SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lolita Lūse
LV portāls
06. februārī, 2013
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Pašvaldības
3
3

Puteņa biļete: transportlīdzekļa reģistrācijas apliecība

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Katrs pasažieris, kas iekāpj sabiedriskajā transportā, atslogo satiksmes intensitāti – Rīgas ielās kļūst par vienu transportlīdzekli mazāk. Un tāds arī ir puteņa biļešu mērķis.

FOTO: Boriss Koļesņikovs

Ko der zināt par jaunievedumu Rīgā, tā saukto puteņa biļeti, pirms radusies situācija to izmantot – kontrolieri pārbauda vien transportlīdzekļa apliecības (tehniskās pases) derīgumu, bet nevērtē, kam un kāds transportlīdzeklis pieder.
īsumā
  • Noteiktos gadījumos pasažieri drīkst izmantot Rīgas sabiedrisko transportu bez biļetes.
  • Par to ik reizi izplata paziņojumu.
  • Ja šoferiem sliktu laikapstākļu dēļ ļauts braukt bez biļetes, kontrolierim jāuzrāda vien derīga transportlīdzekļa reģistrācijas apliecība.

Rīgas domes 2012.gada 28.februāra saistošo noteikumu Nr.165 "Par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta lietošanu" 9.punkts paredz, ka pasažiera braukšanas tiesības apliecina derīga vienreizējā braukšanas biļete, abonementa biļete, vienreizējā pārsēšanās biļete vai cits braukšanas tiesības apliecinošs dokuments, kas saskaņā ar normatīvajiem aktiem pasažierim dod tiesības lietot sabiedrisko transportu bez maksas.

Kopš 2013.gada 24.janvāra ir spēkā grozījumi Rīgas domes 2012.gada 28.februāra saistošajos noteikumos Nr.165 "Par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta lietošanu", kas paredz, ka īpašos apstākļos (masu pasākumi, noteikti laika apstākļi u.c.) Rīgas pilsētas pašvaldība var paredzēt īslaicīgu izņēmumu šo noteikumu 9.punktā noteiktai kārtībai, publicējot informāciju Rīgas pilsētas pašvaldības portālā www.riga.lv un citos plašsaziņas līdzekļos.

Respektīvi – grozījumi paredz, ka atsevišķos gadījumos pasažieri drīkst izmantot Rīgas sabiedrisko transportu bez derīgas vienreizējās braukšanas biļetes, abonementa biļetes, vienreizējā pārsēšanās biļetes vai cita braukšanas tiesības apliecinoša dokumenta, kas saskaņā ar normatīvajiem aktiem pasažierim dod tiesības lietot sabiedrisko transportu bez maksas.

Būs atsevišķs paziņojums

Rīgas dome uzskata, ka īpašos apstākļos (piemēram, masu pasākumi, nelabvēlīgi laika apstākļi (plūdi, sniegs), avārijas) pašvaldībai var rasties nepieciešamība īslaicīgi noteikt izņēmumus no vispārējās sabiedriskā transporta lietošanas kārtības. Šādi izņēmumi var tikt noteikti, lai atrisinātu satiksmes problēmas, ārkārtas situācijās veiktu iedzīvotāju glābšanas darbus un citos gadījumos.

"Īpašajos gadījumos braucējiem, kam piemērojams atvieglojums, pie sabiedriskā transportlīdzekļa vadītāja nav jāpaņem nulles biļete."

"Par katru gadījumu, kad drīkst izmantot sabiedrisko transportu bez maksas, tiek gatavots atsevišķs paziņojums. Paziņojumu gatavo un izsūta masu medijiem Rīgas dome. "Rīgas satiksme" šo paziņojumu publicē arī savā mājaslapā," skaidro "Rīgas satiksmes" preses sekretārs Viktors Zaķis.

Nulles biļeti nevajag

Šajos īpašajos gadījumos braucējiem, kam piemērojams atvieglojums, pie sabiedriskā transportlīdzekļa vadītāja nav jāpaņem nulles biļete. Kontroles daļa gan joprojām strādā ierasti pēc sava grafika un plāna. Lai arī biļetes nav, kontrole šo pasažieri par bezbiļetnieku neuzskata. Iespējams, var būt gadījumi, ka visos transportlīdzekļos vai atsevišķos maršrutos visi pasažieri vai kādas noteiktas kategorijas drīkst braukt bez maksas, kamēr citām kategorijām saglabājas pienākums iegādāties biļeti. Piemēram, laika apstākļu dēļ autovadītāji kādā konkrētā dienā drīkst braukt bez biļetes, bet pārējiem šāda atlaide netiek dota, tādēļ kontroles daļai jāturpina savs darbs.

"Kontrolieri neprasa transportlīdzekļa reģistrācijas apliecības uzrādītājam personu apliecinošu dokumentu un nepārbauda, kam pieder transportlīdzeklis."

Rīgas dome jau ir piemērojusi un plāno piemērot atvieglojumus autovadītājiem, lai apgrūtinātas braukšanas apstākļos atslogotu satiksmes intensitāti. Šāds atvieglojums varētu tikt piemērots, piemēram, stipras snigšanas laikā. Šoferiem, kuriem attiecīgajā dienā braukšanas biļete nav jāpērk, nav jāiegādājas arī nulles biļete, bet kontrolierim jāuzrāda derīga transportlīdzekļa reģistrācijas apliecība, ko šajā situācijā sabiedrība dēvē par puteņa biļeti.

Jāatgādina, ka arī motocikls ir transportlīdzeklis un tam tiek izsniegta reģistrācijas apliecība, tādēļ arī šis dokuments attiecīgajā situācijā ļauj izmantot Rīgas sabiedrisko transportu bez maksas. Ja apliecība nav derīga, pasažieris tiek uzskatīts par bezbiļetnieku un viņam tiek piemērots noteiktais sods.

Personas datus nepārbauda

Autovadītājiem nav jābaidās, ka transportlīdzeklis ir reģistrēts uz kādas citas fiziskas personas vārda, tā īpašnieks ir juridiska persona vai automašīna pieder, piemēram, bankai vai līzinga kompānijai. Kontrolieri neprasa transportlīdzekļa reģistrācijas apliecības uzrādītājam personu apliecinošu dokumentu un nepārbauda, kam transportlīdzeklis pieder. Tāpat kontrolieri neprasa pasažierim uzrādīt arī attiecīgā transportlīdzekļa kategorijas vadīšanas tiesības.

"Galvenais ir transportlīdzekļa reģistrācijas apliecība kā tāda, un nav svarīgi, uz kā vārda tā reģistrēta, jo šīs akcijas mērķis ir puteņa dienās maksimāli atbrīvot ielas no satiksmes un "pārsēdināt" vadītājus uz sabiedrisko transportu, lai tā kustība netiktu aizkavēta," skaidro V.Zaķis. Respektīvi – katrs pasažieris, kas iekāpj sabiedriskajā transportā, atslogo satiksmes intensitāti – Rīgas ielās kļūst par vienu transportlīdzekli mazāk, un tāds arī ir puteņa biļešu mērķis.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI