SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. janvārī, 2012
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Tieslietas
1
4
1
4

Valsts plāno aprīlī uzturlīdzekļus neizmaksāt

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ja uzturlīdzekļu izmaksas kārtība aprīlī mainīsies, liela daļa vecāku šo informāciju neuzzinās vai nesapratīs un atjēgsies vien tad, kad gaidītās naudas kontā aprīlī nebūs un mēnesi nāksies iztikt, gaidot pārcelto maksājumu.

FOTO: Reinis Traidās, A.F.I

Ja valdība pieņems grozījumus uzturlīdzekļu izmaksas kārtībā, apmēram 17 tūkstoši vecāku aprīlī uzturlīdzekļus par vismaz 24 tūkstošiem bērnu nesaņems.

2011.gada 29.decembra Valsts sekretāru sanāksmē izsludināti grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 20.jūlija noteikumos Nr.612 "Kārtība, kādā Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija izskata iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu un tam pievienotos dokumentus, kā arī izmaksā uzturlīdzekļus".

Noteikumu projekts paredz, ka no 1.aprīļa, kad iecerētie grozījumi stātos spēkā, uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksātu par iepriekšējo mēnesi, nevis kā pašreiz - par kārtējo mēnesi.

Mērķis šādiem grozījumiem ir saprotams: mēdz gadīties, ka uzturlīdzekļi no Uzturlīdzekļu garantiju fonda tiek izmaksāti nepamatoti. Nauda par visu mēnesi ir izmaksāta, un tikai tad fonds uzzina par kādu iemeslu, kādēļ saņēmējam tie, piemēram, no mēneša vidus vairs nepienācās. Izmaksāto naudu atgūt bieži vien ir sarežģīti.

Grozījumi attiecas uz katru uzturlīdzekļu saņēmēju

Rosinātās pārmaiņas vecākiem var izskatīties maznozīmīgas līdz brīdim, kamēr kļūst skaidrs, ka tās attiecas uz pilnīgi katru vecāku, kurš pašlaik saņem uzturlīdzekļus no valsts. Tātad – noteikumu projektā paredzēts, ka izmaiņas stāsies spēkā 2012.gada 1.aprīlī, un no šī datuma paredzēts grozīt Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamo uzturlīdzekļu izmaksas kārtību.

Tas nozīmē, ka par aprīli aprēķinātie uzturlīdzekļi visiem vecākiem tiktu izmaksāti nevis aprīlī, bet gan maijā. Tā ir galvenā ziņa, kurai jābūt gataviem uzturlīdzekļu saņēmējiem gadījumā, ja Ministru kabinets apstiprinās uzturlīdzekļu izmaksāšanas izmaiņas pašreizējā grozījumu redakcijā.

"Personām, kuras saņems uzturlīdzekļus līdz 2012.gada 1.aprīlim un kuras būs tiesīgas saņemt uzturlīdzekļus arī par aprīli, ir jārēķinās ar vienreizēju uzturlīdzekļu izmaksas pārtraukumu, taču šīs personas tām pienākošos saņems par vienu mēnesi vēlāk," teikts Uzturlīdzekļu garantiju fonda mājaslapā.

"Ikvienas personas dzīvē būtiska nozīme ir ikmēneša ienākumiem, saistībā ar kuriem tā plāno savu dzīvi, norāda tiesībsargs."

Fonda direktors Edgars Līcītis skaidro: "Plānotās izmaiņas neparedz izmaksāt kaut ko mazāk vai izmaksāt par vienu mēnesi mazāk uzturlīdzekļus. Tiem vecākiem, kuriem līdz noteiktam datumam uzturlīdzekļi pienākas, tie arī tiks izmaksāti.

Vienīgā atšķirība no esošās kārtības, ka uzturlīdzekļus plānots izmaksāt par iepriekšējo mēnesi. Piemēram, ja vecākam uzturlīdzekļi pienākas līdz 15.aprīlim, tad tie arī turpmāk tiks aprēķināti līdz 15.aprīlim, bet izmaksāti tiks maijā, nevis aprīlī, kā līdz šim, par maiju pienākošos uzturlīdzekļus izmaksās jūnijā utt."  

Cietīs gan vecāki, gan bērni

Uzturlīdzekļu garantiju fonds (UGF) izmaksā uzturlīdzekļus tiem bērniem, kuriem viens no vecākiem nepilda savas saistības pret bērnu un izvairās no uzturlīdzekļu maksāšanas.

No 2010.gada 1.janvāra valsts uzturlīdzekļus izmaksā  bērniem no piedzimšanas brīža līdz 7 gadu vecumam 30 latus, bet ne vairāk par tiesas nolēmumā noteikto. Bērniem no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai tiek maksāti 35 lati, bet ne vairāk par tiesas nolēmumā noteikto. 2011.gada decembrī fonda administrācija izmaksāja uzturlīdzekļus 17 242 vecākiem, t.i., 23 577 viņu bērniem.

Par plānoto uzturlīdzekļu izmaksas pārtraukumu nav plānots vecākiem izsūtīt ne informatīvas vēstules, ne cita veida personīgus paziņojumus. Kā norāda UGF direktors E.Līcītis, uzturlīdzekļu saņēmējus plānots informēt ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību, kas jau reizi ir izdarīts un ir plānots to darīt vēl, informācija ir nosūtīta arī bāriņtiesām un sociālajiem dienestiem.

"Par aprīli aprēķinātie uzturlīdzekļi visiem vecākiem tiktu izmaksāti nevis aprīlī, bet gan maijā."

Tomēr aptaujātie bāriņtiesu priekšsēdētāji prognozē: ja uzturlīdzekļu izmaksas kārtība aprīlī mainīsies, liela daļa vecāku šo informāciju neuzzinās vai nesapratīs - nevar gaidīt, lai visi vecāki izlasa un izprot katra Ministru kabineta noteikumu grozījumu projekta būtību. Vecāki atjēgsies vien tad, kad gaidītās naudas kontā aprīlī nebūs un mēnesi nāksies iztikt, gaidot pārcelto maksājumu. Piemēram, ja mamma par diviem pusaugu bērniem ik mēneša pēdējos datumos saņem 70 latus, tad aprīlī šīs naudas nebūs – tas būs "tukšais" mēnesis, un aprīļa 70 latus mamma saņems vien maijā. "Lai pārietu uz izmaksām par iepriekšējo mēnesi, vienu reizi  ir jānobīda izmaksa uz nākamo mēnesi," norāda E.Līcītis.

Četru bērnu māmiņa Laila no Jūrmalas saka: "Man uzturlīdzekļus fonds maksā par visiem četriem bērniem, un šobrīd tie 130 lati. Plus vēl 32 lati ģimenes valsts pabalsts ir vienīgie ģimenes ienākumi. Šī jaunā sistēma nozīmētu to, ka aprīlī (ja nebūšu līdz marta sākumam dabūjusi darbu un kaut ko nopelnījusi) manas ģimenes ienākumi būs 32 lati. Maksājumi, protams, paliek nemainīgi: būs jāmaksā gan par bērnudārzu, gan par braukšanas mēnešbiļetēm skolā utt.

Pat ja aprīlī būtu nopelnīta alga, šie uzturlīdzekļu pārskaitījumi tomēr ir pietiekami nopietna ienākumu daļa, lai to pārtraukums kaut mēnesi būtu trieciens mēneša ģimenes budžetā.  Manī tas rada aizvainojuma, pazemojuma un iznīcības sajūtu. Valsts kādu iemeslu dēļ ir izdomājusi, ka šādi rīkoties ir izdevīgāk vai labāk, un tai ir pilnīgi vienalga, kādā situācijā paliek ģimenes, bērni. Nu jā, taisnība jau arī būtu, ja pret visiem šiem argumentiem atbildētu - sakiet paldies, ka jums vispār valsts kaut ko maksā..."

Labklājības ministrija iesaka citus risinājumus

Pašlaik Tieslietu ministrijas izstrādātais uzturlīdzekļu izmaksas kārtības noteikumu grozījumu projekts ir saskaņošanas stadijā. Tomēr Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes lietu departamenta direktore Līvija Liepiņa piekrīt: par plānotajām izmaiņām jārunā jau tagad, mudinot vecākus būt modriem un rūpīgi sekot līdzi izmaiņām. Līdz aprīlim laika nav daudz. Ja noteikumus tomēr pieņems, jostu ģimenēm nāksies savilkt ļoti stingri.

Labklājības ministrija noteikumu projekta saskaņošanas gaitā iebildīs pret paredzēto jauno kārtību. L.Liepiņa saka: "Mēs izprotam, ka vajadzīga cita uzturlīdzekļu izmaksāšanas kārtība, bet būtu labāk, ja tā, stājoties spēkā, attiektos tikai uz jaunajiem, nevis jau uz esošajiem uzturlīdzekļu saņēmējiem."

"Par plānoto uzturlīdzekļu izmaksas pārtraukumu vecākiem nav plānots izsūtīt ne informatīvas vēstules, ne cita veida personīgus paziņojumus."

Reāli piemēri šādam risinājumam jau ir. Līdzīgas pārmaiņas 2011.gadā tika pieņemtas vecāku pabalsta izmaksā: arī to kopš 2011.gada 1.jūlija maksā par iepriekšējo, nevis par kārtējo mēnesi. Tomēr, pieņemot šīs izmaiņas, vecāku pabalsta izmaksāšanas kārtību attiecināja tikai uz jaunajiem, nevis arī uz esošajiem pabalsta saņēmējiem.

L.Liepiņa min arī citus risinājuma variantus. Piemēram, ja jauno uzturlīdzekļu izmaksāšanas kārtību tomēr attiecinātu arī uz jau esošajiem uzturlīdzekļu saņēmējiem, tad būtu vērts noteikt pietiekami garu pārejas periodu, lai vecākiem būtu laiks iekrāt līdzekļus un sagatavoties to izmaksāšanas pārtraukumam.

Iebilst arī tiesībsargs

Tiesībsargs 2009.gada decembrī vērtēja identisku jautājumu attiecībā uz izdienas pensiju izmaksu un secināja, ka jaunās kārtības straujā ieviešana rada izdienas pensijas saņēmējiem ļoti būtiskas negatīvas sekas, kuru pieļaušana nekādā gadījumā nav attaisnojama.

Tiesībsarga konsultante komunikācijas jautājumos Ruta Siliņa LV portālam saka: "Kā norādīts Ministru kabineta noteikumu grozījumu projekta anotācijā, grozījumi uzturlīdzekļu izmaksas kārtībā pieņemti ar mērķi pēc iespējas mazināt Uzturlīdzekļu garantiju fonda līdzekļu summu, kas ir izmaksāta nepamatoti un nav atgūta. Tomēr šāda attaisnojama mērķa sasniegšanai būtu ievērojamas šo līdzekļu saņēmēju intereses. Izmaiņu rezultātā 2012.gada aprīlī uzturlīdzekļi par šo mēnesi netiks izmaksāti un par aprīli aprēķinātie uzturlīdzekļi tiks izmaksāti nevis aprīlī, bet gan maijā. Tādējādi vienu mēnesi uzturlīdzekļi netiks saņemti."

Kā norāda tiesībsargs, ikvienas personas dzīvē būtiska nozīme ir ikmēneša ienākumiem, saistībā ar kuriem tā plāno savu dzīvi. Šajā gadījumā ievērojams, ka ikmēneša uzturlīdzekļi saistāmi ar bērnu interesēm, kas uzliek par pienākumu uzturlīdzekļu izmaksas kārtības maiņā īpaši rūpīgi izvērtēt grozījumu sekas uz uzturlīdzekļu saņēmējiem. Ģimenēm, kurām uzturlīdzekļi ir svarīgs ienākumu avots, jaunās izmaksas kārtības ieviešana radīs būtiskas negatīvas sekas.

Turklāt šāda veida uzturlīdzekļu izmaksas maiņas ieviešana nonāk pretrunā Ministru kabineta 2004.gada 20.jūlija noteikumu Nr.612 "Kārtība, kādā uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija izskata iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu un tam pievienotos dokumentus, kā arī izmaksā uzturlīdzekļus" 6.punktam, saskaņā ar kuru uzturlīdzekļus izmaksā, katru mēnesi veicot naudas pārvedumu uz iesniedzēja norādīto kontu kredītiestādē vai iesniedzēja pasta norēķinu sistēmas kontu. Minētā regulējuma mērķis ir tiešā veidā nodrošināt uzturlīdzekļu saņēmēju ienākumu regularitāti un stabilitāti.

"Tādējādi būtu jāparedz pakāpeniska izmaiņu ieviešana, 2012.gada aprīlī izmaksājot vismaz daļu no uzturlīdzekļu summas. Uzturlīdzekļu saņēmēju interešu aizsardzībai būtu individuāli informējami šo līdzekļu saņēmēji, lai viņi varētu pakārtot savus izdevumus un plānot ienākumus atbilstoši paredzētajām izmaiņām," uzsver R.Siliņa.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI