SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Platace
LV portāls
01. aprīlī, 2013
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Politika
5
5

Tautību pasē atkal varēs ierakstīt no 1.aprīļa

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pases 3.lappaspusē, ja persona vēlas, var ierakstīt tās tautību, personvārda citas valodas oriģinālformu latīņalfabētiskajā transliterācijā, personvārda vai dzimtas uzvārda vēsturisko formu.

FOTO: PMLP

Latvijā ierasta prakse ir bijusi pasē norādīt personas tautību, taču no 2012.gada 1.aprīļa šādu iespēju atcēla, jo starptautiskās normas šādu kārtību neparedz. Šis jautājums vairākkārt ir nonācis gan politiķu, gan sabiedrības uzmanības lokā un par to ir plaši diskutēts. Tādēļ šā gada 29.janvārī Ministru kabinets apstiprināja grozījumus „Personu apliecinošu dokumentu noteikumos”, kas atkal paredz iespēju personām pēc izvēles pasē norādīt savu tautību.
īsumā
  • Tautības ierakstu pasē var izdarīt Latvijas pilsoņi un nepilsoņi.
  • Persona izdarīt izvēli par tautības ierakstīšanu var, noformējot jaunu pasi.
  • Personas, kuru pases ir izdotas pēc 2012.gada 1.aprīļa, tautību var ierakstīt jau izsniegtajā pasē.
  • Ierakstu pasē var nokārtot jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā vai Latvijas vēstniecībā ārvalstīs.
  • Valsts nodeva nav jāmaksā, izdarot ierakstu jau izsniegtā pasē.
  • Atzīmi izdara pases 3.lapaspusē.

Atjauno tautības ierakstu pasē

Pagājušā gada nogalē publiskajā telpā tautības ierakstam personu pasēs bija pievērsta pastiprināta uzmanība un norisinājās aktīvas diskusijas par ieraksta nozīmi Latvijā. Īpaši spraiga domu apmaiņa notika Saeimā, taču izvirzītie priekšlikumi grozījumiem Personu apliecinošu dokumentu likumā neguva Saeimas deputātu vairākuma atbalstu.

Tomēr Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija 2012.gada 20.novembrī nosūtīja aicinājumu Ministru kabinetam veikt nepieciešamos pasākumus, lai izdarītu grozījumus MK noteikumos Nr.134 "Personu apliecinošu dokumentu noteikumi" paredzot, ka pēc personas vēlēšanās pasē var iekļaut ziņas par tās tautību. Ministru kabinets uzdeva Iekšlietu ministrijai sagatavot nepieciešamos grozījumus, ko apstiprināja šā gada 29.janvārī.

"Personai, kas vēlas pasē iekļaut ziņas par tautību, tas jānorāda, noformējot iesniegumu jaunas pases saņemšanai."

Iekšlietu ministrija noteikumu projekta anotācijā ir norādījusi, ka informāciju par personas tautību neparedz neviens no starptautiskajiem tiesību aktiem, kas regulē personu apliecinošu dokumentu izsniegšanu un nosaka dokumentos iekļaujamās ziņas. Turklāt ierakstu par personas tautību neizdara nevienas Eiropas Savienības dalībvalsts pilsoņu pasēs.

Kārtība, kādā veiks tautības ierakstu pasē

Šā gada 1.aprīlī stājas spēkā grozījumi MK 2012.gada 21.februāra noteikumos Nr.134 "Personu apliecinošu dokumentu noteikumi", paredzot Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem iespēju pēc savas vēlēšanās pasē ierakstīt tautību.

Personai, kura vēlas iekļaut pasē ziņas par tautību, tas ir jānorāda, noformējot iesniegumu jaunas pases saņemšanai.

Ņemot vērā, ka tieši gadu iespējas ierakstīt pasē savu tautību nebija, ir noteikta kārtība, kādā to varēs izdarīt. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Rukmane skaidro: tautības ierakstu varēs atjaunot pēc personas vēlēšanās tikai tajās pasēs, kas izdotas pēc 2012.gada 1.aprīļa. Lai ierakstītu pasē ziņas par tautību, ir jāvēršas PMLP ar lūgumu - izdarīt tautības ierakstu jau izsniegtā pasē.  

"Personai, lai izdarītu tautības ierakstu jau izsniegtā pasē, valsts nodeva nav jāmaksā."

Pasē iekļaut ziņas par tautību var jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā vai Latvijas Republikas vēstniecībā ārvalstīs. Līdzi ir jāņem tikai pase, jo informācija par personas tautību ir ietverta Iedzīvotāju reģistrā. Lai izdarītu tautības ierakstu jau izsniegtā pasē, valsts nodeva nav jāmaksā. Ja persona noformē jaunu pasi, valsts nodeva ir 20 latu apmērā.

Termiņš tautības ierakstīšanai jau izsniegtā pasē nav noteikts, par to ir jāvienojas PMLP teritoriālajā nodaļā vai Latvijas Republikas vēstniecībā ārvalstīs uz vietas, informē K.Rukmane.

Papildu ziņas pasē

Personu apliecinošu dokumentu noteikumu 9.punkts paredz: ja persona vēlas, pasē iekļauj šādas ziņas no Iedzīvotāju reģistra:

  1. par personas tautību, ja persona ir pilsonis vai nepilsonis;
  2. par personas bērnu, kas jaunāks par 18 gadiem (personvārdu, dzimšanas datumu, dzimumu, personas kodu, ja bērns reģistrēts Iedzīvotāju reģistrā).

Tāpat kā tas bija iepriekš līdz 2012.gada 1.aprīlim, personas tautību ieraksta pases trešajā lapaspusē, bet ierakstu par bērniem – 6.,7.,8.lapaspusē.

Papildu ziņas pases 3.lapaspusē

K.Rukmane norāda, ka pēc personas vēlēšanās pases 3.lapaspusē var iekļaut arī šādas ziņas:

  1. par personvārda citas valodas oriģinālformu latīņalfabētiskajā transliterācijā, piemēram, Anna Vejins;
  2. personvārda vai dzimtas uzvārda vēsturisko formu, piemēram, Anna Vējiņš.
Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI