nogaidīšanas periods pēc vakcinācijas.

Savukārt atsevišķas ES dalībvalstis atļauj pārvietot lolojumdzīvniekus no citas dalībvalsts uz savu teritoriju, ievērojot attiecīgās dalībvalsts nosacījumus. Tāpēc, ja īpašnieks vai pilnvarotā persona plāno ceļot kopā ar suni, kaķi vai sesku, kas jaunāks par 4 mēnešiem, ir jānoskaidro, vai un ar kādiem nosacījumiem attiecīgā ES dalībvalsts to atļauj. Sīkāku informāciju par ES dalībvalstu prasībām dzīvnieku nekomerciālai pārvietošanai var atrast oficiālajā Eiropas Komisijas mājaslapā.

Turpinājumā – infografika par prasībām ceļošanai ar lolojumdzīvnieku no trešajām valstīm uz ES.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI