SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
19. septembrī, 2012
Lasīšanai: 12 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ģimene
1
2
1
2

Jaunumi sabiedriskā transporta pasažieriem

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Biļete, kaut arī bezmaksas, tagad vajadzīga arī pirmsskolas vecuma bērnam, bet sabiedriskajā transportlīdzeklī viņš drīkst sēdēt atsevišķā vietā.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV portāls

Šodien stājas spēkā jauna kārtība. Biļetei braucienam sabiedriskajā transportā jābūt arī tiem pasažieriem, kam brauciens pienākas bez maksas; par braukšanu bez biļetes jāmaksā līgumsods. Savukārt pirmsskolas vecuma bērns drīkst sēdēt atsevišķā sēdvietā.
īsumā
  • Biļetei braucienam sabiedriskajā transportā jābūt arī tiem pasažieriem, kam brauciens ir bez maksas.
  • Pirmsskolas vecuma bērns tagad drīkst aizņemt atsevišķu sēdvietu.
  • Par braukšanu bez biļetes sabiedriskajā transportā ir noteiks līgumsods, kura maksimālais apmērs nevar pārsniegt 50 latus.
  • Bērnu vecumā līdz 15 gadiem kontrolierim ir tiesības izsēdināt tikai tad, ja viņu nogādā tuvākajā policijas iecirknī.

Tie ir svarīgākie jauninājumi Ministru kabineta 28.augusta sēdē pieņemtajos noteikumos Nr.599 "Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtība", kas aizstāj līdzšinējos noteikumus ar tādu pašu nosaukumu. Jaunais normatīvais akts stājas spēkā  19.septembrī.

Braukšanas biļete - katram pasažierim

Līdz šim pasažiera braukšanas tiesības sabiedriskajā transportlīdzeklī apliecināja biļete vai cits braukšanas tiesības apstiprinošs dokuments, piemēram, invalīda apliecība. Tas nenodrošināja pārvadāto pasažieru uzskaiti visā pilnībā un neļāva iegūt vispusīgu informāciju par pasažieru plūsmu un pārvietošanās paradumiem - ļoti svarīgiem faktoriem sabiedriskā transporta pakalpojumu plānošanā.

Tagad vienīgais pasažiera braukšanas tiesības apliecinošais dokuments ir biļete. Arī tad, ja persona ir tiesīga izmantot sabiedrisko transportlīdzekli ar braukšanas maksas atvieglojumu vai vispār bez maksas, biļetei tomēr ir jābūt. Tātad kontrolei kopā ar attiecīgo dokumentu, kas apliecina šīs personas tiesības uz braukšanas maksas atvieglojumu, jāuzrāda biļete, kurā norādīta atbilstošā atlaide.  Biļeti var iegādāties biļešu tirdzniecības vietās (biļešu kasēs, elektroniski, pa tālruni, ja attiecīgais pakalpojuma sniedzējs to nodrošina, sabiedriskajā transportlīdzeklī vai citviet).

"Piemēram, politiski represētais, uzrādot dokumentu par braukšanas maksas atvieglojumu, pretī saņems tā dēvēto 0 biļeti," skaidro Satiksmes ministrijas Sauszemes transporta departamenta vecākais referents Andrejs Lauriņš.

Viņš norāda, ka atbilstoši noteikumiem biļete vajadzīga arī pirmsskolas vecuma bērniem. Piemēram, vecāki to var saņemt pie tramvaja, trolejbusa vai autobusa vadītāja. Ja braucienam reģionālajos vietējas nozīmes un tālsatiksmes maršrutos biļete nav saņemta jau kasē, tad, kāpjot autobusā un iegādājoties biļeti, jāpasaka autobusa vadītājam, ka braucēji, piemēram, ir arī ir divi mazi bērni. "Pašlaik pārvadātājs ir ieinteresēts fiksēt visus pasažierus, ja nu vienīgi uzrodas kāds negodīgs vai slinks autobusa vadītājs," piebilst A.Lauriņš.

Par braukšanu bez biļetes – līgumsods

Pasažierim ir pienākums gan savu, gan bagāžas pārvadāšanas biļeti saglabāt līdz pat brauciena beigām. Biļešu kontroles laikā pasažierim jāuzrāda biļete un dokuments, kas apliecina pasažiera tiesības izmantot braukšanas maksas atvieglojumus, kā arī bagāžas biļete. Elektroniski vai pa tālruni iegādātām biļetēm pasažieris kontrolierim uzrāda vai nosauc autorizācijas vai rezervācijas kodu, vai uzrāda datu nesēju, kurā ir ielādēta elektroniskā biļete.

Noteikumi precizē, ka "uzrādīt" nozīmē iedot kontrolierim rokās biļeti vai datu nesēju, kurā ir elektroniskā biļete. MK noteikumi paredz: "Pasažieris, kurš nevar uzrādīt derīgu braukšanas biļeti vai elektroniski vai pa tālruni iegādātām biļetēm nevar uzrādīt vai nosaukt autorizācijas vai rezervācijas kodu, ir uzskatāms par pasažieri bez biļetes." Atbilstoši noteikumiem teorētiski par braukšanu bez biļetes sodīt varētu pat pirmsskolas vecuma bērna mammu, kas savam mazulim nevar uzrādīt tā dēvēto 0 biļeti. Tomēr A.Lauriņš prognozē, ka tas tā nenotiks un, ja arī kādam mazulim 0 biļetes nebūs, viņa vecāki par to sodu nesaņems.

"Noteikumi precizē, ka „uzrādīt” nozīmē iedot kontrolierim rokās biļeti vai datu nesēju, kurā ir elektroniskā biļete."

Līdz šim par braukšanu sabiedriskajā transportā bez biļetes vai ar braukšanai nederīgu biļeti tika piemērots administratīvais sods. Tagad tā vietā ir noteiks līgumsods, kura maksimālais apmērs nevar pārsniegt 50 latus. Tā kā maksa par pasažieru pārvadājumiem Latvijas teritorijā ir ļoti atšķirīga, līgumsoda apmērs nav noteikts kā konstanta summa visā valstī, jo šāds precīzi noteiktais līgumsoda apmērs vienā maršrutā vai transportlīdzeklī varētu būt nesamērīgi augsts, citā tieši pretēji – pārāk zems. Tādēļ noteikumi paredz vien to, ka pilsētas nozīmes maršrutos līgumsods tiek piesaistīts mēnešbiļešu cenai, savukārt reģionālajos pārvadājumos – lielākai attiecīgā pārvadātāja noteiktai braukšanas biļetes cenai. Informāciju par noteikto līgumsoda apmēru un tā izmaiņām pārvadātāji publiskos plašsaziņas līdzekļos, kā arī izvietojot informāciju autoostās, dzelzceļa stacijās un pieturvietās.

Līgumsodu bezbiļetnieks varēs maksāt sabiedriskajā transportlīdzeklī uzreiz pēc pārkāpuma konstatēšanas, saņemot no kontroliera kvīti. Ja pasažieris kontrolierim varēs uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, tad līgumsodu varēs nemaksāt uzreiz, bet parakstīt rēķinu, kurā būs norādīts gan soda lielums, gan tā nomaksas vieta un laiks. Līgumsoda piedziņai pārvadātājam būs tiesības izmantot trešo personu pakalpojumus.

Ja pasažieris atteiksies maksāt līgumsodu un nevarēs uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, kontrolieris drīkstēs pieaicināt policijas darbinieku pasažiera personības noskaidrošanai. Tāpat šādu pasažieri kontrolierim ir tiesības izsēdināt no sabiedriskā transportlīdzekļa, uzaicinot viņu labprātīgi izkāpt no tā nākamajā pieturvietā vai kontroles vietā pilsētas nozīmes maršrutā. Ja pasažieris to nedarīs, kontrolierim būs tiesības izsaukt policijas darbinieku, lai tas pasažieri no sabiedriskā transportlīdzekļa izsēdinātu piespiedu kārtā.

Bērnu vecumā līdz 15 gadiem kontrolierim ir tiesības izsēdināt tikai tad, ja bērnu nogādā tuvākajā policijas iecirknī.

Bagāžas pārvadāšanas kārtība

Pasažieris sabiedriskā transportlīdzekļa salonā vai bagāžas nodalījumā var pārvadāt bagāžu, bet to nedrīkst novietot pasažieriem paredzētā vietā vai tur, kur tā traucē citiem. Pasažieris, kuram ir tiesības uz braukšanas maksas atvieglojumiem, par bagāžas pārvadāšanu maksā pēc vispārējiem noteikumiem.

Pasažierim ir tiesības sabiedriskā transportlīdzekļa salonā bez maksas pārvadāt bagāžu, kas ir viegli pārnēsājama un kuras veids un iesaiņojums atļauj to bez grūtībām novietot paredzētajā vietā. Turklāt bagāžas izmērs (garums, platums, augstums) nepārsniedz 60x40x20 centimetrus, bet svars - 20 kilogramus. Lielāku un/vai smagāku bagāžu pārvadā par maksu sabiedriskā transportlīdzekļa bagāžas nodalījumā.

Ja sabiedriskajā transportlīdzeklī nav bagāžas nodalījuma un bagāža netraucē citiem pasažieriem, to var pārvadāt sabiedriskā transportlīdzekļa salonā, bet arī – par maksu. Maksimāli pieļauto sabiedriskā transportlīdzekļa bagāžas nodalījumā pārvadājamās bagāžas svaru vienai bagāžas vienībai un maksu nosaka pārvadātājs.

Sabiedriskajā transportlīdzeklī joprojām bez maksas drīkst pārvadāt kruķus, bērnu ratiņus, personu ar invaliditāti riteņkrēslus, kā arī bagāžu, kurai viens no pieļaujamajiem bagāžas izmēriem pārsniedz noteikto izmēru (piemēram, saliekamā makšķere, slēpes, ragaviņas), ja to pieļauj sabiedriskā transportlīdzekļa tehniskās iespējas.

Velosipēdus par maksu pārvadā sabiedriskajā transportlīdzeklī, kurā ir speciāli velosipēdu turētāji. Ja šādu turētāju nav, pārvadājamo velosipēdu skaitu un to atrašanās vietu sabiedriskajā transportlīdzeklī nosaka pārvadātājs.

Sabiedriskajā transportlīdzeklī var pārvadāt bagāžu bez pasažiera, ja attiecīgais pārvadātājs šādu pakalpojumu nodrošina. Tas nozīmē, ka pasažierim nav tiesību pieprasīt pārvadātājam, lai no Liepājas uz Rīgu ar autobusu tiktu aizgādāts maiss kartupeļu. Pirms to prasīt, jānoskaidro, vai pārvadātājs piedāvā šādu pakalpojumu – bagāžas pārvadāšanu bez pasažiera. Jebkurā gadījumā, pārvadājot bagāžu bez pasažiera, par katru bagāžas vienību jāmaksā atsevišķi.

Pašvaldība pilsētas nozīmes maršrutu sabiedriskajos transportlīdzekļos ir tiesīga noteikt citu bagāžas pārvadāšanas kārtību.

Kā pārvadāt dzīvniekus

Sabiedriskajā transportlīdzeklī ir atļauts pārvadāt suņus, kaķus, dekoratīvos putnus, mājputnu vai dekoratīvo dzīvnieku mazuļus, kas pārvadājami dzīvnieku aizsardzības jomu reglamentējošos normatīvajos aktos paredzētajā kārtībā.

"Piemēram, Ministru kabineta 2008.gada 22.decembra noteikumu Nr.1079 "Dzīvnieku pārvadāšanas noteikumi" 12.punkts noteic - pārvadājot mājas dzīvniekus sabiedriskajā transportlīdzeklī, sunim uzliek uzpurni, tur pavadā vai ievieto piemērotā somā, konteinerā vai būrī, savukārt citus mājas dzīvniekus ievieto piemērotās somās, konteineros vai būros," skaidro A.Lauriņš. Pasažieris, kurš pārvadā dzīvnieku, rūpējas, lai dzīvnieks netraucē citus pasažierus.

Par dzīvnieka vai vairāku dzīvnieku, ja tie atrodas vienā būrī, konteinerā vai somā, pārvadāšanu maksā kā par vienu bagāžas vienību. Bez maksas joprojām drīkst pārvadāt suni, kas sniedz pavadoņa vai asistenta pakalpojumu, ja tiek izpildītas šādiem suņiem normatīvajos aktos noteiktās prasības.

Bērns drīkst sēdēt atsevišķi

Iepriekš "Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtība" paredzēja, ka bērnam līdz septiņu gadu vecumam pilsētas, rajona un tālsatiksmes maršrutu autobusos ir tiesības braukt bez maksas, neaizņemot atsevišķu sēdvietu. Tagad noteikumos šāda punkta vairs nav, un tas nozīmē, ka bērns var sēdēt arī atsevišķā sēdvietā.

"Bērnu vecumā līdz 15 gadiem kontrolieris drīkst izsēdināt no sabiedriskā transportlīdzekļa tikai tad, ja viņu nogādā tuvākajā policijas iecirknī."

Noteikumos gan joprojām iekļauta norma, ka pirmsskolas vecuma bērns sabiedriskajā transportlīdzeklī nedrīkst braukt patstāvīgi. Vēl jāievēro, ka sabiedriskajā transportlīdzeklī vienas pieaugušas personas pavadībā drīkst braukt ne vairāk kā trīs pirmsskolas vecuma bērni, ja viņi nav vienas ģimenes locekļi. Ja sabiedriskajā transportlīdzeklī katras pieaugušas personas pavadībā brauc vairāk nekā trīs pirmsskolas vecuma bērni, kas nav vienas ģimenes locekļi, pavadošās personas pienākums ir nodot sabiedriskā transportlīdzekļa apkalpei pārvadājamo bērnu sarakstu, kurā norāda katra bērna vārdu un uzvārdu, kā arī pavadošās personas vārdu, uzvārdu un tālruni. Tā jārīkojas, ja sabiedriskajā transportlīdzeklī brauc, piemēram, bērnudārza audzēkņi, kāds cits pirmsskolas vecuma bērnu kolektīvs utt. "Tas galvenokārt saistīts ar bērnu drošību un atbildību par uzticētajiem bērniem," norāda A.Lauriņš.

Nākotnē būs ērtāk invalīdiem, grūtniecēm un māmiņām

Noteikumi paredz, ka sabiedriskajam transportlīdzeklim jābūt tādam, lai personām ar funkcionāliem traucējumiem, grūtniecēm un personām ar maziem bērniem (tai skaitā ar bērnu ratiem) atvieglotu iekļūšanu transportā un nodrošinātu šo personu pārvadāšanu.

Ja pārvadātājs sabiedriskos transportlīdzekļus nebūs pielāgojis atbilstoši prasībām, viņa pienākums ir nodrošināt minētās personas ar attiecīgi aprīkotu transportlīdzekli. To invalīdi, grūtnieces un personas ar maziem bērniem varēs pasūtīt 72 stundas pirms brauciena, piezvanot uz pārvadātāja norādīto tālruņa numuru, kas būs pieejams visās pieturvietās un autoostās. Šis regulējums gan nestājas spēkā tagad. Minētās prasības katram pārvadājumu veidam jāsāk ievērot noteiktā termiņā. Piemēram, reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos pārvadātājam šāds pakalpojums pilnā apmērā jānodrošina līdz 2022.gada 1.janvārim, bet pasažieru pārvadājumos pa dzelzceļu - līdz 2023.gada 1.janvārim.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI