SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
13. decembrī, 2013
Lasīšanai: 12 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tava drošība
2
2

Droša pirotehnikas lietošana, lai nesabojātu sev un citiem svētkus

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Būtiski ir ievērot, lai izstrādājums nesaskartos ar mitrumu. Ja tas ir noticis un izstrādājums ir izžuvis, bet vēlāk raķeti mēģina palaist, tā vairāk nav droša un ir liela varbūtība, ka raķete uzsprāgs uzreiz uz zemes.

FOTO: Lita Krone/ LETA

Svētku laiks vairs nav aiz kalniem, un Jauno gadu mēs parasti sagaidām ar salūtu. Krāšņās liesmu spēles bieži var vērot ne tikai Daugavmalā, bet arī no dzīvojamo māju logiem un balkoniem. LV portāls skaidro, ko pirotehnikas izmantošanā fiziskām personām nosaka likums un kas būtu jāzina gan pirotehnikas lietotājiem, gan uguņošanas vērotājiem.
īsumā
  • Uguņošanas izstrādājumi tiek iedalīti 4 klasēs, no tām pirmās trīs var nopirkt fiziskas personas.
  • Pirmās klases izstrādājumus pārdod no 14 gadu vecuma, bet otrās un trešās klases – no 18 gadu vecuma.
  • Uguņošanas ierīces lietojot, ir pienākums rūpēties par drošību, nelietot apreibinošas vielas un aizsargāt citu mantu.
  • Pirotehniskai ierīcei jābūt apliecinātai ar marķējumu — CE.
  • Ja vēja ātrums pārsniedz 9 m/s, izmantot pirotehniskos izstrādājumus nav atļauts.
  • Pirotehniskās ierīces nedrīkst lietot:
    • bez īpašnieka piekrišanas citu īpašumos;
    • ja dzirksteles un izdedži var krist uz citu zemes vai transportlīdzekļiem;
    • uz ceļu brauktuvēm un gājēju ietvēm, ja nav saņemta vietējās pašvaldības atļauja;
    • tuvāk par 100 m no valsts un pašvaldību iestādēm, ārvalstu diplomātiskajām pārstāvniecībām, baznīcām un lūgšanu namiem, ārstniecības iestādēm, izglītības iestādēm, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām, autoostām, dzelzceļa stacijām, lidostām un pasažieru ostām;
    • daudzdzīvokļu māju pagalmos, ja tiek izmantotas pirotehniskās raķetes.
  • Vērojot uguņošanu, jāievēro drošs attālums;
  • Jāizvāc uzliesmojošas lietas no balkoniem;
  • Salūta laikā jātur mājdzīvnieki telpās.

Pirotehnikas veidi

Pirotehnisko izstrādājumu aprites likuma 4.pants paredz, ka uguņošanas ierīces iedala šādās klasēs:

  • 1.klase — ļoti zemas bīstamības un zema trokšņa līmeņa uguņošanas ierīces, kas paredzētas izmantošanai norobežotās telpās, tajā skaitā uguņošanas ierīces, kuras var izmantot iekštelpās;
  • 2.klase — zemas bīstamības un zema trokšņa līmeņa uguņošanas ierīces, kas paredzētas izmantošanai ārpus telpām norobežotās teritorijās;
  • 3.klase — vidējas bīstamības uguņošanas ierīces, kas paredzētas izmantošanai ārpus telpām lielās, atklātās teritorijās un kuru radītā trokšņa līmenis nav kaitīgs cilvēku veselībai;
  • 4.klase — augstas bīstamības uguņošanas ierīces, kuras paredzētas izmantošanai tikai personām ar speciālām zināšanām (uguņošanas ierīces profesionālai izmantošanai) un kuru radītā trokšņa līmenis nav kaitīgs cilvēku veselībai.

Papildus tam tiek nodalīti arī

  • skatuves pirotehniskie izstrādājumi (T1 klase jeb zemas bīstamības pirotehniskie izstrādājumi un T2 jeb skatuves pirotehniskie izstrādājumi, kurus drīkst lietot tikai personas ar speciālām zināšanām);
  • citi pirotehniskie izstrādājumi (pirotehniskie izstrādājumi, kas nav uguņošanas ierīces; zemas bīstamības skatuves pirotehniskie izstrādājumi; pirotehniskie izstrādājumi, kas nav uguņošanas ierīces, un skatuves pirotehniskie izstrādājumi, kurus drīkst lietot tikai personas ar speciālām zināšanām);
  • militārā pirotehnika.

Pirotehnikas firmas "Petarde" direktors Jānis Nutovcs stāsta, ka šajās klasēs ietilpst dažādi pirotehnikas izstrādājumi un atšķirība ir tajā, līdz cik gramiem pirotehniskās masas (pulvera daudzuma) ir katrā no tiem. Līdz ar to viens un tas pats izstrādājuma veids var ietilpt, piemēram, divās klasēs, bet atšķirsies tā sastāvs, kas ļaus to ierindot vienā vai otrā klasē. Pirmajā klasē parasti ietilpst mazās un vidējās brīnumsvecītes, plaukšķenes, nelielas pirotehniskās strūklakas un degkociņi, kas ir nekaitīgi un droši izstrādājumi. Otrajā un trešajā klasē ir gan lielās brīnumsveces, gan baterijas, gan strūklakas un raķetes.

Kā norāda pirotehnikas veikala direktors, tas, kurš nav lasījis etiķeti, salūta laikā nemaz nevarēs atšķirt otrās un trešās klases pirotehniku, jo pirms dažiem gadiem noteikumi esot paredzējuši mazāku pirotehniskā pulvera daudzumu izstrādājumā un tad šī atšķirība starp divām klasēm bija jūtama un būtiska, taču šobrīd otrajā klasē jau ietilpst nopietnas uguņošanas ierīces. Jāpievērš uzmanība, ka otrajai un trešajai klasei nedaudz atšķiras masa un arī drošs skatīšanās attālums – otrajai klasei uguņošanu var vērot no astoņiem metriem, savukārt trešo klasi jāvēro no 15 metru attāluma. Visvairāk atšķiras ceturtā klase, kas ir profesionālā pirotehnika.

"Dārgākās uguņošanas ierīces nebūs daudz kvalitatīvākas, kā lētās."

J.Nutovcs atzīst, ka dārgākās uguņošanas ierīces nebūs daudz kvalitatīvākas, kā lētās. Pārsvarā izstrādājumi ir ražoti Ķīnā un galvenais ir, lai izstrādājums ir vesels un lai nekas nebirtu ārā, kā arī būtiska ir pareiza tā izmantošana. Pirotehnikas pārdevējs ir dzirdējis par zviedru un vācu ražojumiem, kas skaitās ekskluzīvāka un dārgāka pirotehnika, tomēr ražotājvalsts ir tā pati Ķīna, un dārgā cena rodas vien zīmola dēļ.

"Petarde" direktors stāsta, ka pamatā iedzīvotāji pērk lētākus pirotehnikas izstrādājumus 5-10 latu vērtībā un vēlmes katram atšķiras. Ir klienti, kas meklē tikai lielās raķetes, kuras šādos pirotehnikas veikalos nemaz nedrīkst pārdot, jo tās ietilpst ceturtajā jeb profesionālajā pirotehnikas klasē, ko daudzi nezina.

J.Nutovcs norāda, ka par pirotehnikas drošu lietošanu vislabāk ir vaicāt pārdevējam. Tipiskākās kļūdas ir slikti nostiprināts izstrādājums vai, ja tiek aizmirsts, ka raķetes lido ar skaliņu. Tad tās noliek uz zemes un palaiž, un parasti raķetes turpat arī uzsprāgst. Vēl būtiski ir ievērot, lai izstrādājums nesaskartos ar mitrumu. Ja tas ir noticis un izstrādājums ir izžuvis, bet vēlāk raķeti mēģina palaist, tā vairāk nav droša un ir liela varbūtība, ka raķete uzsprāgs uzreiz uz zemes. Tāpēc pirotehnikas veikalu pārdevēji iesaka nepirkt raķetes "no rokas", jo nav zināms, kādā stāvoklī tās ir glabātas.

Tas sasaucas ar Pirotehnisko izstrādājumu aprites likuma 10.pantu, kas nosaka, ka pirotehniskos izstrādājumus var pārdot tikai tad, ja tie ir pareizi glabāti un atbilst drošuma pamatprasībām, tiem ir veikta atbilstības novērtēšana, un tas apliecināts ar Eiropas atbilstības marķējumu — CE; kā arī tad, ja tie neapdraud cilvēku veselību un drošību.

Vecuma un citi ierobežojumi

Atbilstoši likuma 15.pantam 1.klases uguņošanas ierīces ir tiesības iegādāties, glabāt un izmantot fiziskajai personai, kas sasniegusi 14 gadu vecumu.

2. un 3.klases uguņošanas ierīces, T1 klases skatuves pirotehniskos izstrādājumus un P1 klases pirotehniskos izstrādājumus ir tiesības iegādāties, glabāt un izmantot tikai fiziskajai personai, kas sasniegusi 18 gadu vecumu. Uguņošanas ierīces un skatuves pirotehniskos izstrādājumus, kuru pamatefekts ir sprādziena troksnim līdzīga trokšņa radīšana (petardes un to prototipi), atļauts iegādāties, glabāt un izmantot medībās personām, kuras saņēmušas mednieka apliecību.

Fiziskajām personām ir aizliegts iegādāties, glabāt un izmantot 4.klases uguņošanas ierīces, T2 klases skatuves pirotehniskos izstrādājumus un P2 klases pirotehniskos izstrādājumus un militāro pirotehniku. Aizliegts arī nodot tālāk vai citādi darīt pieejamus pirmo trīs klašu uguņošanas ierīces, ja persona nav sasniegusi likumā noteikto vecumu.

Likuma 17.pantā norādīts, ka pirotehniskos izstrādājumus aizliegts izmantot, ja tas apdraud cilvēka dzīvību, veselību, mantu vai var nodarīt kaitējumu videi, kā arī alkoholisko dzērienu, narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaidā.

"Daudzdzīvokļu māju iemītniekiem savlaicīgi ir jāattīra balkoni no viegli uzliesmojošiem sadzīves priekšmetiem, lai nenotiek aizdegšanās."

Personai, kas izmanto uguņošanas ierīces un skatuves pirotehniskos izstrādājumus, ir pienākums nodrošināt cilvēku, dzīvnieku, transportlīdzekļu, citu personu mantas, ugunsbīstamu un sprādzienbīstamu priekšmetu neatrašanos apdraudētajā zonā pirotehnisko izstrādājumu izmantošanas laikā un pēc to izmantošanas, kamēr nav pārbaudīts, vai visi šāviņi ir iedarbojušies.

Savukārt stipra vēja laikā bīstamā zona ir jāpalielina. Ja vēja ātrums pārsniedz deviņus metrus sekundē, izmantot pirotehniskos izstrādājumus nav atļauts.

Pirotehnikas lietotājam ir arī pienākums pārbaudīt vietu, kur tā izmantota, un savākt tos pirotehnikas izstrādājumus, kas nav iedarbojušies vai ir iedarbojušies daļēji. Pirotehnisko lādiņu elementu un izmantoto pirotehnisko izstrādājumu iepakojuma savākšana nevar notikt agrāk par pirotehniskā izstrādājuma lietošanas instrukcijā noteikto laiku.

Likuma 17.pants skaidri noteic, ka uguņošanas ierīces un skatuves pirotehniskos izstrādājumus aizliegts izmantot:

  • citu privātpersonu īpašumos bez to īpašnieku vai valdītāju piekrišanas;
  • citu privātpersonu īpašumā esošas zemes, ēku vai transportlīdzekļu tuvumā, ja, izmantojot pirotehnisko izstrādājumu, šāviņi, dzirksteles vai to izdedži var krist uz citu privātpersonu zemes, ēkām vai transportlīdzekļiem un šīs personas to nav atļāvušas;
  • telpās (izņemot 1.klases izstrādājumus);
  • tuvāk par 100 metriem no ugunsbīstamiem un sprādzienbīstamiem objektiem un to teritorijām, degvielas cisternām, gāzes baloniem un citām viegli uzliesmojošām vai ugunsbīstamām vielām un materiāliem;
  • tuvāk par 100 metriem no bīstamu vielu un maisījumu ražošanas un uzglabāšanas objektiem;
  • tuvāk par 100 metriem no zooloģiskajiem dārziem, zvēraudzētavām un lopkopības objektiem bez to īpašnieku atļaujas;
  • zem elektrības zemsprieguma, augstsprieguma un sakaru līnijām, koku zariem un citiem šķēršļiem, kurus var sasniegt pirotehniskie šāviņi (vielas), kā arī tuneļos;
  • tuvāk par pirotehniskā izstrādājuma lietošanas instrukcijā norādīto drošo attālumu no tiltiem, dzelzceļa, autoceļiem, ceļu pārvadiem un transporta ceļu sazarojumiem;
  • uz ceļu brauktuvēm un gājēju ietvēm, ja nav saņemta vietējās pašvaldības atļauja;
  • tuvāk par 100 metriem no valsts un pašvaldību iestādēm, ārvalstu diplomātiskajām pārstāvniecībām, baznīcām un lūgšanu namiem, ārstniecības iestādēm, izglītības iestādēm, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām, autoostām, dzelzceļa stacijām, lidostām un pasažieru ostām, ja nav saņemta attiecīgo institūciju atļauja;
  • daudzdzīvokļu māju pagalmos, ja tiek izmantotas pirotehniskās raķetes.

Tāpat uguņošanas ierīču un skatuves pirotehnisko izstrādājumu izmantošanas vietu un laiku ir tiesīga ierobežot arī attiecīgā pašvaldība, izdodot saistošos noteikumus.

Kā informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Viktorija Šembele, Jaungada naktī pēc pašvaldības lūguma VUGD dežūrē svētku pasākumu laikā to norises vietās. Iepriekšējos gados VUGD ir dežūrējis Rīgā laikā, kad notiek Jaunā gada sagaidīšanas pasākumi, tajā skaitā arī salūts.

Tiem, kas salūtu tikai skatās, ir jāatrodas drošā attālumā. Mājas vai dzīvokļa logi vai balkona logi jātur aizvērti, lai raķetes neielido iekšā un nenotiek aizdegšanās. Savukārt daudzdzīvokļu māju iemītniekiem savlaicīgi ir jāattīra balkoni no viegli uzliesmojošiem sadzīves priekšmetiem, lai nenotiek aizdegšanās. Svarīgākais ir arī laicīgi ielaist dzīvniekus telpās, jo salūta radītais troksnis rada izbailes un dzīvnieki var aizbēgt.

Kā norāda V.Šembele, VUGD apkopotā statistika liecina, ka Jaungada naktīs ir samazinājies tādu izsaukumu skaits, kas saistīts ar pirotehnikas lietošanas izraisītiem ugunsgrēkiem. Visbiežāk šie izsaukumi ir saistīti ar to, ka izšautās raķetes ir iekritušas māju balkonā un izraisījušas nelielu aizdegšanos. Tādēļ, kā jau minēts, ir jāparūpējas, lai uz balkona nebūtu nekas, kas varētu uzliesmot.

Papildu informāciju par drošību, lietojot pirotehniku, var lasīt šajā VUGD sagatavotajā materiālā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI