SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
28. jūnijā, 2012
Lasīšanai: 6 minūtes
6
6

Jauns Kompensējamo zāļu saraksts

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jaunais Kompensējamo zāļu saraksts ir papildināts ar 76 medikamentiem.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV portāls

Tiem pacientiem, kas slimo ar noteiktām smagām un/vai hroniskām slimībām, ir iespējams saņemt valsts apmaksātos kompensējamos medikamentus. Ar šā gada 1.jūliju spēkā stāsies jaunais Kompensējamo zāļu un medicīnisko ierīču saraksts. Pavisam tajā iekļautas 1425 zāles un 148 medicīniskās ierīces.
īsumā
  • Kompensējamo medikamentu cena tiek segta 100%, 70% vai 50% apmērā.
  • Valsts pilnībā vai daļēji līdzfinansē lētākās kompensējamās zāles: pacientam ārstējošais ārsts receptē norāda zāļu vispārīgo nosaukumu; aptiekā tiek izsniegtas lētākās attiecīgā vispārīgā nosaukuma zāles.
  • Ārsts pacientam var izrakstīt konkrētu zāļu nosaukumu.

Kompensējamos medikamentus ir iespējams saņemt tiem pacientiem, kuri slimo ar kādu no slimībām, kas minēta Ministru kabineta (MK) 2006.gada 31.oktobra noteikumu Nr.899 "Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība" 1.pielikumā. 

Lai pacients ar atbilstošu diagnozi varētu saņemt kompensējamos medikamentus, viņam, lai saņemtu attiecīgu recepti, ir jāvēršas pie kāda no saviem ārstējošajiem ārstiem (ģimenes ārsta, endokrinologa, okulista, onkologa, dermatovenerologa, neirologa, psihiatra, hematologa vai kardiologa).

Kompensējamo zāļu saraksts

Kompensējamie medikamenti un medicīnas ierīces tiek pilnībā vai daļēji finansētas no valsts budžeta līdzekļiem. Atkarībā no pacienta diagnozes medikamentu cena tiek segta 100%, 70% vai 50% apmērā. Kompensējamo zāļu saraksts sastāv no trīs daļām:

  1. A saraksts – iekļauti līdzvērtīgas efektivitātes medikamenti;
  2. B saraksts – iekļautajiem medikamentiem kompensējamo zāļu sarakstā nav līdzvērtīgas efektivitātes zāļu;
  3. C saraksts – iekļautas zāles, kuru izmaksas viena pacienta ārstēšanai gadā pārsniedz 3000 latu, un ražotājs zāļu kompensācijas izdevumus noteiktam pacientu skaitam apņemas segt no saviem līdzekļiem.

Kompensējamo zāļu saraksts tiek pārskatīts un atjaunots divas reizes gadā – 1.janvārī un 1.jūlijā. "Kompensējamo zāļu saraksts no 2012.gada 1.jūlija tiks papildināts ar 76 medikamentiem," norāda Nacionālā veselības dienesta (NVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Štālberga.

Ar jauno Kompensējamo zāļu sarakstu ir iespējams iepazīties NVD mājaslapā.

Kompensējamo zāļu izrakstīšanas kārtība

Ir pagājis mazāk nekā pusgads, kopš spēkā stājās jaunas likuma normas attiecībā uz kompensējamo medikamentu izrakstīšanas un izsniegšanas kārtību. Ar šā gada 1.janvāri spēkā stājās grozījumi MK noteikumos Nr.899, kas ieviesa jaunu kompensējamo zāļu un medicīnisko ierīču izrakstīšanas un saņemšanas kārtību.

Jaunā kārtība paredz, ka pacientam ārstējošais ārsts receptē norāda zāļu vispārīgo nosaukumu un aptiekā, uzrādot recepti, tiek izsniegtas lētākās attiecīgā vispārīgā nosaukuma zāles. Tas nozīmē, ka valsts pilnībā vai daļēji līdzfinansē lētākās kompensējamās zāles.

"Kompensējamie medikamenti un medicīnas ierīces tiek pilnībā vai daļēji finansētas no valsts budžeta."

Jaunā kompensējamo medikamentu izrakstīšanas un saņemšanas kārtība sadalīja pacientus divās daļās – vieni, kas saņem zāļu vispārīgā nosaukuma lētākos medikamentus, un otri, kas saņem konkrēta zāļu nosaukuma medikamentus. E.Štālberga informē: šā brīža kārtība noteic, ka "ārstam uz receptes jāizraksta attiecīgajai diagnozei paredzēto zāļu vispārīgais nosaukums, ja pacients pirmo reizi saņem konkrētai diagnozei paredzētās kompensējamās zāles. Savukārt aptiekā farmaceits izsniedz lētākās attiecīgā vispārīgā nosaukuma zāles. Pacientiem, kas jau saņēmuši kompensējamās zāles kādai konkrētai diagnozei, ārsts var izrakstīt konkrētu zāļu nosaukumu."

Līdz ar to iespējama ir šāda situācija: tā kā valsts pilnībā vai daļēji apmaksā tikai katras grupas lētākās kompensējamās zāles, var iznākt, ka starpība starp dārgākām zālēm (pacientiem, kas saņem konkrētās kompensējamās zāles) un valsts apmaksāto daļu ir jāapmaksā pašam pacientam.

Iepriekš medikamentu trūka

Daudzi pacienti, kuriem no valsts budžeta līdzekļiem pienākas līdzfinansētās zāles, ar bažām gaida jaunā saraksta spēkā stāšanos, jo iepriekšējais saraksts sākotnēji radīja grūtības vairākiem pacientiem saņemt kompensējamos medikamentus zāļu trūkuma dēļ.

Kā skaidro Nacionālā veselības dienesta pārstāve E.Štālberga, no jaunā Kompensējamo zāļu saraksta ir izņemti 19 medikamenti un trīs medicīniskās ierīces. Tas darīts, pamatojoties uz zāļu ražotāju pārstāvju iesniegumiem NVD (piemēram, saistībā ar nespēju nodrošināt medikamentu pietiekamā apjomā).

"Atkarībā no pacienta diagnozes medikamenti tiek kompensēti 100%, 70% vai 50% apmērā."

"Iepriekš šī medikamentu izrakstīšanas kārtība bija jauna, tādēļ iespējams, ka laiks, lai sagatavotos zāļu piegādei lielākā apjomā, atsevišķiem zāļu ražotājiem bija par mazu. Savukārt pašlaik, domājams, ka problēmas ar zāļu nodrošināšanu ir mazinājušās. Vienlaikus jānorāda, ka Veselības ministrija sadarbībā ar nozares asociācijām šobrīd strādā, lai uzlabotu esošās sistēmas darbību," norāda E.Štālberga.

Uzziņai

Sūdzību par kompensējamo medikamentu izrakstīšanas, saņemšanas/ nesaņemšanas kārtību ikviens var iesniegt Veselības inspekcijā vai zvanot pa tālruni 67081611.
Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI