SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Zanda Lielbārde
LV portāls
03. septembrī, 2012
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Skola
2
2

Mācību gads skolā – kad sākas un kad beidzas?

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Lai valstī būtu vienota kārtība, kā vispārizglītojošās skolas organizē mācību gada darbu, Ministru kabinets izdod noteikumus, kuros paredzēts ne vien mācību gada sākums un beigas, bet arī brīvdienas. Šis normatīvais akts nosaka arī izglītības iestādes tiesības patstāvīgi lemt par papildu brīvdienām pirmklasniekiem, projektu nedēļu skolā, kā arī mācību gada pagarinājumu, ja šādu nepieciešamību radījuši neparedzēti apstākļi.
īsumā
  • Mācību gada sākumu un beigu datumus, kā arī skolēnu brīvdienas nosaka Ministru kabineta noteikumi.
  • Skolas pašas plāno pirmklasnieku papildu brīvdienas un projektu nedēļu.

Kad sākas un beidzas mācību gads?

Zinību diena nemainīgi ik gadu kalendārā ir iezīmēta 1.septembrī. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.2599 "Noteikumi par 2012./2013.mācību gada un mācību semestru sākuma un beigu laiku", kas izdoti, pamatojoties uz Vispārējās izglītības likuma 4.panta 16.punktu, mācību gads sākas 2012.gada 3.septembrī.

Tā kā 1.septembris šogad iekritis sestdienā, kas skolas bērniem ir brīvdiena, uz skolu būs jādodas pirmdienā, 3.septembrī. Tomēr praksē atsevišķas pašvaldības ir lēmušas savā teritorijā esošo vispārējās izglītības iestāžu mācību gadu uzsākt par tradicionāli skolēnu, viņu vecāku un pedagogu svētku dienu uzskatītajā 1.septembrī.

"Mācību gada sākuma datums ir viens, taču beigu datumi ir atšķirīgi pamatskolas un vidusskolas izlaiduma klasēm."

Mācību gada beigu datumi ir atšķirīgi, un tas ir saistīts ar zināšanu pārbaudījumiem (eksāmeniem) konkrēto izglītības posmu noslēdzot. 1.–8.klases un 10.–11.klases izglītojamajiem mācību gads beigsies 2013.gada 31.maijā. Skolēniem, kas mācās 9.klasē, mācības beigsies 2013.gada 17.maijā, bet, saistībā ar pamata izglītības eksāmenu kārtošanu, mācību gads noslēgsies 2013.gada 14.jūnijā.

Līdzīgā situācijā ir 12.klases izglītojamie. Viņiem mācības noslēgsies 2013.gada 17.maijā, bet mācību gads - līdz ar centralizēto eksāmenu nokārtošanu 2013.gada 21.jūnijā.

Mācību gadu veido divi semestri

Pirmais semestris vispārējās izglītības skolu skolēniem ir vienāds un ilgst no 2012.gada 3.septembra līdz 2012.gada 21.decembrim.

Atšķirīgs ir otrā semestra plānojums. Skolēniem, kas mācās 1.-8.klasē un 10.-11.klasē, tas sākas 2013.gada 7.janvārī un turpinās līdz 2013.gada 31.maijam. Arī 9. un 12.klases skolēniem otrais semestris sākas 7.janvārī, bet devītklasniekiem tas beidzas 14.jūnijā, savukārt divpadsmitās klases jauniešiem – 21.jūnijā.

 

Būs arī brīvdienas

Mācību gadā skolēniem ir paredzētas trīs - rudens, ziemas un pavasara - brīvdienas un, protams, garais vasaras brīvlaiks.

Rudens brīvdienas jaunajā mācību gadā plānotas no 2012.gada 29.oktobra līdz 2012.gada 2.novembrim.

"Skolas ir tiesīgas pašas plānot pirmklasnieku papildu brīvdienas un projektu nedēļu mācību gada otrajā semestrī."

Ziemas priekiem bērni varēs ļauties no 2012.gada 24.decembra līdz 2013.gada 4.janvārim. Savukārt pavasara brīvdienas būs no 2013.gada 22.marta līdz 2013.gada 28.martam.

Neraugoties uz iepriekš notikušajām viedokļu diskusijām par vasaras brīvlaika iespējamu samazinājumu, nekāds citāds lēmums nav pieņemts, tādēļ vasaras brīvlaiks 1.–8.klases un 10.–11.klases izglītojamajiem paredzēts no 2013.gada 3.jūnija līdz 2013.gada 30.augustam.

Ko tiesīgas noteikt skolas?

Saskaņā ar MK noteikumiem Nr.259 izglītības iestāde patstāvīgi pieņem lēmumu par vienu nedēļu ilgām papildu brīvdienām 1.klases izglītojamajiem, kuras organizē otrajā mācību semestrī.

Tāpat skolām pašām ir tiesības pieņemt lēmumu par projektu nedēļas norisi. Arī tā jāīsteno otrajā semestrī.

Ja mācību gada laikā iestājas ārkārtējas situācijas, kuras iepriekš nevar paredzēt un kuru izraisīto apstākļu dēļ vismaz vienu nedēļu un ilgāk nav iespējams nodrošināt mācību procesu atbilstoši normatīvo aktu prasībām, izglītības iestādes dibinātājs, tātad – pašvaldība, izvērtējot konkrētos ārkārtējās situācijas apstākļus, ir tiesīgs pieņemt lēmumu par mācību gada pagarinājumu 1.– 8.klases un 10.–11.klases izglītojamajiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI