SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
11. oktobrī, 2010
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tieslietas
2
2

Ja ir teikts A, tad jāsaka arī B

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Deputātam ir iespēja atteikties no jauniegūtā mandāta, taču tādā gadījumā viņš vairs nevar iegūt atpakaļ pašvaldības deputāta mandātu, jo tas ir zaudēts.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Pašvaldības deputāta nonākšana Saeimas deputātu kandidātu vidū faktiski nozīmē, ka atpakaļceļa vairs nav. Līdzīgi tas ir gadījumos, ja Eiropas Padomes, Saeimas vai pašvaldības deputāts startē uz deputāta vietu citā vēlētā institūcijā.

10. Saeimā iekļuvuši četri Rīgas domes deputāti, liecina provizoriskie vēlēšanu rezultāti. Taču, kas notiek, ja pēc vēlēšanām jauniegūtais deputāta postenis parlamentā kandidātam nesolās būt tik pievilcīgs, cik sākotnēji cerēts? No 2. novembra, pirmās jaunās Saeimas darbdienas, uz vietām parlamentā kandidējušie deputāti darbu pašvaldībā neturpinās, norāda Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

„Izplatītākais pārpratums ir tāds, ka deputāts vispirms piekrīt kandidēt vēlēšanās un tikai pēc tam izlasa attiecīgo Saeimas vēlēšanu likuma nosacījumu, kas uz viņiem attiecas. Taču tad, kad kandidātu saraksts jau iesniegts, pārdomāt vairs nav iespējams,” skaidro CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa. Saeimas vēlēšanu likums paredz: republikas pilsētas domes vai novada domes deputātu var pieteikt par Saeimas deputāta kandidātu, taču ievēlēšanas gadījumā viņš zaudē domes deputāta mandātu. „Saeimas vēlēšanās deputāta kandidāts skaitīsies ievēlēts Saeimā brīdi, kad CVK pieņems lēmumu „Par 10. Saeimā ievēlētajiem deputātiem”. Plānojam, ka šādu lēmumu pieņemsim divu nedēļu laikā pēc vēlēšanām,” norāda CVK pārstāve.

Saeimas vēlēšanu likums neparedz iespēju deputāta kandidātam atsaukt savu kandidatūru, kas nozīmē, ka deputāta kandidāts nevar atteikties no deputāta mandāta līdz brīdim, kad CVK paziņo Saeimā ievēlētos deputātus. Tātad, ja kandidāts piedalās vēlēšanās un tiek ievēlēts, viņš arī kļūst par Saeimas deputātu.

"Atbilstoši vēlēšanu likumdošanai deputātus var pieteikt par kandidātiem Saeimas, Eiropas Parlamenta vai pašvaldības vēlēšanās, taču ievēlēšanas gadījumā viņi zaudē iepriekšējo deputāta mandātu."

Vienlaikus Saeimas deputātam ir iespēja atteikties no jauniegūtā mandāta, taču tādā gadījumā viņš vairs nevar iegūt atpakaļ pašvaldības deputāta mandātu, jo tas ir zaudēts. Šo mandātu iespējams iegūt atkal, kandidātam piedaloties nākamajās pašvaldības vēlēšanās.

Ja Saeimas deputāts kandidē pašvaldības vēlēšanās, ievēlēšanas gadījumā viņš zaudē parlamentārieša mandātu.

Ja Saeimas deputāts kandidē Eiropas Parlamenta vēlēšanās, Saeimas mandāts tiek zaudēts līdz ar ievēlēšanu Eiropas Parlamentā.

Ja pašvaldības deputāts kandidē Eiropas Parlamenta vēlēšanās, notiek tas pats –pašvaldības priekšstāvja mandāts tiek zaudēts līdz ar ievēlēšanu Eiropas Parlamentā.

Ja Eiropas Parlamenta deputāts kandidē pašvaldību vēlēšanās, viņš zaudē Eiropas Parlamenta deputāta statusu ar jaunievēlētās domes pirmās sēdes dienu.

Ja Eiropas Parlamenta deputāts kandidē Saeimas vēlēšanas, viņš zaudē Eiropas Parlamenta deputāta statusu ar Saeimas deputāta svinīgā solījuma nodošanas brīdi.

Tātad atbilstoši vēlēšanu likumdošanai visos gadījumos rezultāts ir vienāds - deputātus var pieteikt par kandidātiem Saeimas, Eiropas Parlamenta vai pašvaldības vēlēšanās, taču ievēlēšanas gadījumā viņi zaudē iepriekšējo deputāta mandātu, rezumē CVK pārstāve.

Ja Eiropas Parlamenta vēlēšanas un domes vēlēšanas notiek vienlaikus, kandidāts var sevi pieteikt tikai vienās vēlēšanās.

Ierobežojumi, kandidējot uz Saeimas, Eiropas Parlamenta un pašvaldības deputāta vietu, noteikti arī virknei amatpersonu.

Ja par Saeimas deputāta kandidātu ir pieteikts Valsts prezidents, valsts kontrolieris, Valsts kontroles padomes loceklis, ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks, tiesnesis, prokurors, policijas darbinieks vai profesionālā dienesta karavīrs, atbilstoši Saeimas vēlēšanu likumam viņiem pēc deputātu kandidātu saraksta reģistrēšanas ir jāatstāj ieņemamais amats un viena mēneša laikā jāiesniedz šo faktu apstiprinoši dokumenti CVK.

Ja Eiropas Parlamenta vēlēšanās pieteikts Valsts prezidents vai Ministru kabineta loceklis un viņš tiek ievēlēts, atbilstoši Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumam viņš zaudē valsts amatpersonas amatu, kā arī attiecīgo deputāta mandātu.

Ja pašvaldības vēlēšanām pieteikts Valsts prezidents, valdības loceklis, prokurors, tiesnesis, valsts kontrolieris, Valsts kontroles padomes loceklis, Valsts kontroles revīzijas departamentu kolēģijas loceklis vai karavīrs, ievēlēšanas gadījumā atbilstoši Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumam viņš zaudē ieņemamo amatu vai tiek atvaļināts no militārā dienesta.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI