SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. jūnijā, 2011
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Labklājība
4
6
4
6

Bērna kopšanas atvaļinājumu drīkst izmantot arī pa daļām

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vairums sieviešu bērna kopšanas atvaļinājumā vēlas doties uzreiz pēc dzemdību atvaļinājuma beigām, citi darbinieki savukārt atvaļinājumu izmanto, kad bērns sāk savas bērnudārza vai skolas gaitas.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Pusotru gadu ilgo bērna kopšanas atvaļinājumu bērna vecāki var izmantot jebkurā laikā, līdz bērnam aprit astoņi gadi.

Līdz ar bērna piedzimšanu vecākiem rodas daudzi praktiski jautājumi, kas ir saistīti ar bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošanu - cik ilgi to drīkst izmantot, vai to var sadalīt pa daļām? Kas to apmaksā? Uz šiem un citiem jautājumiem atbildes palīdzēja rast Labklājības ministrijas (LM) Eiropas un juridisko lietu departamenta direktors Edgars Korčagins.

Atvaļinājuma ilgums

Darba likums paredz, ka bērna kopšanas atvaļinājums ir pusotru gadu ilgs, atgādina LM pārstāvis. To var izmantot jebkurš no vecākiem - gan bērna tēvs, gan māte jebkurā laikā, līdz bērnam aprit astoņi gadi. Turklāt šis atvaļinājums nav obligāti jāizmanto viss uzreiz. Proti, to var sadalīt pa daļām. Lai to izdarītu, darbiniekam ir jāvienojas ar darba devēju.

Vienlaikus E. Korčagins uzsver, ka cilvēks pats var izvēlēties to, kad un cik ilgā bērna kopšanas atvaļinājumā viņš grib doties. Piemēram, vairums sieviešu bērna kopšanas atvaļinājumā vēlas doties uzreiz pēc dzemdību atvaļinājuma beigām, citi darbinieki savukārt atvaļinājumu izmanto, kad bērns sāk savas bērnudārza vai skolas gaitas.

Darba likumā ir pateikts: tā kā bērna kopšanas atvaļinājums ir salīdzinoši ilgāks laiks, kad darbinieks nav darbā, viņam vismaz vienu mēnesi iepriekš ir jāinformē darba devējs par savu vēlmi to izmantot. Tas nozīmē, ka katru reizi, kad darbinieks izdomā izmantot daļu no bērna kopšanas atvaļinājuma, vienalga, vai tā ir viena diena vai gads, viņam mēnesi iepriekš tas jāpasaka darba devējam, lai viņš varētu laikus atrast aizstājēju prombūtnē esošajam darbiniekam vai arī pārdalītu darbus starp citiem darbiniekiem.

"Laiku, kuru darbinieks pavada bērna kopšanas atvaļinājumā, ieskaita kopējā darba stāžā."

Tad, kad atvaļinājums ir piešķirts uz noteiktu laiku (ir izdots attiecīgs darba devēja rīkojums), darbinieks nevar vienpersoniski pārdomāt un to pārtraukt jebkurā brīdī, jo darba devējam ir jārēķinās ar tā darbinieka tiesībām un interesēm, kurš ir pieņemts uz promesošā darbinieka vietu. Šādā situācijā darbiniekam ir jārespektē un jāņem vērā darba devēja izdotais rīkojums. Protams, ja darba devējs un darbinieks vienojas par atvaļinājuma pārtraukšanu, to var darīt jebkurā laikā. E. Korčagins uzsver, ka darba devējs nevar atteikt darbiniekam tiesības doties bērna kopšanas atvaļinājumā.

Katram darbiniekam pienākas viens maksimāli pusotru gadu ilgs bērna kopšanas atvaļinājums, un Darba likums neparedz darba devējam pienākumu to pagarināt vai piešķirt atkārtoti, ja darbinieks ir nomainījis savu darbavietu.

Vienlaikus no Darba likuma 6. panta izriet, ka darba devējs un darbinieks var vienoties par darbiniekam labvēlīgākiem nodarbinātības noteikumiem nekā tiem, kas ir noteikti likumā.

Ja bērni dzimst viens pēc otra

Kā rīkoties situācijā, ja sievietei viens bērna kopšanas atvaļinājums vēl nav beidzies, bet viņai rodas tiesības uz grūtniecības atvaļinājumu? Vai darba devējam ļaut darbiniecei turpināt iepriekšējo bērna kopšanas atvaļinājumu vai piešķirt grūtniecības atvaļinājumu? Šādā gadījumā darba devējam savam darbiniekam ir jāpiešķir jauns maternitātes atvaļinājums, pārtraucot iepriekšējo bērna kopšanas atvaļinājumu. Neizmantoto bērna kopšanas atvaļinājuma daļu darbiniece var izmantot vēlāk. Rezultātā bērna kopšanas atvaļinājumi var būt garāki par pusotru gadu, jo to neizmantotie periodi summējas.

"Cilvēks pats var izvēlēties to, kad un cik ilgā bērna kopšanas atvaļinājumā viņš grib doties."

Vienlaikus E. Korčagins atgādina, ka laiku, kuru darbinieks pavada bērna kopšanas atvaļinājumā, ieskaita kopējā darba stāžā. Tāpat būtiski ir atcerēties, ka darbiniekam ir jāsaglabā iepriekšējais darbs laikā, kad viņš izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu. Ja tas nav iespējams, tad pēc darbinieka atgriešanās no bērna kopšanas atvaļinājuma darba devējam ir jānodrošina viņam līdzīgs darbs ar tādiem pašiem darba apstākļiem un nodarbinātības nosacījumiem.        

Vecāku pabalsta apmērs

Šobrīd bērna kopšanas atvaļinājums tiešā veidā nav saistīts ar bērna kopšanas pabalstu. Kā norāda LM Pabalstu politikas nodaļas vadītāja Ināra Baranovska, ja bērna kopšanas atvaļinājums piešķirts par bērna kopšanu vecumā līdz 1 gadam, tad šā atvaļinājuma laikā sociāli apdrošināts cilvēks ir tiesīgs saņemt vecāku pabalstu. Savukārt, ja vecāks bērna kopšanas atvaļinājumu izvēlas izmantot tad, kad mazulis jau ir paaudzies, piemēram, kad viņam ir pieci gadi, valsts nekādu papildu atbalstu nenodrošina. Arī darba devējam šis atvaļinājums nav jāapmaksā.

To nepiešķir par bērnu, sakarā ar kura piedzimšanu vai kopšanu ir piešķirts maternitātes pabalsts vai bērna kopšanas pabalsts par to pašu laikposmu.

Vecāku pabalstu piešķir 70% apmērā no mātes vai tēva sociālās apdrošināšanas iemaksu algas. Šim pabalstam nav noteikta maksimālā robeža, un tas līdzinās algai, ko cilvēks saņem pēc nodokļu nomaksas. Savukārt minimālais vecāku pabalsta apmērs sociāli apdrošinātiem vecākiem ir 63 lati.

"Darba devējam šis atvaļinājums nav jāapmaksā."

Līdz 2012. gada 31. decembrim sociāli apdrošinātam cilvēkam, kurš atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai bērna kopšanas dēļ negūst ienākumus kā pašnodarbinātais, par bērna kopšanu piešķirto vecāku pabalstu izmaksā šādā apmērā:

  1.  ja piešķirtā pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā ir līdz 11,51 latam (ieskaitot) - piešķirtajā apmērā;
  2. ja piešķirtā pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā pārsniedz 11,51 latu - par vienu kalendāra dienu izmaksā 11,51 latu un 50 procentus no piešķirtā pabalsta summas, kas vienā kalendāra dienā pārsniedz 11,51 latu.

Ja vecāku pabalsts piešķirts par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem, tad par katru nākamo bērnu papildu pabalstam valsts piešķir arī piemaksu. Vienam no bērna vecākiem, kurš kopj bērnus vecumā līdz 1 gadam, piemaksa pie vecāku pabalsta ir 50 lati mēnesī par katru nākamo bērnu. Savukārt vienam no bērna vecākiem, kurš kopj bērnus vecumā no 1 līdz 2 gadiem, piemaksas apmērs ir 30 lati mēnesī par katru nākamo bērnu.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI