SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
14. novembrī, 2012
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi

Darījumi ar ofšoros reģistrētiem uzņēmumiem vairs nebūs tik izdevīgi (I)

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Nākamgad darījumi ar Kaimanu salās, Menas salā, Belizā, Apvienotajos Arābu Emirātos un citās beznodokļu valstīs vai teritorijās (tā dēvētajos ofšoros jeb ārzonās) reģistrētiem uzņēmumiem vairs nebūs tik izdevīgi kā līdz šim. Savukārt nosacījumi investīciju plūsmai starp Latviju un valstīm, kas nav zemu nodokļu vai beznodokļu valstis vai teritorijas, nākamgad būs biznesam labvēlīgāki.
Tā grozījumus likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli”, kas izsludināti 2011.gada 29.decembrī un daļa no kuriem stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī, skaidroja Finanšu ministrijas Tiešo nodokļu departamenta direktore Astra Kaļāne.
īsumā

Ar grozījumiem Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā:

  • samazināta labvēlība darījumos ar ofšoriem;
  • radīts īpašs izdevīgums investoriem;
  • ofšoriem izmaksātās dividendes apliks ar 15% UIN;
  • nodokļa summa lielāka dividendēm no ofšora.

Viena no jaunajām likuma normām paredz, ka Latvijā reģistrētiem uzņēmumiem – kapitālsabiedrībām – būs izdevīgāk saņemt dividendes vai tās izmaksāt citiem ārvalstu uzņēmumiem, kas nav reģistrēti ofšoros. Jaunā norma attieksies tikai uz darījumiem ar ārvalstīs esošu, izveidotu vai nodibinātu kapitālsabiedrību jeb tā dēvētajiem pārrobežu darījumiem.

Šī norma būs spēkā ar nākamā gada 1.janvāri, skaidro A.Kaļāne.

Jaunā kārtība, sākot ar nākamā gada 1.janvāri, attieksies arī uz peļņu, kas radīsies, atsavinot kapitāla daļas vai akcijas citā kapitālsabiedrībā, kas nav reģistrēta ofšorā.

Savukārt ar 2014.gada 1.janvāri pārrobežu darījumos ar uzņēmumiem, kas nav reģistrēti zemu nodokļu vai beznodokļu valstīs vai teritorijās, arī intelektuālā īpašuma maksājumi un procentu maksājumi tiks atbrīvoti no uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) maksājumiem, kurus līdz šim ieturēja ienākumu izmaksātājs Latvijā. Attiecībā uz Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstīm šī norma būs spēkā jau ar nākamā gada 1.jūliju.

A.Kaļāne uzsver, ka nodokļu režīms ar ofšoros reģistrētiem uzņēmumiem vairs nebūs labvēlīgs, jo naudas plūsma caur zemu nodokļu un beznodokļu valstīm nav caurskatāma - tai nevar izsekot – , tāpat nav zināms, kam ofšoru kompānijas pieder, un pastāv iespēja, ka šī nauda tiek iepludināta Latvijas pelēkajā ekonomikā kā slēptie maksājumi privātpersonām vai uzņēmumiem.

"Ar jaunajām likuma normām paredzēts Latvijā radīt investoriem labvēlīgāku vidi un sekmēt investīciju plūsmu starp Latviju un valstīm, kas nav zemu nodokļu vai beznodokļu valstis. Jaunā kārtība īpaši izdevīga būs tiem investoriem, kas Latvijā dibinās mātesuzņēmumus, kuriem meitasuzņēmumi būs valstīs, kas nav ofšori," norāda FM ierēdne, uzsverot, ka ārvalstu investori jaunās likuma normas novērtējuši atzinīgi.

Ofšoriem izmaksātās dividendes apliks ar nodokli

Grozījumi likumā "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" paredz, sākot ar nākamo gadu, aplikt ar 15% uzņēmumu ienākuma nodokli dividendes, ko Latvijas rezidents – kapitālsabiedrība – izmaksās juridiskajām, fiziskajām un citām personām, kuras atrodas vai ir izveidotas, vai nodibinātas zemu nodokļu un beznodokļu valstīs vai teritorijās.

Savukārt pārējās valstīs reģistrētajām kapitālsabiedrībām izmaksātās dividendes ar nodokli apliktas netiks.

"Līdz šim līdzīgi nodokļu atvieglojumi saskaņā ar ES direktīvās noteikto attiecās tikai uz ES un EEZ valstīm, bet tagad tas attieksies arī uz pārējam valstīm, kas nav zemu nodokļu un beznodokļu valstis," skaidro A.Kaļāne.

Sākot ar nākamā gada 1.janvāri, uzņēmumam, kas, piemēram, ir Krievijas kapitālsabiedrība, kas Latvijā investēs naudu citā kapitālsabiedrībā vai savā meitasuzņēmumā, vairs nebūs tik liela nodokļu sloga kā līdz šim, jo sadalītās dividendes no Latvijas uzņēmuma neapliks ar nodokli Latvijā.

Proti, līdz šim, ja Latvijas uzņēmums izmaksāja dividendes uz Krieviju vai citu valsti, kas nav ES vai EEZ valsts, tās Latvijā tika apliktas ar UIN divos līmeņos - uzņēmuma līmenī kā daļa no uzņēmuma peļņas, kas tiek aplikta 15% nodokli, un dividenžu izmaksas brīdī ar 10% nodokli.

Sākot ar 2013.gada 1.janvāri, dividendēs izmaksājamā summa dividenžu izmaksas brīdī pārrobežu darījumos ar UIN vairs aplikta netiks, ja vien uzņēmums, kas dividendes saņems, nebūs reģistrēts ofšorā.

"Nodokļu režīms ar ofšoros reģistrētiem uzņēmumiem vairs nebūs pretimnākošs."

Turpretim ofšoros reģistrētiem uzņēmumiem dividenžu izmaksa joprojām tiks aplikta ar UIN divos līmeņos, turklāt dividenžu izmaksas brīdī nodokļa likme būs pakāpusies no līdzšinējiem 10% uz 15 procentiem.

Piemēram, ja Latvijā reģistrēta uzņēmuma peļņa ir 1000 lati, tā tiks aplikta ar 15% UIN, kas nozīmē, ka nodoklī tiks samaksāti 150 lati. Ja atlikušo summu - 850 latus - uzņēmums gribēs izmaksāt dividendēs uzņēmumam, kas reģistrēts ofšorā, dividenžu izmaksas brīdī no tās būs jāsamaksā vēl 15% UIN jeb 127,5 lati.

Tādējādi minētajā piemērā, no Latvijas uzņēmuma izmaksājot dividendes ofšorā reģistrētam uzņēmumam, nodokļos nomaksājamā summa būs gandrīz divas reizes lielāka nekā tad, ja dividendes tiks maksātas uzņēmumam, kas nav reģistrēts zemu nodokļu vai beznodokļu valstī.

Uzņēmējiem der atcerēties, ka jaunās normas būs spēkā ar nākamā gada 1.janvāri un būs attiecināmas jau uz 2012.gada peļņu, no kuras 2013.gadā tiks izmaksātas dividendes.

No ofšoriem saņemtās dividendes iekļaus ar UIN apliekamajā ienākumā

Tāpat iepriekš minētie grozījumi likumā "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" paredz, ka ar UIN apliekamā ienākumā tiks iekļautas dividendes, ko Latvijas rezidents – uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātājs – saņems no juridiskajām, fiziskajām un citām personām, kuras atrodas, ir izveidotas vai nodibinātas zemu nodokļu vai beznodokļu valstīs vai teritorijās.

Savukārt dividendes, ko Latvijas uzņēmums saņems no juridiskajām, fiziskajām un citām personām, kas nav reģistrētas ofšoros, apliekamajā ienākumā iekļautas netiks.

Līdz šim šāda kārtība bijusi spēkā tikai darījumos ar ES un EEZ valstīs reģistrētiem uzņēmumiem (saskaņā ar ES direktīvu) un gadījumos, kad no nerezidentiem saņemamās dividendes tiek saņemtas no tāda nerezidenta, kurā Latvijas uzņēmumam dividenžu izmaksas brīdī tieši pieder vismaz 25% no kapitāla un balsstiesībām un dividenžu izmaksātājs ir rezidents tādā valstī vai teritorijā, kura saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem nav atzīta par zemu nodokļu vai beznodokļu valsti vai teritoriju.

"Dividendes pārrobežu darījumos ar UIN neapliks, ja vien uzņēmums, kas tās saņems, nebūs reģistrēts ofšorā."

"Sākot ar nākamā gada 1.janvāri, kad varētu tikt izmaksātas dividendes par 2012.gadā gūto peļņu, spēkā būs jaunās likuma normas. Piemēram, ja mātesuzņēmumam Latvijā saskaņā ar peļņas un zaudējumu aprēķinu peļņa ir 100 000 latu un tas no Igaunijā reģistrēta meitasuzņēmuma saņēmis dividendes 30 000 latu vērtībā, tad par dividenžu summu tiks samazināts ar UIN apliekamais ienākums, un tas būs 70 000 latu (100 000 lati-30 000 lati), bet UIN summa būs 10 500 latu (15% no 70 000 latiem).

Savukārt, ja mātesuzņēmums Latvijā dividendes par tādu pašu summu būs saņēmis nevis no Igaunijā, bet gan Kaimanu salās reģistrēta uzņēmuma, ar UIN apliekamais ienākums par dividenžu summu samazināts netiks un nodoklis būs jāmaksā no 100 000 latu, un tas būs 15 000 latu (15%  no 100 000 latiem)," skaidro A.Kaļāne.

Tādējādi, līdzīgi kā iepriekš minētajā piemērā, ar dividenžu izmaksu ofšorā reģistrētam uzņēmumam, arī dividenžu saņemšana no uzņēmuma, kas reģistrēts zemu nodokļu vai beznodokļu valstī, ir neizdevīgāka nekā līdzīgs darījums ar uzņēmumu, kas nav reģistrēts ofšorā.

Sākot ar 2013.gada 1.janvāri, jaunā likuma "Par uzņēmumu nodokli" norma attieksies arī uz dividendēm, ko Latvijas kapitālsabiedrības saņems no kapitālsabiedrībām, kas Latvijā reģistrētas Liepājas vai Rēzeknes speciālajā ekonomiskajā zonā (SEZ), kā arī Rīgas vai Ventspils brīvostā.

Tā kā SEZ uzņēmumiem ir būtiski nodokļu atvieglojumi, līdz šim, ja SEZ reģistrēts uzņēmums izmaksāja dividendes mātesuzņēmumam, kas nav reģistrēts SEZ, bet, piemēram, Bauskā, mātesuzņēmuma ar UIN apliekamajā ienākumā šīs dividendes tika iekļautas tādā proporcijā, kādā tika izmantots nodokļa atvieglojums – kas nozīmē, ka UIN summa palielinājās.

Līdz ar jauno likuma normu stāšanos spēkā dividendes, ko mātesuzņēmums saņems no SEZ reģistrēta meitasuzņēmuma, ar UIN apliekamajā ienākumā vairs iekļautas netiks.

Ja jaunās likuma normas netiktu attiecinātas arī uz Latvijas SEZ un brīvostā reģistrētajām kapitālsabiedrībām, tad, piemēram, mātesuzņēmumam Bauskā būtu izdevīgāk nevis iekļaut no SEZ reģistrētā meitasuzņēmuma saņemtās dividendes ar UIN apliekamajā ienākumā un par to maksāt nodokli, bet gan izveidot vēl vienu meitasuzņēmumu, piemēram, Lietuvā, un dividendes no SEZ reģistrētā meitasuzņēmuma pārrobežu darījumā pārskaitīt jaunajam meitasuzņēmumam, kas savukārt tās pārrobežu darījuma rezultātā pārskaitīs mātesuzņēmumam, lai par saņemtajām dividendēm nebūtu jāmaksā nodoklis.

Turpmāk vēl.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI