SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
17. augustā, 2010
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
6
6

Valsts sargās meitenes no dzemdes kakla vēža

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šogad pusaudzes pret vīrusu, kas izraisa dzemdes kakla vēzi, potēs pirmoreiz. Iedzīvotājiem ir tiesības izvēlēties vakcinācijas iestādi vai ārstniecības personu, kura veiks vakcināciju, kā arī iespēja atteikties no vakcinācijas.

FOTO: www.izvestia64.ru

No 1. septembra meitenēm, kam ir 12 gadi, valsts apmaksās vakcināciju pret vīrusu, kas izraisa dzemdes kakla vēzi.

2009. gada 8. septembrī Ministru kabinetā pieņemtie 2000. gada 26. septembra MK noteikumu Nr. 330 „Vakcinācijas noteikumi” grozījumi noteica vairāku jaunu vakcīnu iekļaušanu vakcinācijas kalendārā. Viens no jauninājumiem - no 2010. gada 1. septembra 12 gadus vecas meitenes paredzēts vakcinēt pret cilvēka papilomas vīrusa infekciju (HPV).

Dzemdes kakla vēzis – tas ir nopietni

HPV izraisa dzemdes kakla vēzi, kas ir ļoti nopietna slimība. Latvijā ik mēnesi vidēji 10 sievietes no tā mirst, bet vidēji 20 sievietēm ik mēnesi šo slimību diagnosticē. Latvijā un pasaulē dzemdes kakla vēzis šobrīd ir otrais sievietēm visbiežāk diagnosticētais audzējs pēc krūts vēža un trešais audzēju radītais mirstības cēlonis sievietēm pēc krūts un plaušu vēža, skaidro Veselības ministrijas Epidemioloģiskās uzraudzības nodaļas vadītāja Dace Viļuma.

Aptuveni 50–80% seksuāli aktīvu sieviešu kādā savas dzīves posmā inficējas ar HPV, savukārt vairāk nekā 70% šo HPV infekciju veidu var izraisīt vēzi. Saslimstība ar dzemdes kakla vēzi pēdējo 10 gadu laikā Latvijā ir pieaugusi par 20 procentiem. Tieši tādēļ Latvijā valsts sievietēm apmaksā regulāru dzemdes kakla skrīningu (onkocitoloģiskās uztriepes pārbaudi), kas ir efektīva un nepieciešama profilakses metode, lai savlaikus noteiktu nevēlamas izmaiņas dzemdes kakla šūnās un tādējādi mazinātu dzemdes kakla vēža attīstības risku. Tomēr skrīnings ir tikai cīņa ar sekām: ja vīruss izraisījis saslimšanu un šūnās jau redzamas izmaiņas, to gan var noteikt valsts apmaksātajās analīzēs, bet no saslimšanas kā tādas skrīnings nepasargā. Pasaules pieredze liecina, ka visaptverošu profilaksi – aizsardzību pret HPV infekciju un savlaicīgu dzemdes kakla šūnu izmaiņu diagnostiku un ārstēšanu – var nodrošināt tikai vakcinācijas un skrīninga apvienojums, uzsver Veselības ministrija.

"Vīrusu pārnēsā vīrieši, bet slimību – dzemdes kakla vēzi – tas izraisa sievietēm, jo vīriešiem dzemdes kakla nav. Pasaulē esot izstrādāta arī vakcīna vīriešiem, bet Latvijā to izmantot negrasās."

Pavisam pasaulē zināmi vairāk nekā 100 HPV tipi, taču no tiem 15 izraisa dzemdes kakla vēzi. Pārējie tipi izsauc citas saslimšanas. Piemēram, rada dzimumorgānu kārpas jeb kondilomas, bet daži no tiem cilvēka organismam ir nekaitīgi. Vakcīna pasargā pret tiem HPV tipiem, kas izraisa lielāko daļu (vairāk par 70%) dzemdes kakla vēža saslimšanas gadījumu. Vakcīna gan nepasargā pret absolūti visiem HPV augsta riska tipiem, tādēļ valsts joprojām apmaksās dzemdes kakla skrīningu.

Pašlaik, ieskaitot Latviju, vakcinācija pret HPV ir ieviesta 19 Eiropas Savienības un Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas valstīs, kas ir 63% no šo valstu bloka. Lielā daļā valstu vakcinācija ieviesta nesen. Tā no 2007. gada meitenes valsts apmaksātā programmā vakcinē Beļģijā un Francijā, no 2008. gada – Grieķijā, Itālijā, Lielbritānijā, Luksemburgā, Portugālē, no 2009. gada – Dānijā, Rumānijā. Šogad vakcinācija uzsākta arī Zviedrijā, un kopā ar Latviju šogad septembrī uzsāks vakcinēt meitenes Slovēnijā un Īrijā. Meitenes pret HPV vakcinē arī Austrijā, Spānijā, Šveicē un Vācijā. Katrā ziņā – Latvija nebūt nav viena no pirmajām valstīm, kura iepērk un iedzīvotājiem piedāvā iespēju vakcinēties, uzsver D. Viļuma. 

Vīriešus nevakcinēs

Pret HPV ir svarīgi vakcinēties vēl pirms dzimumattiecību uzsākšanas. Teorētiski ar šo vīrusu var inficēties jau pirmajā mīlēšanās reizē, un tad vakcinēties jau ir par vēlu. Lai gan vairums meiteņu Latvijā dzimumattiecības pirms 16 gadu vecuma neuzsāk, šī vakcīna tiek rekomendēta 12 gadus vecām meitenēm, lai nodrošinātu aizsardzību iespējami ātri. Pasaulē, dienvidu valstīs, vakcinē jau 9 gadus vecas meitenes, bet Latvijā tātad vakcinēs 12 gadus vecas meitenes.

Meitenēm jāzina, ka vakcīna nepasargā viņas no citām seksuāli transmisīvajām saslimšanām vai grūtniecības. Un, lūk, vēl pāris faktu par neganto vīrusu. Pirmais. Ja no lielākās daļas seksuāli transmisīvo slimību pasargā prezervatīvs, tad HPV ir viltīgāks pat par to. Prezervatīvs pilnībā neaizsargā no HPV infekcijas, jo tās pārnešanai nav nepieciešams dzimumakts: pietiek vien ar ciešu ādas kontaktu dzimumorgānu rajonā. Un vēl kāds neparasts fakts. Vīrusu pārnēsā vīrieši, bet slimību – dzemdes kakla vēzi – tas izraisa sievietēm, jo vīriešiem nav dzemdes kakla. Pasaulē esot izstrādāta arī vakcīna vīriešiem, bet Latvijā to izmantot nav paredzēts.

Kā notiks vakcinācija

Valsts apmaksāta vakcīna šogad pienākas visām meitenēm, kam 2010. gada 1. septembrī ir 12 gadi, un šādu vecumu sasniegušās meitenes valsts vakcinēs arī turpmāk. D. Viļuma skaidro: „Lai ieviestu jaunu vakcināciju, mums vajadzēja izvēlēties kādu robežšķirtni – vienu konkrētu datumu. Tika izvēlēts mācību gada sākums, lai skolu medmāsām būtu pietiekami daudz laika meiteņu vakcinācijai un revakcinācijai.” Kā skaidro D. Viļuma, meitenes visā Latvijā vakcinēs ģimenes ārsti, bet Rīgā meiteņu vakcināciju 130 skolu vakcinācijas kabinetos organizēs skolu medmāsas ar teritorijai piesaistīto ģimenes ārstu.

Vispirms par Rīgas meiteņu vakcināciju. Skolas medmāsa katras meitenes vecākiem atsūtīs rakstisku piedāvājumu vakcinācijai pret HPV ar jautājumu par viņu izvēli: vakcinēt meitu vai ne, un, ja jā, tad kur to darīt. Medmāsa respektēs vecāku izvēli un attiecīgi rīkosies. Ja vecāki būs vakcinācijai piekrituši, medmāsa meiteni vakcinēs, gādājot arī par revakcināciju – pavisam trīs vakcīnas devām pusgada laikā. Ja vecāki atteiksies, meiteni nevakcinēs vai arī ļaus viņai vakcinēties tur, kur vecāki vēlas, piemēram, pie sava ģimenes ārsta.

"Ja vakcinējamā persona no vakcinācijas atsakās, ārstniecības personas pienākums ir izskaidrot minētajai personai attiecīgā profilakses pasākuma nozīmi individuālās un sabiedrības veselības aizsardzībā."

Citām Latvijas meitenēm jāvakcinējas pie sava ģimenes ārsta. Iespējams, viņš pārskatīs savu pacientu reģistru un atgādinās meiteņu vecākiem par vakcīnu, jo profilaktiskās programmas izpilde ir viens no ģimenes ārsta darba kvalitātes rādītājiem. Tomēr ģimenes ārsta uzaicinājums obligāti nav jāgaida: kad meitene sagaidījusi divpadsmito dzimšanas dienu, viņa var doties uz vakcināciju. Lai nepiemirstos laikus doties uz revakcināciju, pacienti var pieteikties bezmaksas atgādinājumam SMS veidā otrajai un trešajai vakcinācijas reizei. Lai to izdarītu, mobilajā telefonā jāuzraksta vārds AIZSARGAT, tad pirmās vakcinācijas datums DD (datums) MM (mēnesi) GG (gads) formātā. Piemēram, ja meitene pirmoreiz vakcinēta 10. septembrī, tad īsziņā jāraksta AIZSARGAT100910. Tas nozīmēs - desmitais septembris, 2010. gads. Šī īsziņa jāaizsūta uz numuru 1833, un laikā, kad būs jāpošas revakcinācijai, saņemsiet atgādinājuma īsziņu.

Cik tas maksā

Latvijā jau dažus gadus ir pieejama vakcīna pret HPV, ko iedzīvotāji var pirkt par saviem līdzekļiem. Viena vakcīnas deva maksāja apmēram 90 latus, bet pilnai vakcinācijai vajadzēja trīs devas. Šogad vakcināciju sāks apmaksāt valsts. Jāielāgo, ka vakcinācija par valsts līdzekļiem pienākas tikai divpadsmitgadīgām meitenēm. Vecākām meitenēm, kas vēlas vakcinēties, tas jāveic par saviem līdzekļiem.

Aprēķināts, ka ar dzemdes kakla vēzi saslimušo sieviešu ārstēšanai valsts ik gadu tiešajās un netiešajās izmaksās iztērē apmēram 1,7 miljonus latu, bet vakcinācija izmaksās krietni mazāk. Šogad vakcinācijai pret HPV valsts plāno atvēlēt 178 tūkstošus latu, bet nākamgad, kad meitenes vakcinēs jau no gada sākuma, valsts šim mērķim atvēlēs 480 tūkstošus latu. Par katru vakcīnas devu valsts samaksā Ls 33,25 (bez PVN), tātad kopā katrai meitenei vakcīna izmaksā nedaudz vairāk par 100 latiem.

Kā skaidro D. Viļuma, tomēr nevar gaidīt, ka tūliņ un tagad – vienlaikus ar vakcinācijas uzsākšanu - Latvijā strauji samazināsies saslimstība ar dzemdes kakla vēzi. Pamanāmas izmaiņas sagaidāmas pēc gadiem desmit, kad meitenes, kuras būs potētas un sasniegs aktīvās dzimumdzīves vecumu, ar dzemdes kakla vēzi slimos daudz retāk, nekā sievietes ar to Latvijā slimo tagad.

Šogad prognozē sapotēt pusi

Aprēķināts, ka šogad vakcinācijai pret HPV atbilstošā vecumā Latvijā ir 8889 meitenes. D. Viļuma prognozē, ka vakcināciju šogad saņems apmēram puse no viņām: „Jāsaprot, ka šis ir jaunums Latvijas vakcinācijas kalendārā, turklāt gan no vecāku, gan mediķu puses aizvadītā gada nogalē izskanēja pretrunīgi viedokļi par vakcinācijas nepieciešamību un lietderību. Lai veicinātu valsts apmaksāto meiteņu vakcināciju, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas Bērnu un pusaudžu ginekologu sekcija sadarbībā ar Latvijas Infektoloģijas centru ir sagatavojusi bukletus par to, kā novērst dzemdes kakla vēzi. Septembrī šos bukletus dalīs skolās, lai vecākiem būtu pietiekami plaša informācija. Liela nozīme vakcinācijas veicināšanā ir ģimenes ārstiem, jo viņiem ir nepastarpināts kontakts ar pacientiem.”

"Nevar gaidīt, ka tūliņ un tagad – vienlaikus ar vakcinācijas uzsākšanu - Latvijā strauji samazināsies saslimstība ar dzemdes kakla vēzi."

Vēl liela nozīme sabiedrības noskaņas un attieksmes veidošanā ir arī masu medijiem. „Esam ievērojuši, ka cilvēku interese gan par vakcināciju, gan savu veselību kopumā veidojas no mediju informācijas un attieksmes. Kad šogad bērnu slimnīcā nomira pret tuberkulozi nevakcinēts mazulis, daudzi vecāki devās pie saviem ģimenes ārstiem, lai vai nu sapotētu savu bērnu, vai arī pārliecinātos, ka tas ir izdarīts,” stāsta Veselības ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Egita Pole.

Vakcinācija jebkurā gadījumā ir vecāku izvēle. „Vakcinācijas noteikumi” nosaka: iedzīvotājiem ir tiesības izvēlēties vakcinācijas iestādi vai ārstniecības personu, kas vakcināciju veiks, kā arī atteikties no vakcinācijas, arī no aizbildnībā esošas personas vakcinācijas. Ja vakcinējamā persona no vakcinācijas atsakās, ārstniecības personas pienākums ir izskaidrot minētajai personai attiecīgā profilakses pasākuma nozīmi individuālās un sabiedrības veselības aizsardzībā. Ja vakcinējamā persona nemaina savu lēmumu, ārstniecības persona rakstiski noformē atteikumu un vakcinējamā persona to paraksta.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI