SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
23. martā, 2011
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Labklājība
1
1

Būs jauna Demogrāfisko lietu padome

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

„Demogrāfija nav tikai bērnu dzimšanas vai pabalstu jautājums. Demogrāfijas jautājumi skar arī nodarbinātības politiku, bērnu drošību, migrāciju, tādēļ demogrāfija neattiecas tikai uz Labklājības ministriju,” saka Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Līvija Liepiņa.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Plānots, ka turpmāk demogrāfijas jautājumus risinās tiešā Ministru prezidenta padotībā, tā radot iespēju risināt problēmas kompleksi visās iesaistītajās nozarēs, nevis tikai vienas noteiktas ministrijas pārraudzītajās jomās.

Labklājības ministrija ir izstrādājusi Demogrāfisko lietu padomes nolikumu, kas 3. martā izsludināts valsts sekretāru sanāksmē. Nolikuma projektā teikts, ka Demogrāfisko lietu padome ir konsultatīva un koordinējoša valsts institūcija valsts demogrāfiskās politikas veicināšanai, kā arī tās vienotai īstenošanai visos valsts pārvaldes līmeņos. Padome izvērtēs un koordinēs valsts demogrāfiskās politikas īstenošanu, kā arī informēs plašsaziņas līdzekļus par demogrāfiskās politikas jautājumiem.

Cer, ka nebūs tikai parunāšana

Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Līvija Liepiņa saka: "Demogrāfijas lietu padome nav jauns veidojums – tā savulaik darbojās bērnu un ģimenes lietu ministra, pēc tam – labklājības ministra pakļautībā. Tomēr jāsaprot, ka demogrāfija nav tikai bērnu dzimšanas vai pabalstu jautājums, tādēļ demogrāfija neattiecas tikai uz Labklājības ministriju. Demogrāfijas jautājumi skar arī nodarbinātības politiku, bērnu drošību, migrāciju. Mums – Labklājības ministrijai – ir lielas cerības par padomes darbu un tās rezultātiem. Mēs ceram, ka tās darbība nebūs formāla un ka arī sabiedrība pārliecināsies: Demogrāfijas lietu padome nav padome, kas tikai pasēž un parunā."

"Mēs ceram, ka tās padomes darbība nebūs formāla un ka arī sabiedrība pārliecināsies: Demogrāfijas lietu padome nav padome, kas tikai pasēž un parunā."

Padomei izvirzīti vairāki uzdevumi: izskatīt un izvērtēt iesaistīto un ieinteresēto institūciju un organizāciju priekšlikumus un viedokļus par valsts demogrāfisko politiku; sniegt starptautiskajām organizācijām atzinumus par valdības ziņojumu projektiem, kas saistīti ar valsts demogrāfiskās politikas jautājumiem, kā arī ne retāk kā reizi ceturksnī sniegt informāciju plašsaziņas līdzekļiem par valsts demogrāfiskās politikas jautājumiem.

Padome drīkstēs pieprasīt un bez atlīdzības saņemt no valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī no nevalstiskajām organizācijām informāciju un atzinumus, kas nepieciešami padomes darbam, uzaicināt piedalīties padomes sēdēs valsts un pašvaldību institūciju amatpersonas, nevalstisko organizāciju pārstāvjus un ekspertus. Konkrētu jautājumu risināšanai padome izveidos pastāvīgas un īslaicīgas darba grupas, piedalīsies ar valsts demogrāfisko politiku saistītu likumprojektu un citu normatīvo aktu projektu izstrādē, ieteiks jaunu normatīvo aktu izveidi un priekšlikumus par nepieciešamajiem grozījumiem jau esošajos normatīvajos aktos, kas saistīti ar valsts demogrāfisko politiku un ietekmē to, kā arī paudīs viedokli par valsts demogrāfiskās politikas jautājumiem.

Padomi vadīs Ministru prezidents

Padomes sēdes, kuras parasti būs atklātas, notiks ne retāk kā reizi ceturksnī, un tās sasauks padomes priekšsēdētājs, bet ir iespējamas arī ārkārtas sēdes.

Iecerēts, ka Demogrāfijas lietu padomes priekšsēdētājs būs Ministru prezidents. Viņš vadīs padomes darbu, atbilstoši padomes locekļu priekšlikumiem izstrādās padomes darbības stratēģiju un darba plānu, sasauks un vadīs padomes sēdes, uzaicinās piedalīties padomes sēdēs un atzinumu sagatavošanā iesaistīs amatpersonas un speciālistus, parakstīs padomes lēmumus, sēžu protokolus un citus padomes dokumentus, kā arī kontrolēs padomes lēmumu izpildi un bez īpaša pilnvarojuma pārstāvēs padomi.

"Iecerēts, ka Demogrāfijas lietu padomes priekšsēdētājs būs Ministru prezidents."

Padomē piedalīsies ekonomikas ministrs, labklājības ministrs, finanšu ministrs, izglītības un zinātnes ministrs, kultūras ministrs, tieslietu ministrs, veselības ministrs, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas pārstāvis, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas pārstāvis, Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes Statistikas un demogrāfijas katedras pārstāvis, Latvijas Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūta pārstāvis, Stratēģiskās analīzes komisijas pārstāvis, Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvis, biedrības "Asociācija Ģimene" pārstāvis, Latvijas daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienības pārstāvis, bezpeļņas nevalstiskās organizācijas "Nākotnes fonds" pārstāvis, Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvis un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības pārstāvis. Pēc padomes priekšsēdētāja uzaicinājuma padomes sēdēs var piedalīties arī nevalstisko organizāciju pārstāvji, eksperti un citi speciālisti.

Kā skaidro L. Liepiņa, lielāko daļu Demogrāfijas padomes sastāva veido līdzšinējās padomes locekļi. No jauna tajā ietverti Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības pārstāvji, kā arī pārstāvji no Nākotnes fonda, kas pēdējā laikā sevi pieteicis kā pragmatisks un nopietns sadarbības partneris. L.Liepiņa priecājas arī par Saeimā gūto atsaucību un mudinājumu padomes darbā iesaistīt ne tikai Sociālo un darba lietu komisiju, bet arī Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI