SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
24. februārī, 2012
Lasīšanai: 10 minūtes
4
4

Ārstēšanu sāk ar lētākajiem kompensējamiem medikamentiem

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kompensējamo zāļu sarakstā šobrīd ir 1377 zāles un 149 medicīniskās ierīces.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Ir pagājušas jau vairākas nedēļas kopš jaunā kompensējamo zāļu saraksta spēkā stāšanās brīža, tomēr daudziem pacientiem ir apgrūtināta lētāko medikamentu saņemšana, jo aptiekās zāles nav. Atsaucoties uz iedzīvotāju sūdzībām, šā gada 15.februārī Nacionālais veselības dienests (NVD) pieņēma lēmumu no kompensējamo zāļu saraksta svītrot desmit lētākos medikamentus. Izsvītrojot šos lētākos medikamentus, attiecīgi par lētākajiem medikamentiem kļūst nākamie lētākie zāļu vispārīgo nosaukumu grupās. Izmaiņas kompensējamo zāļu sarakstā stājās spēkā līdz ar to publicēšanu oficiālajā laikrakstā „Latvijas Vēstnesis” šā gada 16.februārī.

Pagājušā gada 27.decembrī Ministru kabineta (MK) sēdē apstiprināja grozījumus MK 2006.gada 31.oktobra noteikumos Nr.899 "Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība". Grozījumos noteiktā jaunā kompensējamo medikamentu izrakstīšanas un izsniegšanas kārtībā stājās spēkā ar šā gada 1.janvāri, savukārt ar 1.februāri spēkā stājās jaunais kompensējamo zāļu saraksts. Jaunais saraksts sākotnēji ir radījis grūtības vairākiem pacientiem saņemt lētākos medikamentus zāļu trūkuma dēļ.

Daudziem medikamentiem, kas pieejami aptiekās, nereti ir līdzvērtīga efektivitāte, tomēr gadās, ka pacienti iegādājas dārgākās līdzvērtīgās efektivitātes zāles. Tāpat ir arī ar zālēm, kas iekļautas kompensējamo zāļu sarakstā. Kā liecina Veselības norēķinu centra dati, ik gadu pacienti piemaksā lielas naudas summas, iegādājoties dārgākās līdzvērtīgās efektivitātes kompensējamās zāles. Ar šā gada sākumu, ieviešot jaunu kompensējamo zāļu un medicīnisko ierīču izrakstīšanas kārtību, plānots, ka tiks veicināta lētāku līdzvērtīgās efektivitātes kompensējamo zāļu izrakstīšana. Prognozē, ka jaunā kārtība ļaus ietaupīt 1,7 miljonus latu.

Kompensējamās zāles

Kompensējamie medikamenti pienākas tiem pacientiem, kas slimo ar noteiktām smagām vai hroniskām slimībām, kas minētas MK noteikumu "Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība" 1.pielikumā. Šo slimību ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumi tiek kompensēti no valsts līdzekļiem.

Lai kompensējamos medikamentus saņemtu pacienti, kam ir atbilstoša diagnoze, ir jāvēršas pie viena no saviem ārstējošajiem ārstiem (ģimenes ārsta, endokrinologa, okulista, onkologa, dermatovenerologa, neirologa, psihiatra, hematologa vai kardiologa), lai tas izrakstītu recepti kompensējamo medikamentu saņemšanai. 

"Kompensējamie medikamenti pienākas tiem pacientiem, kas slimo ar noteiktām smagām vai hroniskām slimībām."

Kompensācijas apmērs ir atkarīgs no pacienta diagnozes un saskaņā ar minēto 1.pielikumu, kurā noteikts, ka valsts 100%, 75% un 50% apmērā apmaksā lētākās līdzvērtīgās efektivitātes zāles.

Kompensējamo zāļu saraksts sastāv no trīs daļām:

  1. A saraksta, kurā iekļauti līdzvērtīgas efektivitātes medikamenti;
  2. B saraksta, kurā iekļaujamajiem medikamentiem kompensējamo zāļu sarakstā nav līdzvērtīgas efektivitātes zāļu;
  3. C saraksta, kurā iekļautas zāles, kuru izmaksas viena pacienta ārstēšanai gadā pārsniedz 3000 latu, un ražotājs zāļu kompensācijas izdevumus noteiktam pacientu skaitam apņemas segt no saviem līdzekļiem.

Kompensējamo zāļu saraksts tiek pārskatīts un atjaunots divas reizes gadā – 1.janvārī un 1.jūlijā.

References cena

Kompensējamo zāļu A sarakstā ir iekļautas zāles, kuras savstarpēji var aizvietot konkrētu slimību ārstēšanai. Šīs zāles tiek sadalītas pa grupām, un katrai grupai tiek aprēķināta references cena jeb lētākā medikamenta cena. Valsts pilnībā vai daļēji (100, 75 vai 50% apmērā) apmaksā katras grupas lētākās kompensējamās zāles. References cenu piemēro tikai savstarpēji aizvietojamām zālēm (A sarakstā iekļautās zāles).

Ar 1.februāri spēkā stājās jaunais kompensējamo zāļu saraksts, kurā ir tikai viens lētākais medikaments konkrētās slimības ārstēšanai. Tas nozīmē, ka šobrīd un turpmāk pacientiem ar vienu diagnozi tiks izrakstītas vienādas zāles. 

Jaunā kārtība neattiecas uz visiem, tomēr ietekmē visus

Līdz šim tie pacienti, kuri saņēma kompensējamās zāles, devās uz aptieku ar ārsta izrakstītu recepti, kurā bija norādīts konkrēts zāļu nosaukums. Šī ierastā kārtība, kad ārsts izraksta konkrētu zāļu nosaukumu, turpinās arī, stājoties spēkā grozījumiem MK noteikumos "Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība", jo izmaiņas attiecas uz tiem pacientiem, kuri kompensējamās zāles sāk saņemt tikai no šā gada (2012.gada 1.janvāra).

NVD sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Štālberga skaidro, ka saskaņā ar MK noteikumiem Nr.899, izrakstot pacientam kompensējamās zāles, kuras konkrētai diagnozei pacients saņems pirmo reizi, ārstam ir jāraksta zāļu vispārīgais nosaukums jeb aktīvās vielas nosaukums, nevis konkrētu zāļu nosaukums. Uzrādot šo recepti aptiekā, farmaceits pacientam izsniegs tai brīdī lētākās vispārīgā nosaukuma zāles, kas iekļautas kompensējamo zāļu sarakstā.

"Valsts pilnībā vai daļēji apmaksā katras grupas lētākās kompensējamās zāles."

Lai gan zāļu izrakstīšanas kārtība daļai pacientu nemainās, tomēr var gadīties, ka, saņemot ārsta norādītās zāles, aptiekā ir jāpiemaksā. Atkarībā no konkrētās diagnozes valsts kompensē lētākā medikamenta cenu (references cenu). Tas nozīmē, ka tiem pacientiem, kuriem receptē ir norādīts konkrēts zāļu nosaukums, zāles cenas ziņā var atšķirties no lētākām zālēm, kas tiek kompensētas. "Gadījumā ja konkrētais medikaments nav lētākais (references medikaments) zāļu grupā, aptiekā pacientam ir jāsedz starpība starp lētāko medikamentu konkrēto zāļu grupā un to medikamentu, kuru receptē ir norādījis ārsts," norāda E.Štālberga. Šādos gadījumos pacients var konsultēties ar savu ārstējošo ārstu par līdzvērtīgas efektivitātes medikamentu izrakstīšanu.

Grozījumi paredz, ka pacientiem ar diagnozi "Vīrushepatīts" arī turpmāk kompensācijas apmērs tiek saglabāts 75% apmērā.

Ko darīt, ja zāļu nav

MK noteikumu "Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība" 89.pants nosaka: ja ārsts, izrakstot kompensējamās zāles, lietojis zāļu vispārīgo nosaukumu, farmaceita pienākums ir izsniegt lētākās šim nosaukumam, zāļu formai un stiprumam atbilstošās kompensējamās zāles. Gadījumos kad pacients ir devies uz aptieku pēc zālēm ar ārsta izrakstītu recepti, uz kuras ir norādīts zāļu vispārīgais nosaukums, bet lētāko kompensējamo zāļu aptiekā nav, farmaceits nav tiesīgs izsniegt citas lētākās zāles.

"Ja pacients nevēlas iegādāties lētākās kompensējamās zāles, bet kādas citas, tad šie medikamenti būs jāapmaksā viņam pašam."

Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija SUSTENTO veselības politikas koordinatore Iveta Neimane skaidro, ka šādos gadījumos pacients var doties pie sava ārsta, lai tas izraksta citas zāles, kas pacientam nepieciešamas. Tomēr, ja lētāko medikamentu nav, pacients zāles pērk par pilnu cenu (bez kompensācijas).

Ikviens var iesniegt savas sūdzības par kompensējamo medikamentu izrakstīšanu, saņemšanu vai nesaņemšanu Veselības inspekcijā vai pa tālruni 67081611.

Gribu/ vajag konkrētas zāles

Jaunā kārtība neizslēdz gadījumus, kad lētākās zāles nesniedz vēlamo terapeitisko efektu. Šajos gadījumos ārsts izraksta nākamās lētākās attiecīgā nosaukuma zāles, kas iekļautas kompensējamo zāļu sarakstā. Tas nozīmē, ka, ja pacientiem lētākais medikaments konkrētās diagnozes ārstēšanai vēlamo rezultātu nesniedz, tad ārsts ir tiesīgs izrakstīt nākamo lētāko medikamentu. Tomēr šim ārsta lēmumam ir jābūt pamatotam (alerģiska reakcija, zāļu izraisītas blaknes u.c.).

Ārsts pacientam, kas kompensējamās zāles sāk lietot no šā gada, receptē nedrīkstēs norādīt vai izrakstīt konkrētu medikamentu. MK noteikumu "Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība" 84.pantā ir noteikts, ka gadījumā, ja ārsts pacientam izraksta konkrēta ražotāja zāļu vai medicīnisko ierīču nosaukumu, NVD par to informē Veselības inspekciju.

Savukārt, ja pacients nevēlas iegādāties lētākās kompensējamās zāles, bet kādas konkrētas, tad citi medikamenti viņam būs jāapmaksā pašam pilnā apmērā (bez kompensācijas). Tas attiecas uz gadījumiem, kad ārsts pacientam izraksta zāļu vispārīgo nosaukumu, bet aptiekā pacients prasa citas zāles, nevis lētākās.

Trūcīgām personām zāles kompensē

Sociālās drošības tīkla stratēģijas pasākumiem šogad mainījās pasākuma mērķa grupa, un līdz ar to ir atcelti iepriekš spēkā esošie atvieglojumi pacientu iemaksas un līdzmaksājumu kompensācijā, saņemot veselības aprūpes pakalpojumus iedzīvotājiem ar ienākumu līmeni līdz 120 un 150 latiem. Mainoties pasākumu mērķa grupai, arī noteikumu grozījumi paredz, ka turpinās pacientu līdzmaksājumu kompensēšana trūcīgām personām, kas par tādām atzītas Ministru kabineta noteiktā kārtībā.

Trūcīgajiem pacientiem 75 un 50% kompensācijas gadījumā pilnībā tiek apmaksāts lētākais medikaments. Tas nozīmē, ka visus kompensējamos medikamentus valsts 100% apmērā apmaksā trūcīgajiem iedzīvotājiem.

Pacienta līdzmaksājums

Pacientiem, saņemot kompensējamās zāles un medicīniskās ierīces, aptiekā arī turpmāk ir jāmaksā 50 santīmu līdzmaksājums par katru 100% kompensējamo zāļu un medicīnisko ierīču recepti. No šā līdzmaksājuma atbrīvotas trūcīgās personas.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI