SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
29. februārī, 2012
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide
7
7

Jaunie Vietvārdu informācijas noteikumi

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2011.gada 1.janvārī Vietvārdu datubāzē ir uzkrāti 128 323 nosaukumi 103 318 ģeogrāfiskajiem objektiem.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Turpmāk vienā normatīvajā aktā būs ietverts viss nepieciešamais regulējums attiecībā uz vietvārdiem, ko iepriekš reglamentēja dažādi normatīvie akti. 4.februārī stājās spēkā Valsts valodas centra (VVC) izstrādātie Ministru kabineta noteikumi Nr.50 „Vietvārdu informācijas noteikumi”, kas nosaka vietvārdu veidošanas, piešķiršanas, apstiprināšanas, uzkrāšanas, publiskošanas, izmantošanas, kā arī saglabāšanas un aizsardzības kārtību.
LV portāls skaidro to, kas ir vietvārdi, kāpēc bija nepieciešami jauni noteikumi un kā notiek vietvārdu piešķiršana.

Vietvārdiem var būt trīs statusi

Vietvārdi ir vietu nosaukumi jeb toponīmi. Tie var būt gan apdzīvotu vietu, gan dažādu tūrisma objektu, alu, kalnu, upju un ieleju nosaukumi, gan māju, baznīcu un peldvietu, kā arī citu objektu nosaukumi. Vietvārdiem var būt trīs statusi:

  • Oficiāls vietvārds - ģeogrāfiskā objekta nosaukums, kas tam piešķirts normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Par oficiāliem vietvārdiem izvēlas ģeogrāfisko objektu nosaukumus, kas iekļaujas latviskajā kultūrvidē, sekmē tās vērtību saglabāšanu un attīstību, atbilst latviešu valodas un Latvijas vēstures tradīcijām, kā arī atbilst labiem tikumiem. Tos apkopo Vietvārdu datubāzē un reģistrē valsts adrešu reģistrā;
  • Oficiāls vietvārda paralēlnosaukums - praksē lietots cits vietvārds, kas piešķirts ģeogrāfiskajam objektam normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un kuru var lietot kopā ar oficiālo vietvārdu. Tos izvēlas pēc tādiem pašiem kritērijiem kā oficiālos vietvārdus. Paralēlnosaukums var būt arī oficiālā vietvārda vietējā, attiecīgajam kultūrvēsturiskajam novadam raksturīgā forma. Viena no paralēlnosaukuma funkcijām ir nodrošināt objekta labāku atpazīstamību. Oficiālos paralēlnosaukumus apkopo Vietvārdu datubāzē, bet nereģistrē Valsts adrešu reģistrā;
  • Neoficiāls vietvārds - ģeogrāfiskā objekta nosaukums, kas neatbilst pirmo divu statusu kritērijiem, tai skaitā vietvārda reģionālās un lokālās formas.

Tiesības piešķirt

Oficiālos vietvārdus un oficiālos paralēlnosaukumus ģeogrāfiskajiem objektiem piešķir un apstiprina vietvārdu piešķīrējinstitūcijas. Tās var būt gan vietējās pašvaldības, gan atbilstoša ministrija, gan VVC, gan Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra. Piemēram, ciemiem un viensētām vietvārdus piešķir, vietvārdu statusu maina un rakstības formu precizē attiecīgās pašvaldības dome, bet galvenajiem, reģionālajiem un vietējiem autoceļiem un ostām, un bākām vietvārdus un to paralēlnosaukumus piešķir atbildīgā ministrija, pamatojoties uz Valsts valodas centra atzinumu. Savukārt republikas pilsētām un apriņķiem, novadiem, novada pilsētām un novada pagastiem vietvārdus piešķir Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā noteiktajā kārtībā. VVC direktora vietnieks Agris Timuška norāda, ka process, kamēr vietvārdu piešķir oficiāli, var ilgt no diviem līdz trim mēnešiem.

"Vietvārdi ir vietu nosaukumi jeb toponīmi."

Oficiālos vietvārdus un oficiālos paralēlnosaukumus publisko viena no vietvārdu piešķīrējinstitūcijām. Katrai šai institūcijai ir pienākums nodrošināt tās piešķirto oficiālo vietvārdu un oficiālo paralēlnosaukumu pieejamību lietotājiem.

Vietvārdu informāciju padara publiski pieejamu, apkopojot un publicējot to vietvārdu katalogos, vārdnīcās un kartēs, brīvpieejas tīmekļa vietnēs un pēc privātpersonas vai iestādes pieprasījuma. Vietvārdu uzskaitījumu, piemēram, var atrast Vietvārdu datubāzē. Tajā ir uzkrāti ģeogrāfiskie nosaukumi Latvijā, kā arī kaimiņvalstu pierobežas teritorijā. Datubāzē galvenokārt uzkrāti mūsdienu kartēs lietotie ģeogrāfiskie nosaukumi, neizslēdzot arī agrākos nosaukumus, kā arī nosaukumus vietējā izrunā vai vēsturiskajos avotos minētos.

Viss vienā normatīvajā aktā

Vietvārdu veidošanas, piešķiršanas, apstiprināšanas un izmantošanas kārtību iepriekš daļēji noteica dažādi normatīvie akti, piemēram, Valsts valodas likums, Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums u.c., bet nebija viss aptverts Vietvārdu informācijas noteikumos.

"Ciemiem un viensētām vietvārdus piešķir, vietvārdu statusu maina un rakstības formu precizē attiecīgās pašvaldības dome."

"Jaunie noteikumi bija nepieciešami, lai izpildītu Ģeotelpiskās informācijas likumā un Valsts valodas likumā doto deleģējumu, proti, noteikt vietvārdu veidošanas, piešķiršanas, apstiprināšanas, uzkrāšanas, publiskošanas, izmantošanas, saglabāšanas un aizsardzības kārtību. Jaunie noteikumi visu nepieciešamo regulējumu attiecībā uz vietvārdu informācijas apriti ietver vienā normatīvajā aktā - atšķirībā no iepriekšējās prakses, kad šo jomu daļēji reglamentēja dažādi normatīvie akti," skaidro A.Timuška. Viņš arī norāda, ka bija aktuāli šos noteikumus pieņemt pēc iespējas drīzāk, jo Ģeotelpiskās informācijas likums stājās spēkā jau 2010.gada 13.janvārī, bet kvalitatīva noteikumu projekta izstrāde un redakcijas saskaņošana ar ieinteresētajām institūcijām bija laikietilpīgs un darbietilpīgs process, tādēļ Vietvārdu informācijas noteikumi pieņemti tikai 2012.gada 10.janvārī.

Paša ieteikts mājas nosaukums

Ar vietvārdiem saistītajā procesā var iesaistīties arī privātpersonas. Vietvārdu informācijas noteikumu 8.pants paredz, ka privātpersonas ar vietvārdu piešķīrējinstitūcijām sadarbojas Iesniegumu likumā noteiktajā kārtībā. "Privātpersona ir tiesīga sniegt savus priekšlikumus par oficiālo vietvārdu un oficiālo paralēlnosaukumu piešķiršanu, vietvārdu statusa maiņu un rakstības formas precizēšanu attiecīgajai institūcijai, kura priekšlikumu izvērtē un pieņem lēmumu par tā tālāku virzību vai noraidīšanu. Minētais attiecas arī, piemēram, uz nosaukuma piešķiršanu privātmājai," norāda A.Timuška. Priekšlikumus privātpersonas iesniedz izvērtēšanai attiecīgajā pašvaldībā. Pašvaldība pieņem lēmumu par priekšlikuma tālāku virzību vai noraidīšanu, sniedzot pamatotu atbildi privātpersonai. Tas nozīmē, ka jaunie noteikumi attiecas arī uz tiem, kas vēlas, piemēram, piešķirt vai mainīt nosaukumu savai privātmājai.

Privātpersonas šajā procesā var iesaistīties tikai vienā virzienā, jo, piemēram, iesniegt protestus pret, viņu ieskatā, nepiemērotiem vietvārdiem nav iespējams, jo, kā skaidro A.Timuška, noteikumi šādu iespēju neparedz. Tas nozīmē, ka gadījumos, ja kāda persona nav apmierināta ar konkrētu vietvārdu, viņa neko nevar darīt.
Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI