SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. martā, 2011
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Izglītība
5
5

Nauda seko bezdarbniekam. Ko tas nozīmē?

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Turpmāk bezdarbnieks, kurš vēlēsies iesaistīties bezdarbnieku apmācībā un apgūt kādu konkrētu izglītības programmu, varēs saņemt noteiktas finansiālās vērtības apmācību kuponu.

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Vēl nav sākusies, bet jau šobrīd lielu iedzīvotāju interesi piedzīvo jaunā bezdarbnieku apmācību kuponu sistēma. Kad jaunā sistēma sāks darboties un ko tā paredz, portāls LV.LV atbildes meklēja Labklājības ministrijā.

Kāpēc nepieciešama jauna apmācību sistēma?

Labklājības ministrijas (LM) Darba departamenta pārstāve Ilze Zvīdriņa norāda, ka kuponu apmācību sistēma pēc būtības nav jaunums, jo tā Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) pasākumos pirmo reizi tika izmantota, īstenojot pasākumus "Profesionālā apmācība bezdarba riskam pakļautām personām" un "Apmācību programmas pieaugušo iesaistei mūžizglītībā".

Tomēr, lai pilnveidotu bezdarbnieku apmācību un veicinātu pakalpojumu sniedzēju konkurenci, šogad ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu kuponu apmācību plānots ieviest jau lielākajā daļā no NVA īstenotajiem apmācību pasākumiem, skaidro speciāliste. Tas nozīmē, ka kuponu sistēmas gadījumā pašām mācību iestādēm būs jācenšas piesaistīt bezdarbniekus, kurus apmācīt. Turklāt šāda veida apmācība motivēs arī pašus bezdarbniekus izvēlēties kvalitatīvākas un nepieciešamās apmācības. Jo, ja cilvēks nevēlēsies ilgstoši būt bezdarbnieks, viņš pats apzināti izvēlēsies tādu mācību iestādi un apmācības programmu, lai maksimāli ātri varētu atgriezties darba tirgū.

"Šāda veida apmācība motivēs arī pašus bezdarbniekus izvēlēties kvalitatīvākas un nepieciešamās apmācības."

Vienlaikus I. Zvīdriņa uzsver, ka minētā sistēma joprojām tiek pilnveidota un efektivizēta, piemēram, 2011. gadā plānots mainīt karjeras konsultāciju saņemšanas kārtību un saturu pirms iesaistes aktīvās darba tirgus politikas pasākumos. Pārejot no piedāvājuma vērstas uz pieprasījumu vērstu apmācību sistēmu, daudz lielāka atbildība par atbilstošāko izvēli gan būs pašam bezdarbniekam. Papildus ar laiku visiem interesentiem tiks nodrošināta pieejama informācija par izglītības iestādēm un to piedāvātajām programmām, iepriekšējos periodos apmācīto skaitu, kā arī darbā iekārtošanās rādītājiem. Vēlāk būs pieejama informācija arī par pieejamo brīvo darba vietu skaitu noteiktajās profesijās, vidējo algu līmeni.

Tāpat speciāliste uzsver, ka ir apzinātas galvenās problēmsituācijas, kas radušās, ieviešot šo sistēmu iepriekšējos pasākumos, un šobrīd noris darbs pie to novēršanas. Plānots, ka kuponu apmācību varētu uzsākt jau ar šā gada aprīli.

Apmācību kuponi

I. Zvīdriņa norāda, ka kupons ir nauda, sava veida vērtspapīrs. Tikai šajā gadījumā nauda netiek dota cilvēkam uz rokas, bet gan nonāk pie pakalpojuma īstenotāja, proti, mācību iestādes. Tas nozīmē, ka turpmāk bezdarbnieks, kurš vēlēsies iesaistīties bezdarbnieku apmācībā un apgūt kādu konkrētu izglītības programmu, varēs saņemt noteiktas finansiālās vērtības apmācību kuponu. Bezdarbniekam būs tiesības, saņemot apmācību kuponu, izvēlēties no piedāvātā apmācību programmu saraksta, kā arī izglītības iestādēm sev piemērotāko apmācību veidu un izglītības iestādi. Papildus, lai apmācību izvēle būtu atbilstošāka cilvēka turpmākajai karjerai, NVA piedāvās arī karjeras konsultanta pakalpojumus.

"Apmācību laikā bezdarbnieki saņems arī stipendiju 70 latu apmērā par kalendāro mēnesi."

Lai noteiktu profesionālās apmācības programmu apguves vidējo apmācību kupona bāzes vērtību, tika ņemta vērā NVA veiktā tirgus situācijas izpēte, kā arī šobrīd spēkā esošais normatīvais regulējums attiecībā uz profesionālās izglītības programmām paredzētajām izmaksām. Tāpat arī tas, ka bezdarbnieki ir tā sociālā grupa, kas pati lielākajā daļā gadījumu finansiālu apsvērumu dēļ nav spējīga finansēt kvalifikācijas paaugstināšanas pasākumus ar privātiem līdzekļiem vai rast papildu līdzfinansējumu, ja gadījumā piedāvātais valsts finansējums kādas noteiktas profesijas apgūšanai ir nepietiekams.  

Pirmā kvalifikācijas līmeņa profesionālās tālākizglītības programmām ar mācību ilgumu 480 mācību stundas kupona pamatvērtība būs 375 lati. Savukārt otrā kvalifikācijas līmeņa profesionālās tālākizglītības programmām ar mācību ilgumu 480 mācību stundas kupona pamatvērtība būs 375 lati, bet ar 640 mācību stundām - 500 latu. Trešā kvalifikācijas līmeņa profesionālās tālākizglītības programmām ar mācību ilgumu 960 mācību stundas kupona pamatvērtība būs 750 latu. Profesionālās pilnveides izglītības programmām ar mācību ilgumu no 160 līdz 320 stundām - 250 lati.

"Plānots, ka kuponu apmācību varētu uzsākt jau ar šā gada aprīli. "

Norādītās apmācību kuponu pamatvērtības atkarībā no apgūstamā profesionālās tālākizglītības programmu grupas paredzēts reizināt ar noteiktu koeficientu, kas rezultātā veidos kopējo apmācību kupona finansiālo vērtību.

Minēto apmācību laikā bezdarbnieki saņems arī stipendiju 70 latu apmērā par kalendāro mēnesi, bet pēc apmācību beigām bezdarbnieks saņems profesionālās kvalifikācijas apliecību vai profesionālās pilnveides izglītības apliecību, vai neformālās izglītības programmu apguves ietvaros iegūto zināšanu apliecinošu dokumentu.

Apmācību programmas

Apmācību jomas, kuras bezdarbnieki var apgūt, tāpat kā līdz šim, nosaka LM izveidotā komisija. Tajā iesaistīti gan darba devēju, gan arodbiedrību, gan akadēmiskie, kā arī citu institūciju pārstāvji.

Komisija balstās uz pieņēmumu, ka apmācību jomu sarakstus apmācību kuponu sistēmas gadījumā jānosaka pēc iespējas plaši, vienlaikus gan analizējot arī tautsaimniecības vajadzības un mainīgo situāciju darba tirgū. Galvenais akcents ir likts uz profesionālām apmācību programmām, izvairoties no tādām jomām, kam ir lielāks risks tikt drīzāk izmantotām par labu laika pavadīšanas metodi, nevis iespēju iegūt pēc tam darba tirgū pielietojamas zināšanas un prasmes.

Mācību iestāžu izvēle

Lai noteiktu, kuras mācību iestādes būs tiesīgas piedāvāt apmācības bezdarbniekiem un darba meklētājiem, izmantojot apmācību kupona sistēmu, NVA šobrīd ir izsludinājusi iepirkumu izglītības iestādēm. Ņemot vērā NVA pieredzi apmācību organizēšanā un problēmas, kas līdz šim ir ietekmējušas apmācību sniegšanas kvalitāti, iepirkumā izvirzītas noteiktas kvalitātes prasības, kas jāņem vērā mācību iestādēm.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI