SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
17. oktobrī, 2011
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
5
5

Ārsta nosūtījumam derīguma termiņš nav noteikts

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pacientam nedrīkst atteikt konsultāciju vai izmeklējumu ar motivāciju, ka nosūtījums ir pārāk vecs.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Uz jautājumu par ģimenes ārsta izrakstīta nosūtījuma pie konkrēta speciālista derīguma termiņu visbiežāk skan atbilde: desmit dienas vai mēnesis. Patiesība ir citāda. Neviens normatīvais akts nosūtījuma derīguma termiņu nenosaka un atteikt ambulatoro konsultāciju vai izmeklējumu tikai tādēļ, ka nosūtījums ir vecs, nevar.

 "Nosūtījums uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisiju ir derīgs mēnesi pēc tā izsniegšanas. Savukārt nosūtījumam uz diagnostisko izmeklējumu vai ārsta konsultāciju nav derīguma termiņa ierobežojuma," skaidro Veselības norēķinu centra Ambulatoro pakalpojumu daļas vadītāja Līga Gaigala.

No sacītā izriet, ka pacientam nedrīkst atteikt konsultāciju vai izmeklējumu, norādot, ka nosūtījums ir pārāk vecs. Tas gan vienlaikus nenozīmē, ka pacients var atrast dokumentu mapītē pirms trim gadiem no ģimenes ārsta saņemtu nosūtījumu uz kādu specifisku izmeklējumu un izlemt to beidzot izmantot.

"Ir slimības un izmeklējumi, kas var būt lietderīgi arī sešus gadus pēc nosūtījuma izrakstīšanas."

Katru šādu gadījumu, kad pacients ieradīsies uz izmeklējumu vai konsultāciju, uzrādot nesamērīgi sen saņemtu nosūtījumu, speciālistiem ir tiesības izvērtēt un pakalpojumu atteikt, tomēr atteikuma iemesls arī šādā gadījumā nebūs nosūtījuma derīguma termiņa beigas, bet gan vajadzība pēc izmeklējuma.

"Ir slimības un izmeklējumi, kas var būt lietderīgi arī sešus gadus pēc nosūtījuma izrakstīšanas, bet var būt arī tādi izmeklējumi, kas pēc zināma laika vairs nav lietderīgi," saka L.Gaigala. Piemēram, ja sieviete uz ultrasonogrāfijas izmeklējumu normālas grūtniecības novērošanai dosies deviņus mēnešus pēc nosūtījuma saņemšanas, speciālistam būs iemesls izmeklējumu atteikt, to atbilstoši pamatojot.  

Lai saņemtu valsts apmaksātu diagnostisko izmeklējumu vai ārsta konsultāciju, nosūtījums ir jāsaņem pie ģimenes ārsta vai speciālista, kurš ir līgumattiecībās ar Veselības norēķinu centru. Noskaidrot to, vai ārstam ir līgums ar VNC, var centra mājaslapas sadaļā Līgumattiecībās ar Veselības norēķinu centru strādājošie ārsti.
Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI