SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
08. aprīlī, 2016
Lasīšanai: 13 minūtes
6
6

Bezmaksas ērču pote bērniem 26 novados

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Ērču aktivitāte šopavasar atsākusies ar divkāršu sparu, liecina Slimību un profilakses kontroles centra novērojumi ērču monitoringa vietās. Paaugstinoties gaisa temperatūrai, ērču daudzums pieaug vēl straujāk. Tāpēc atgādinām, ka arī šogad tiem bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā, tiek nodrošināta bezmaksas vakcinācija pret šo bīstamo infekcijas slimību.
īsumā
  • Bezmaksas vakcinācija pret ērču encefalītu tiek nodrošināta bērniem, kuru deklarētā dzīvesvieta ir ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā.
  • 2016. gadā bērnu vakcinācija pret ērču encefalītu  tiek nodrošināta 26 Latvijas novados.
  • Vakcināciju plāno un veic ģimenes ārsts, kura prakse atrodas endēmiskajā teritorijā.        
  • Bāreņus un bez vecāku gādības palikušos bērnus ar valsts apmaksāto vakcināciju pret ērču encefalītu vakcinē visā Latvijas teritorijā, neatkarīgi no dzīvesvietas. 

Kārtību, kādā tiek nodrošināta bezmaksas vakcinācija bērniem pret ērču encefalītu, nosaka Ministru kabineta noteikumu Nr. 330 "Vakcinācijas noteikumi" 6. un 23.punkts, kas paredz valsts pienākumu nodrošināt bezmaksas vakcināciju pret ērču encefalītu:

  • bērniem no viena gada līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai gadījumā, ja bērna deklarētā dzīvesvieta ir ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā;
  • bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem visā Latvijas teritorijā, neatkarīgi no dzīvesvietas.

Kas ir ērču encefalīta endēmiskās teritorijas?

Lai gan ērces ir sastopamas mežos, krūmājos un pļavās visā Latvijas teritorijā, vietām risks saslimt ar ērču pārnēsāto encefalītu ir krietni augstāks nekā citur. Teritorijas, kurās saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģiskās uzraudzības datiem ir visaugstākā saslimstība, dēvē par ērču encefalīta endēmiskajām teritorijām.

Teritoriju sarakstu, kurās valsts nodrošina bērnu bezmaksas vakcināciju, ik gadu sastāda SPKC, apkopojot un analizējot epidemioloģiskās uzraudzības datus par iedzīvotāju saslimstību ar ērču encefalītu pēdējo piecu gadu laikā. Tātad, lai noteiktu, kuros novados valsts nodrošina bērnu vakcināciju pret bīstamo infekcijas slimību 2016. gadā, tika vērtēti saslimstības dati no 2011. līdz  2015. gadam.

Visvairāk saslimšanas gadījumu ar tendenci to skaitam pieaugt jau vairākus gadus tiek konstatēti Alsungas novadā. Vidējais saslimšanas gadījumu skaits, rēķinot uz 100 000 iedzīvotāju pēdējo piecu gadu periodā, Alsungā ir sasniedzis 113, kas ir vairāk nekā 10 reizes augstāks rādītājs nekā citviet Latvijā. Augsta saslimstība novērota arī Pāvilostas un Ventspils novadā (attiecīgi 81,5 un 76,9 uz 100 000 iedzīvotājiem), kam seko Kuldīgas (63,6 uz 100 000) un Pārgaujas (61,6 uz 100 000) novads. Salīdzinājumam: raugoties uz saslimstības rādītājiem valstī kopumā, tie 2015. gadā bija krietni zemāki -  8,51 gadījums uz 100 000 iedzīvotājiem.  

Endēmisko teritoriju sarakstā – 26 novadi

Tā kā administratīvo teritoriju saraksts tiek katru gadu pārskatīts, ir novadi, kas sarakstā tiek iekļauti no jauna, un ir tādi, kuros vakcināciju no jauna vairs neuzsāks. Šogad valsts apmaksāta vakcinācija pret encefalītu pirmo reizi tiks uzsākta Grobiņas, Mālpils un Vārkavas novadā, kur tā iepriekš netika nodrošināta. Pēc pārtraukuma sarakstā tiek iekļauts arī Mērsraga un Rojas novads.

Tikmēr Iecavas, Jaunpiebalgas, Krimuldas un Salacgrīvas novadā kopējais saslimšanas līmenis ar ērču encefalītu pēdējos gados ir samazinājies, tādēļ tur valsts apmaksāta vakcinācija bērniem no jauna vairs netiks uzsākta. Šajos novados 2016. gadā tiek nodrošināta valsts apmaksātās vakcinācijas pamatkursa pabeigšana, proti, 2. un 3. pote, kā arī balstvakcinācija (revakcinācija) bērniem, kuriem tā uzsākta iepriekš.

2016. gadā bērnu bezmaksas vakcinācija pret ērču encefalītu tiek veikta 26 novados (alfabētiskā secībā):

  • Aizputes novadā
  • Alsungas novadā
  • Amatas novadā
  • Baldones novadā
  • Dundagas novadā
  • Durbes novadā
  • Engures novadā
  • Grobiņas novadā
  • Kandavas novadā
  • Kocēnu novadā
  • Kuldīgas novadā
  • Lubānas novadā
  • Mālpils novadā
  • Mērsraga novadā
  • Pārgaujas novadā
  • Pāvilostas novadā
  • Priekuļu novadā
  • Rojas novadā
  • Rucavas novadā
  • Rugāju novadā
  • Sējas novadā
  • Skrundas novadā
  • Talsu novadā
  • Vaiņodes novadā
  • Vārkavas novadā
  • Ventspils novadā

Kur tiek veikta valsts apmaksātā vakcinācija pret ērču encefalītu?

Vakcinācijas noteikumi paredz, ka vakcināciju plāno un veic ģimenes ārsts, kura pamatprakse ir attiecīgajā teritorijā. Tātad, ja bērna dzīvesvieta ir deklarēta kādā no augstāk minētajiem novadiem, lai saņemtu pienākošos bezmaksas poti pret ērču encefalītu, vecākiem ir jāsazinās ar savu ģimenes ārsta praksi un jāvienojas par izdevīgāko vakcinācijas veikšanas laiku.

Taču svarīgi atcerēties, ka arī ģimenes ārsta praksei ir jābūt reģistrētai endēmiskajā teritorijā. Ģimenes ārsts, kura pamatprakse ir ārpus norādītās teritorijas, nevar veikt savu pacientu vakcināciju pret ērču encefalītu, izmantojot par valsts budžeta līdzekļiem iepirkto vakcīnu.

Neskatoties uz to, "visi bērni no 1 līdz 18 gadu vecumam, kuriem deklarētā dzīvesvieta atrodas kādā no endēmiskajām teritorijām, ir tiesīgi saņemt valsts apmaksāto vakcināciju pret ērču encefalītu, neatkarīgi no tā, kur atrodas viņa ģimenes ārsta prakse", uzsver SPKC.

Ko darīt, ja ģimenes ārsts atrodas citā novadā?

Ja bērna deklarētā dzīvesvieta atrodas endēmiskajā teritorijā, bet viņa ģimenes ārsta prakse atrodas citā novadā vai pilsētā, vakcināciju pēc iepriekšējas saskaņošanas var saņemt pie jebkura cita ģimenes ārsta, kura pamatprakse atrodas endēmiskajā teritorijā. 

"Visvairāk saslimšanas gadījumu ar tendenci to skaitam pieaugt jau vairākus gadus tiek konstatēti Alsungas novadā."

Piemēram, bērna dzīvesvieta ir deklarēta Alsungas novadā, bet pie ģimenes ārsta pacients ir reģistrēts Rīgā, kur ikdienā dzīvo un strādā viņa vecāki. Arī šajā gadījumā bērnam pienākas valsts apmaksāta vakcinācija pret ērču encefalītu, jo Alsungas novads ir iekļauts endēmisko teritoriju sarakstā. Tomēr bezmaksas vakcināciju nevarēs veikt bērna ģimenes ārsts, kura prakse atrodas Rīgā. Lai saņemtu ērču poti ar valsts apmaksāto vakcīnu, ir jādodas pie kāda no ģimenes ārstiem, kura pamatprakse atrodas Alsungas novadā, iepriekš šo vizīti saskaņojot.

Informāciju par visu ģimenes ārstu prakšu vietām Latvijā iespējams atrast Nacionālā veselības dienesta mājaslapas sadaļā "Veselības aprūpes pakalpojumi" > "Ģimenes ārsti".

Valsts apmaksā pilnu vakcinācijas kursu un revakcināciju

2016. gadā Latvijā valsts apmaksātās vakcinācijas pret ērču encefalītu izmanto divu veidu vakcīnas:

  • vecumā no 1-11 gadiem "Encepur Children" vakcīnu;
  • vecumā no 12-15 gadiem "TicoVac 0.25ml";
  • vecumā no 16-17 gadiem "EncepurAdult".

Vakcināciju pret ērču encefalītu var uzsākt no viena gada vecuma, un tā ir jāveic atbilstoši vakcīnas ražotāja noteiktajam grafikam, lai izveidotos noturīga imunitāte. Gan viena, gan otra vakcīna noturīgas imunitātes izveidei paredz trīs vakcīnu devu saņemšanu noteiktā laika periodā un revakcināciju pēc trīs vai pieciem gadiem (atkarībā no pacienta vecuma).

Bāreņiem, bez vecāku gādības palikušajiem bērniem visā Latvijā, kā arī bērniem, kuru deklarētā dzīvesvieta atrodas ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā, valsts nodrošina pilnu vakcinācijas kursu un revakcināciju.

Pēc SPKC rīcībā esošās informācijas, 2015. gadā valsts apmaksāta vakcinācija pret ērču encefalītu tika uzsākta 3084 bērniem (1. pote), kas ir par 455 bērniem mazāk nekā gadu iepriekš, kad pirmo bezmaksas vakcīnu pret ērču encefalītu saņēma 3539 bērni. Otro poti saņēma ievērojami mazāks skaits - 3008 bērni, tāpat 3. pote tika veikta tikai 2813 bērniem. Revakcinācija par valsts līdzekļiem tika veikta 5113 bērniem. Kopumā bērnu skaits, kas pagājušajā gadā saņēma valsts apmaksāto vakcināciju pret ērču encefalītu, ir par 10% mazāks nekā 2014. gadā.

Ērču aktivitāte pieaugusi aptuveni divas reizes

Kopumā saslimstība ar ērču pārnēsātām slimībām Latvijā īpaši pēdējo divu gadu laikā uzrāda tendenci samazināties. Ja 2011. gadā tika reģistrēti 494 saslimšanas gadījumi jeb 19,24 uz 100 000 iedzīvotājiem, tad 2014. un 2015. gadā ar ērču encefalītu saslimuši aptuveni divarpus reizes mazāk iedzīvotāju  - attiecīgi 173 un 169 (8,64 un 8,51 gadījums uz 100 000 iedzīvotājiem).

Pozitīvos rezultātus SPKC izplatītajā ziņojumā presei skaidro ar pēdējos divos gados reģistrēto salīdzinoši nelielo ērču aktivitāti un regulāru ērču pārnēsāto slimību profilakses pasākumu (pareiza ģērbšanās, uzmanība) reklāmu masu informācijas līdzekļos. Taču saslimstību ietekmē arī vakcinācijas izplatība. Krietni vairāk iedzīvotāju saslimst ar citām ērču pārnēsātajām slimībām, pret kurām vakcinācija nav iespējama.

"Ērču aktivitāte, salīdzinot ar iepriekšējā gada pavasari, pieaugusi aptuveni divas reizes."

2014. gadā tika reģistrēti 469 Laimas slimības gadījumi, 2015. gadā – 495 (attiecīgi 23,43 un 24,92 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem).  Ik gadus tiek reģistrēti arī ērlihioze: 2014. gadā – 13 gadījumi (0,65 uz 100 000 iedzīvotājiem) un 2015. gadā – 41 gadījums (2,06 uz 100 000 iedzīvotājiem).

Tomēr SPKC vērš uzmanību uz šī gada rezultātiem ērču monitoringa vietās Rīgas un Latgales reģionā, kas uzrāda satraucošu tendenci. "Ērču aktivitāte, salīdzinot ar iepriekšējā gada pavasari, pieaugusi aptuveni divas reizes, atsevišķās vietās sasniedzot ap 53 ērcēm uz vienu kilometru,"  informē SPKC. "Iesākusies arī nepieaugušo ērču aktivitāte, kuras ir grūti pamanāmas to niecīgā izmēra dēļ (ap 2 milimetriem), tomēr tās arī var pārnest infekcijas slimību ierosinātājus."

Vakcinācija nav efektīva pret citām ērču pārnēsātām slimībām

Tāpēc SPKC epidemiologi atgādina, ka vakcinācija aizsargā tikai pret ērču encefalītu. Lai pasargātu sevi un bērnus no Laimas slimības un ērlihiozes, dodoties brīvā dabā (krūmājos, mežā, garā zālē), ir ieteicams ievērot piesardzību:

  • apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt – bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs. Ērces visbiežāk pieķeras garāmejošiem cilvēkiem potīšu augstumā (garākā zālē, arī augstāk), tādēļ, pat uz īsu brīdi iebrienot zālē, jānodrošinās, lai ērce nevarētu pakļūt zem apģērba;
  • ieteicams valkāt gaišas drēbes, uz kurām ērces labi saskatāmas, lai pēc iespējas ātrāk tās varētu notraukt;
  • kā papildus līdzekli vēlams izmantot arī repelentus (kukaiņu atbaidīšanas līdzekļus) ērču atbaidīšanai, tomēr tie nepasargās, ja apģērbs nebūs pareizi pielāgots.

Pārnākot mājās no pastaigas, rūpīgi jāpārbauda, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērces. Tāpat jāpārbauda bērni un mājdzīvnieki. Jāatceras, ka ērces mājās var atnest arī ar saplūktām puķēm un zariem.

Encefalīts – vai bīstamāks par Laimas slimību?

Šī iemesla dēļ bieži dzird sakām, ka vakcinēties pret ērču encefalītu nav jēgas, jo ērces piesūkšanās gadījumā vakcinējies cilvēks tik un tā nav pasargāts no citām infekcijas slimībām, kas esot vienlīdz bīstamas.

Cik maldīgs ir šāds priekšstats, intervijā "Vakcīnkontrolējamās slimības atgriežas" LV portālam iepriekš uzsvērusi Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas infektoloģe un Bērnu vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska: "Runājot par ērču encefalītu, nav specifisku zāļu, kas darbotos pret šo vīrusu. Ja cilvēks saslimst ar ērču encefalītu, nevaram prognozēt un ietekmēt, kā šī slimība attīstīsies. Savukārt attiecībā uz Laimas slimību ir zināms, ka to izraisa borēlijas baktērija un pret to pieejamas antibiotikas. Ja Laimas slimību diagnosticē laicīgi, to iespējams pilnībā izārstēt. Sekas, kas var būt no ērču encefalīta, noteikti ir smagākas nekā pēc Laimas slimības.

Jā, mēdz būt gadījumi, ka Laimas slimība netiek pamanīta un pēc daudziem gadiem parādās komplikācijas. Taču ērču encefalīts var pilnībā paralizēt cilvēka dzīvi – viņš var nomirt, kļūt par invalīdu vai zaudēt savas darba un ikdienas dzīves spējas. Pat salīdzinoši vieglos gadījumos, kad pacients ir it kā laimīgi izārstējies un redzamu komplikāciju nav, varam novērot, ka šiem cilvēkiem ir problēmas koncentrēties, galvassāpes, bērniem ir uzmanības deficīts, atmiņas problēmas."

Jebkurā gadījumā lēmums vakcinēt vai nevakcinēt savu atvasi pret ērču encefalītu ir vecāku brīva izvēle, ko novados ārpus endēmiskajām teritorijām diemžēl ietekmē arī finansiālās iespējas - tas diemžēl nav lēts pakalpojums.  Zāļu valsts aģentūra ir noteikusi augstāko pieejamo cenu iepriekš minētajām vakcīnām, un tā var sasniegt pat 29,67 eiro par vienu "Encepur Children" vakcīnu bērniem no 1 līdz 11 gadiem; 32,50 eiro par "TicoVac 0,25ml" vakcīnu bērniem no 12-15 gadiem un 31,09 eiro par "Encepur Adult" vakcīnu 16 līdz 17 gadus veciem bērniem.

Vēršam uzmanību, ka visi bērni līdz 24 mēnešu vecumam vakcināciju pret ērču encefalītu var saņemt ar 50% kompensāciju neatkarīgi no dzīvesvietas (Nacionālā veselības dienesta kompensējamo medikamentu M saraksts).

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI