SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
17. aprīlī, 2014
Lasīšanai: 13 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Pirmsskola
7
7

Vecāku tiesības, izvēloties savai atvasei bērnudārzu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Gan pirmsskolas, gan jebkurā citā vispārējās izglītības iestādē par jebkuru neskaidru jautājumu sākotnēji jāvēršas pie pedagoga. Ja atbildi uz to neizdodas saņemt, tad – pie izglītības iestādes vadītāja vai pie vadītāja vietnieka. Vecākiem ir tiesības jautāt un noskaidrot!

FOTO: Ieva Čīka/ LETA

Izvēloties savam bērnam pirmsskolas iestādi, galvenais nosacījums ir, lai viņš tajā justos labi. Tomēr ir arī daudzi citi faktori, kam jāpievērš uzmanība, lai bērnudārza apmeklējums neradītu galvassāpes. LV portāls skaidro, kādas ir vecāku tiesības un kādi ir aspekti, par kuriem jāaizdomājas, izvēloties savai atvasei bērnudārzu.
īsumā
  • Vecākiem vai aizgādņiem ir tiesības iepazīties ar bērnudārza reģistrācijas apliecību, nolikumu, iekšējās kārtības noteikumiem, licencēto izglītības programmu un licenci.
  • Vecākiem ir tiesības saņemt informāciju par bērna audzināšanu un mācībām; vecāki nedrīkst noklusēt informāciju par bērna veselības stāvokli u.c. aspektiem, kas var būt svarīgi mācībās.
  • Pirmsskolas iestādes nedrīkst uzlikt kārtot iestājpārbaudījumus.
  • Katra pirmsskolas iestāde var izvēlēties, vai atļaut vecākiem uzturēties pie bērna tā pirmajās bērnudārza dienās un iekļaut to savos iekšējās kārtības noteikumos.

Atbilstoši Izglītības likuma 57.pantam vecākiem vai bērnu aizgādņiem ir tiesības izvēlēties to izglītības iestādi, kurā bērns iegūst izglītību, kā arī sniegt un saņemt informāciju par jautājumiem, kas saistīti ar bērna audzināšanu un mācībām.

Izraugoties izglītības iestādi, vecākiem ir jāņem vērā, ka atbilstoši Vispārējās izglītības likuma 26.pantam gan pašvaldību vispārējās pirmsskolas izglītības iestādēs, gan privātajās izglītības iestādēs izglītojamos uzņem izglītības iestādes dibinātāja noteiktajā kārtībā. Savukārt speciālajās pirmsskolas izglītības iestādēs un grupās izglītojamos uzņem un no tām atskaita atbilstoši MK noteikumiem Nr.820 "Kārtība, kādā izglītojamo uzņem internātskolā, speciālajā izglītības iestādē un speciālajā pirmsskolas izglītības grupā, kā arī atskaita no speciālās izglītības iestādes un speciālās pirmsskolas izglītības grupas".

Vecākiem jāiepazīstas ar bērnudārza programmas licenci

Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) speciālisti norāda: lai pārliecinātos par pirmsskolas iestādes programmas atbilstību, bērnudārza darbību u.c. ar iestādes darbību svarīgiem aspektiem, vecākiem ir tiesības iepazīties ar pirmsskolas izglītības iestādes

  • reģistrācijas apliecību,
  • nolikumu,
  • iekšējās kārtības noteikumiem,
  • licencēto izglītības programmu un licenci.

IKVD speciālisti akcentē, ka vecākiem noteikti vajadzētu pārliecināties par to, vai pirmsskolas iestādei ir visi šie nepieciešamie dokumenti. Iepazīstoties ar izglītības iestādes licencētajām pirmsskolas izglītības programmām, vecākiem ir tiesības saņemt arī papildu informāciju par izglītības iestādē pieejamiem atbalsta pasākumiem, kas nodrošina bērnudārza izglītības programmas sekmīgu apguvi.

Vienlīdz IKVD arī uzsver: sarunās ar bērnudārza vadību vai personālu vecāki nedrīkst noklusēt informāciju par bērna veselības stāvokli un citiem apstākļiem, ja tiem var būt nozīme mācību procesā. Šis pienākums noteikts ar Izglītības likuma 58.pantā, un vecāku pienākums ir neslēpt šo informāciju, lai nākotnē neradītu sarežģījumus un pirmsskolas iestādes personāls būtu savlaicīgi informēts.

IKVD dienesta speciālisti norāda: atbilstoši Izglītības likuma 28.pantam arī pirmsskolas iestāde ir patstāvīga izglītības programmu izstrādē un īstenošanā. Līdz ar to bērnudārza vadībai ir ne tikai tiesības patstāvīgi pieņemt lēmumu par konkrētā veida izglītības programmas izstrādi un licencēšanu, bet arī pienākums pirms minētā lēmuma pieņemšanas izvērtēt izglītības iestādes iespējas to kvalitatīvi īstenot. Tādējādi, kā norāda IKVD, vecākiem ir jāsaprot, ka ne vienmēr viņa izvēlētā izglītības iestāde būs spējīga īstenot, piemēram, speciālās izglītības programmu. Tādēļ atbilstoši Izglītības likuma 57.pantā noteiktajam vecākam ir tiesības izvēlēties izglītības iestādi, kurā bērns iegūst izglītību, vienlaikus nodrošinot bērna izglītošanai, veselībai, attīstībai nepieciešamos apstākļus, kā to nosaka likuma 58.pants. Izraugoties izglītības iestādi, būtiski ir ņemt vērā tās nodrošinājumu bērnam piemērotākās izglītības programmas īstenošanā, tādējādi sniedzot viņam labākos apstākļus pilnvērtīgai attīstībai.

Vienlaikus vecākiem ir vērts atcerēties, ka pirmsskolas izglītības iestādes nedrīkst rīkot iestājpārbaudījumus.

Uzmanība jāpievērš bērnu drošībai

Pirmsskolas izglītības iestāde nav tikai mācību programmas īstenotāja – tā ir vieta, kur bērni pavada lielu daļu savas ikdienas. Līdz ar to arī Latvijas Privāto pirmsskolu biedrības valdes priekšsēdētāja Daina Kājiņa akcentē, ka vecākiem, ienākot izglītības iestādē, ir ļoti vēlams vizuāli novērtēt, vai tiek ievērota bērnu drošība.

Apskatot bērnudārza telpas, ēku, teritoriju, aprīkojumu u.c. veselībai un drošībai vērā ņemamus aspektus, noteikti jāpatur prātā, ka šīs prasības regulē MK noteikumi Nr. 890 "Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu". Šie noteikumi paredz gan higiēnas, gan ēdināšanas prasības pirmsskolu iestādēm, un ir vērts ar tiem savlaicīgi iepazīties. Piemēram, atbilstoši šiem noteikumiem telpu apdarei un to aprīkojumam izmanto viegli tīrāmus, dezinficējamus un telpu funkcijai atbilstošus materiālus.

Savukārt kārtība, kādā izglītības iestādēs ievēro drošības pasākumus, noteikta MK noteikumos Nr.1338 "Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos". Saskaņā ar noteikumu 3.punktu mācību iestādē ne retāk kā reizi mācību gadā jānotiek apskatei, lai novērtētu izglītības iestādes atbilstību drošības prasībām. Izglītības iestādes atbilstības novērtējumu sagatavo atbildīgās uzraudzības institūcijas – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests un Veselības inspekcija.

Vecāku atrašanās pie bērna – katras iestādes izvēle

Nevar noliegt, ka par notiekošo mēs vislabāk varam pārliecināties klātienē. Tādējādi, lai vecāki būtu droši par pirmsskolas iestādes piemērotību un atbilstību noteikumiem, tie varētu būt klāt savai atvasei tās pirmajās bērnudārza gaitās. Tomēr – vai vecākiem ir tiesības uz šādu rīcību, un vai tas netraucē bērnam iejusties jaunajā vidē? Viedokļi par to ir atšķirīgi, līdz ar to šī jautājuma risināšana ir katras pirmsskolas iestādes kompetencē.

IKVD speciālisti uzsver: ņemot vērā, ka izglītības programmu īsteno pedagogi ar atbilstošu izglītību un profesionālo kvalifikāciju, tas, vai vecāks bērna pirmajās dienās atrodas viņam līdzās bērnudārzā, ir dažādi vērtējams: tas var novērst pārējo bērnu uzmanību un kopumā kavēt kvalitatīvi apgūt izvēlēto izglītības programmu.

"Nereti vecāki informāciju par pirmsskolas iestādēm uzzina ar dažādu interneta forumu palīdzību, šī informācija ne vienmēr var būt objektīva."

Tomēr likumā nav skaidri noteikts, vai vecāka atrašanās ar bērnu grupiņā ir obligāta, līdz ar to tā ir katras pirmsskolas izglītības iestādes izvēle, ko tā var skaidri definēt arī bērnudārza iekšējās kārtības noteikumiem. Šis aspekts noteikts MK noteikumos Nr.1338 "Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos", kuros definēta izglītības iestādes vadītāja funkcija izglītojamo drošības jautājumos. Šie noteikumi paredz to, ka katrai izglītības iestādei ir jābūt iekšējās kārtības noteikumiem. Līdz ar to bērnudārzos ir jābūt arī noteiktai kārtībai, kādā izglītības iestādē uzturas bērnu vecāki un citas personas.

Šādi rīkojusies arī privātā pirmsskola "CreaKids", iekļaujot savos iekšējos kārtības noteikumos punktu par vecāku atrašanos kopā ar savām atvasēm kā pienākumu. Bērnudārza vadītāja un Latvijas Privāto pirmsskolu biedrības valdes priekšsēdētāja Daina Kājiņa uzskata: bērnam ir jāpalīdz adaptēties. "No psiholoģiskā viedokļa, es domāju, ja bērnu atved un atstāj svešā vietā, viņš var just diskomfortu. Manuprāt, ja viņš kopā ar savu vecāku vai pazīstamu cilvēku – tā var būt auklīte vai omīte – kopīgi iepazīst jauno vidi, arī viņam tas psiholoģiski ir vieglāk pieņemams. Kā zināms, daudzi bērni pirmsskolas iestādi sāk apmeklēt no 1,5 gada vecuma. Šajā vecumā ir konkrētā domāšana, un, ja bērnam stāstīs "tava mamma nāks pakaļ", viņš to var nesaprast," norāda D.Kājiņa un piebilst, "adaptēšanās procesā līdz ar to, pirmkārt, bērns jūtas labāk. Otrkārt, tā ir iespēja vecākiem iepazīt bērnudārza ikdienu. Viens ir tas, ka stāsta un rāda, bet otrs, ja vecāki arī paši reāli piedalās bērnudārza aktivitātēs."

Vecāku palikšana pie bērna ir pozitīva arī no tāda aspekta, ka arī bērnudārza personālam ir iespēja iepazīt ģimeni tuvāk – ir laiks sarunām. Nereti vecāki informāciju par pirmsskolas iestādēm uzzina ar dažādu interneta forumu palīdzību, tomēr D.Kājiņa norāda, ka šī informācija ne vienmēr būs objektīva. Tādējādi vecākiem noteikti pašiem ir jāpārbauda, kāda ir situācija bērnudārzā – aprunājoties ar potenciālo audzinātāju, apskatot bērnu grupu, kurā viņu atvase darbosies.

Stopiņu novada domes pirmsskolas izglītības iestādes "Pienenīte" vadītāja Lelde Sturme informē, ka, lai gan bērnudārzā šis noteikums nav iestrādāts iekšējos kārtības noteikumos, tomēr vecākiem ir iespēja dienu būt kopā ar savu atvasi. "Mēs to atļaujam, bet nerekomendējam kā metodi. Tomēr, ja vecāki vēlas, mēs piekrītam. Adaptācijas periodā mēs vecākiem sniedzam dažādas rekomendācijas, vērtējot katru situāciju. Viens bērns ir drošāks, cits biklāks, citam šis periods ir ilgāks – citam vispār nav nepieciešams, lai vecāki būtu klāt," norāda L.Sturme. Bērnudārza vadītāja arī paskaidro, kāpēc nav ieteicams vecākiem uzkavēties līdz ar bērnu grupiņā: "Tad ir grūtāk šķirties. Jo ilgāk mamma vai tētis paliek, jo bērnam smagāk: ir lielākas asaras un grūtāk vēlāk nomierināties. Tāpēc mēs rekomendējam atvadu brīdi darīt ātrāku un mazāk sāpīgu."

Ja bērns jau uzsācis mācību gaitas

IKVD atgādina, ka vecākiem ir jāatceras par savām tiesībām sniegt un saņemt informāciju par jautājumiem, kas saistīti ar bērna audzināšanu un mācībām. Par jebkuru neskaidru jautājumu sākotnēji jāvēršas pie pedagoga, ja atbildi uz to neizdodas saņemt, tad – pie izglītības iestādes vadītāja vai vadītāja vietnieka.

Atbilstoši Izglītības likuma 31.pantam vecākiem ir tiesības piedalīties izglītības iestādes darbības kvalitātes pilnveidē un, piemēram, ar konkrētiem priekšlikumiem ierosināt uzlabot mācību procesu.

Informāciju par sava bērna drošību pirmsskolas izglītības iestādē vecāki sākotnēji ir tiesīgi saņemt no izglītības iestādes pedagoga vai vadītāja/vadītāja vietnieka. Gadījumā ja rodas pamatotas aizdomas, ka pirmsskolas izglītības iestādes darbībā netiek ievēroti izglītojamo drošības noteikumi, vecākiem ir tiesības ierosināt kompetentajām iestādēm veikt pārbaudi šajā iestādē. Piemēram, IKVD (par to, ka bērns neapgūst licencēto pirmsskolas izglītības programmu pilnā apjomā), Pārtikas un veterinārajam dienestam (par neatbilstošu ēdināšanu), Veselības inspekcijai (par higiēnas noteikumu neievērošanu), Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai (par pret bērnu vērstu emocionālo un/vai psiholoģisko vardarbību). Tomēr IKVD uzsver, ka problēmas sākotnēji būtu jārisina ar bērnudārza vadību un tikai gadījumos, ja tās netiek risinātas, – ar atbildīgo iestāžu palīdzību.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI