SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
05. jūlijā, 2013
Lasīšanai: 7 minūtes
1
8
1
8

Ogot un sēņot. Kurā mežā to drīkst darīt?

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Meža nekoksnes materiālās vērtības - savvaļas ogas, augļus, riekstus, sēnes un ārstniecības augus – var iegūt pēc sava ieskata, ja meža īpašnieks vai tiesiskais valdītājs saskaņā ar likumu nav noteicis ierobežojumus.

Lita Krone/ LETA

Mežos nogatavojas zemenes, mellenes, un arī gailenes jau dažādo gardēžu ēdienkarti. Tas nozīmē, ka tuvojas aktīvās ogošanas un sēņošanas laiks. Lai saprastu, vai mežā, kas vilināt vilina ar savām veltēm, tiešām drīkst brīvi uzturēties un doties mājup ar pilnu grozu, noderīgi zināt dažus noteikumus, kas būtu jāievēro kā mežu īpašniekiem, tā ogotājiem un sēņotājiem. Skaidrojam tiesības, ko der zināt, atpūšoties valsts vai privātajos mežos.
īsumā
  • Ja valsts un pašvaldības mežā nav noteikti ierobežojumi, ikvienam ir tiesības vākt savvaļas ogas, augļus, riekstus un sēnes.
  • Brīvu pārvietošanos mežā var ierobežot to īpašnieks vai tiesiskais valdītājs, norobežojot teritoriju ar brīdinājuma uzrakstiem.
  • Ar transportlīdzekli mežā drīkst pārvietoties tikai pa ceļiem un dabiskām brauktuvēm.
  • Uzturoties mežā, jāievēro ugunsdrošības, meža aizsardzības noteikumi, nenodarot kaitējumu meža augiem un dzīvniekiem.

82% Latvijas iedzīvotāju labprāt izmanto iespēju atpūsties mežā. Par šādu interesi, kā pavadīt brīvo laiku, liecina Latvijas iedzīvotāju aptauja, ko 2013.gada maijā veica tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS.  Atpūtas veids, kas stabili ierindojies pirmajā vietā, ir sēņošana, bet otrajā – ogošana. Tātad sezonā sēņotāju un ogotāju mežā ir gana daudz, jautājums vien – vai ogot un sēņot drīkst jebkurā izraudzītajā mežā.

Meža likuma 16.pants paredz, ka valsts un pašvaldības mežā ikvienam ir tiesības vākt savvaļas ogas, augļus, riekstus un sēnes, ievērojot šā likuma 5. un 6.panta noteikumus. Tāpat ar likumu ir noteikts, ka meža nekoksnes materiālās vērtības - savvaļas ogas, augļus, riekstus, sēnes un ārstniecības augus – var iegūt pēc sava ieskata, ja meža īpašnieks vai tiesiskais valdītājs saskaņā ar likumu nav noteicis ierobežojumus.

Nav ierobežojumu - mežā drīkst uzturēties

Meža likuma 5.pants noteic, ka fiziskajām personām ir tiesības brīvi uzturēties un pārvietoties valsts un pašvaldības mežā, ja normatīvajos aktos nav noteikts citādi un ja tajā nav ierīkotas speciālas nozīmes plantācijas vai iežogotas meža platības dzīvnieku turēšanai nebrīvē un aizsargjoslas ap ūdens ņemšanas vietām atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

"Tiesības bez ierobežojumiem pārvietoties mežā ir valsts amatpersonām, pildot dienesta pienākumus. "

Pašvaldība pēc Valsts meža dienesta vai vides aizsardzības institūcijas ierosinājuma meža ugunsdrošības interesēs, kā arī īpaši aizsargājamo dabas teritoriju, meža augu un dzīvnieku aizsardzības interesēs var ierobežot fizisko personu tiesības uzturēties un brīvi pārvietoties mežā.

Tiesības bez ierobežojumiem pārvietoties mežā ir valsts amatpersonām, pildot dienesta pienākumus, kā arī nacionālā meža monitoringa vai vides monitoringa veicējiem, pildot darba pienākumus. Ja nepieciešams, amatpersonām jāuzrāda dienesta vai darba apliecība.

Kā zināt, ka noteikts ierobežojums?

Pastaigu mežā cienītājiem jāņem vērā, ka atbilstoši likumam fizisku personu uzturēšanos un brīvu pārvietošanos mežā var ierobežot to īpašnieks vai tiesiskais valdītājs. Te nu īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam ir jāparūpējas par to, lai ogotājs patiešām saprastu, ka mežā uzturēties nedrīkst. Likums paredz, ka īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam ir pienākums norobežot attiecīgo teritoriju ar pārskatāmiem brīdinājuma uzrakstiem. Saskaņā ar Meža likuma 5.pantu ierobežojums uzturēties un brīvi pārvietoties mežā ir spēkā tikai tad, ja attiecīgas brīdinājuma zīmes ir izliktas.

"Ja brīdinājuma zīmju nav, aizliegt sēņot un ogot, tāpat kā atņemt salasīto vai uzrīdīt suni meža īpašniekam nav tiesību. "

Valsts meža dienesta Mežsaimniecības daļas vadītājs Normunds Knēts norāda: lai meža īpašnieks realizētu savas tiesības uzlikt ierobežojumu ieiet vai iebraukt sava īpašuma teritorijā, ar iesniegumu jāgriežas pašvaldībā. Pēc pašvaldības akcepta brīdinājuma zīmes jāizvieto redzamās vietās ap īpašumu, kas, protams, ietekmēs arī sēņotāju un ogotāju tiesības pārvietoties šajās teritorijās.

Tātad - ja brīdinājuma zīmju nav un  pašvaldību saistošajos noteikumos nav norādīts citādi, meža īpašniekam nav tiesību aizliegt sēņot un ogot. Kur nu vēl atņemt salasīto  vai mēģināt uzrīdīt suni.

Uz mežu - ar transportlīdzekli

Ja dodas uz mežu ar kādu transportlīdzekli, tad jāatceras, ka to atļauts lietot, tikai pārvietojoties pa ceļiem un dabiskām brauktuvēm. Izņēmums ir paredzēts gadījumos, ja pārvietošanās nepieciešama meža aizsardzības, valsts aizsardzības vai sabiedrības drošības uzdevumu veikšanai, kā arī meža apsaimniekošanas darbu veikšanai, saskaņojot ar meža īpašnieku vai tiesisko valdītāju.

Šajā normā minētais izņēmums neattiecas uz ogotājiem un sēņotājiem.

Valsts meži aicina

VAS "Latvijas valsts meži" (LVM) Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs uzsver: "Latvijas valsts meži" aicina iedzīvotājus ogot, sēņot un atpūsties valsts mežos, kuru kopējā platība ir 1,6 miljoni hektāru.

"Lai veicinātu iedzīvotāju aktīvu atpūtu, uzņēmums "Latvijas valsts meži" ir izveidojis vairāk nekā 400 dažādas īpašas atpūtas vietas. "

Lai veicinātu iedzīvotāju aktīvu atpūtu, uzņēmums ir izveidojis vairāk nekā 400 dažādu īpašu atpūtas vietu, sākot no Tērvetes dabas parka, Pokaiņu meža un Kalsnavas arboretuma līdz pat nojumei pie ezera vai soliņam ar galdiņu meža ceļu krustojumā, kur sēņotājam ērtāk paēst pusdienas. Sameklēt sev piemērotu atpūtas vietu, kā arī uzzināt par citām izklaides iespējām iespējams LVM izveidotajā mājaslapā, veltītu atpūtai dabā (mammadaba.lv).

Saudzē mežu!

Der atcerēties, ka saudzīga izturēšanās ir noteikta Meža likuma 6.pantā, kas noteic: ikviena pienākums, uzturoties mežā, ir ievērot meža ugunsdrošības noteikumus, nebojāt meža augsni un meža infrastruktūru, nepiesārņot mežu ar atkritumiem, ievērot noteikto kārtību atpūtas vietu izmantošanā, nepostīt putnu ligzdas un skudru pūžņus un citādi nekaitēt meža augiem un dzīvniekiem, kā arī neiet teritorijās, kurās noteikti ierobežojumi.

N.Knēts vērš uzmanību arī uz to, ka ir svarīgi:

  • mežā neuzvesties skaļi;
  • ievērot meža īpašnieku oficiālos aizliegumus apmeklēt īpašumu;
  • respektēt meža īpašnieku neoficiālās vēlmes un nesēņot/neogot "strīdus" teritorijās;
  • zināt, kā no meža izkļūt.
Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI