SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. janvārī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Energoresursi
1
1

Atceļ atbrīvojumu no elektroenerģijas nodokļa

Stājas spēkā 01.01.2017.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kā argumenti elektroenerģijas nodokļa atbrīvojuma atcelšanai tiek minētas neskaidrības ar elektroenerģijas izcelsmes apliecinājumiem no atjaunojamiem energoresursiem.

FOTO: Evija Trifanova, LETA

No 2017. gada 1. janvāra stājas spēkā grozījumi Elektroenerģijas nodokļa likumā, kas atcels atsevišķus elektroenerģijas nodokļa atbrīvojumus. Šīs izmaiņas tieši skars vienīgi elektroenerģijas tirgotājus, bet neskars mājsaimniecības.

No 2017. gada elektroenerģijas nodoklis neatkarīgi no izcelsmes ir noteikts 1,01 eiro par megavatstundu (MWh) jeb 10 centi par 100 kilovatstundām, kas sastāda aptuveni 0,7% no kopējā maksājuma par elektroenerģiju. Līdz šim šādai elektroenerģijai nodokļa likme bija 0,00 EUR/MWh.

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta informāciju, ņemot vērā 2015. gada datus, ja 2017.- 2019. gadā saglabāsies līdzīgs elektroenerģijas patēriņš, valsts budžets katru gadu no šī nodokļa turpmāk varētu iegūt 5,4 miljonus eiro.

Izmaiņas Elektroenerģijas nodokļa likumā ierosināja Finanšu ministrija sadarbībā ar Ekonomikas ministriju, kura nāca klajā ar ierosinājumu atcelt nodokļa atbrīvojumus elektroenerģijai, kas iegūta no atjaunojamajiem energoresursiem, hidroelektrostacijās, kā arī koģenerācijas stacijās, kas atbilst normatīvajos aktos par elektroenerģijas ražošanu koģenerācijas procesā noteiktajiem efektivitātes kritērijiem. Tāpat nodokļa atbrīvojumi turpmāk nebūs arī elektroenerģijai, ko izmanto elektroenerģijas ražošanai, kā arī siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošanai koģenerācijā.

No nodokļa arī turpmāk būs atbrīvota elektroenerģija, kas piegādāta citu Eiropas Savienības dalībvalstu vai citu ārvalstu pārstāvjiem vai organizācijām. Vienlaikus elektroenerģijai, ko piegādā personām ielu apgaismošanas pakalpojumu sniegšanai, nodokli aprēķina pēc likmes 0 eiro par megavatstundu.

Tāpat no nodokļa arī turpmāk būs atbrīvota elektroenerģija, ko izmanto preču pārvadājumiem un sabiedriskajiem pasažieru pārvadājumiem, tajā skaitā dzelzceļa transportā un pilsētu sabiedriskajos pasažieru pārvadājumos, kā arī mājsaimniecību lietotāji.

Finanšu ministrija kā argumentu elektroenerģijas nodokļa atbrīvojuma atcelšanai minēja neskaidrības ar elektroenerģijas izcelsmes apliecinājumiem no atjaunojamiem energoresursiem (AER). Līdz šim, lai piemērotu nodokļa atbrīvojumu, uzņēmumiem bija vajadzīgs elektroenerģijas izcelsmes apliecinājums, t.i., ka tā ir ražota no AER. Savukārt  Latvijā 2013. gada 3. jūnijā darbību sāka elektroenerģijas birža "Nord Pool". Līdz ar to elektroenerģijai, kuru komersanti pērk vai pārdod biržā, nav iespējams identificēt izcelsmi, proti, pērkot elektroenerģiju biržā, nevar noteikt, no kādiem resursiem tā ir ražota.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI