SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
25. jūnijā, 2010
Lasīšanai: 13 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tieslietas
6
6

OCTA un kompensācijas pēc negadījuma

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

OCTA atlīdzības tiek maksātas pēc kompensācijas principa. Tas nozīmē, ka zaudējumu atlīdzības tiek aprēķinātas, ņemot vērā ceļu satiksmes negadījumā nodarītos faktiskos zaudējumus mantai un personai.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Iedzīvotāji nepietiekami zina par savām tiesībām un iespējām saņemt kompensāciju pēc ceļu satiksmes negadījuma, liecina transportlīdzekļu apdrošinātāju pētījumi. Lai izglītotu sabiedrību šajā jomā, līdz pat jūnija beigām noris sociālā kampaņa „Sargi sevi un citus ar OCTA!”, kuras laikā apdrošinātāji atbild uz jautājumiem par OCTA.

Tikai 30% iedzīvotāju zina, ka ceļu satiksmes negadījuma (CSNg) rezultātā Obligātā civiltiesiskā apdrošināšana (OCTA) sedz zaudējumus arī trešās personas mantai, piemēram, ēkai, žogam, elektrības stabam un pat videi, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) un MindScan veiktās iedzīvotāju aptaujas. Svarīgāko, kas iedzīvotājiem būtu jāzina par OCTA ietvaros paredzētajām iespējām un tiesībām saņemt kompensācijas pēc satiksmes negadījuma, LV.LV skaidro Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Tradicionāli ir iegājies uzskatīt, ka OCTA ietvaros tiek segti zaudējumi, kas ceļu satiksmes negadījuma rezultātā radušies cietušās puses transportlīdzeklim. Taču kādas ar CSNg saistītas kompensācijas cietušajiem OCTA ietver kopumā?

OCTA paredz kompensēt transportlīdzekļa nodarītos zaudējumus mantai un personai.

Būtiski ir saprast, ka OCTA atlīdzības tiek maksātas pēc kompensācijas principa. Tas nozīmē, ka zaudējumu atlīdzības tiek aprēķinātas, ņemot vērā negadījumā nodarītos faktiskos zaudējumus mantai un personai. Piemēram, ja cietušā auto ir nodarīti bojājumi 100 latu vērtībā, tad cietušajam tiek atlīdzināti 100 lati. Kompensēti tiek arī auto evakuācijas izdevumi. Ja ārstēšanās izdevumi nepārsniedz 100 latus, tad arī atlīdzināti tiks 100 lati. Turklāt OCTA kompensē arī valsts un pašvaldību izdevumus par cietušo ārstēšanu un izmaksātajiem pabalstiem un pensijām, kas arī summējas klāt pie izmaksām par personai nodarītajiem zaudējumiem. Kompensēta tiek arī nesaņemto ienākumu daļa ārstēšanās periodā vai invaliditātes gadījumā kompensēta starpība, kas rodas cietušajam, pēc negadījuma zaudējot ienākumus. Faktiski likums paredz cilvēkam materiālā ziņā nodrošināt to stāvokli, kāds bija pirms negadījuma.

Zaudējumu atlīdzība mantai tiek izmaksāta arī par ceļa, ceļa būves, ēkas, žoga un citas mantas bojājumiem un videi nodarīto kaitējumu.

Kādā apmērā OCTA ietvaros tiek kompensēti (maksimālā summa) zaudējumi veselībai un mantai (tajā skaitā par bojātiem un iznīcinātiem transportlīdzekļiem)?

Iestājoties apdrošināšanas gadījumam, zaudējumi tiek segti, nepārsniedzot noteikto apdrošinātāja atbildības limitu par zaudējumiem: personai – līdz 2,5 miljoniem eiro un mantai – līdz 0,5 miljoniem eiro, neatkarīgi no cietušo skaita negadījumā. No 2012. gada 1. jūnija apdrošinātāja atbildības limiti pieaugs vēl divas reizes.

Kā cietušajam jārīkojas pēc CSNg?

Ceļu satiksmes noteikumi paredz negadījumā iesaistīto personu rīcību pēc CSNg – negadījumu fiksēt ar saskaņoto paziņojumu vai izsaukt Ceļu policiju.

Jāatceras, ka Saskaņoto paziņojumu drīkst aizpildīt, ja:

  • viegli bojātas tikai divas automašīnas un tās abas var turpināt ceļu, t.i., auto nav radušies bojājumi, kuru dēļ tie nevar vai saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumiem tiem aizliegts braukt;
  • nav cietuši cilvēki;
  •  nav nodarīti bojājumi trešās personas mantai;
  • neviens no iesaistītajiem autovadītājiem nav alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē;
  • abi negadījumā iesaistītie autovadītāji spēj vienoties par visiem būtiskajiem negadījuma apstākļiem.

Pārējos gadījumos par negadījumu ir obligāti jāziņo Ceļu policijai.

Jānoskaidro CSNg zaudējumu nodarījušās automašīnas reģistrācijas numurs un apdrošinātājs. Ja nav zināms zaudējumu nodarījušās automašīnas apdrošinātājs, to varat noskaidrot www.ltab.lv pēc automašīnas reģistrācijas numura.

"Likums paredz cilvēkam materiālā ziņā nodrošināt to stāvokli, kāds bija pirms negadījuma."

Pēc CSNg vienmēr, tiklīdz tas iespējams, jāinformē zaudējumu nodarījušās automašīnas apdrošinātājs un:

  •  jāiesniedz rakstveida pieteikums par apdrošināšanas gadījumu;
  •  jāvienojas par zaudējumu atlīdzināšanas veidu, piemēram, saskaņojot bojātā auto remonta vietu, ja CSNg bojāts auto;
  •  jāiesniedz visi zaudējumus (izdevumus) apliecinošie dokumenti (čeki, kvītis) par izdevumiem, kas radušies saistībā ar CSNg cietušajām personām nodarīto veselības kaitējumu.

Svarīgi atcerēties, ka bojāto automašīnu (arī jebkuru citu CSNg bojātu mantu) nedrīkst remontēt līdz brīdim, kad būsiet to atrādījis apdrošinātājam vai vienojies par tās remontu ar apdrošinātāju!

Ja zaudējumus nodarījusī automašīna reģistrēta un apdrošināta citā valstī, tad jums jādodas pie šī apdrošinātāja pārstāvja Latvijā vai, ja tāda nav, –pie jebkura apdrošinātāja, kas Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja vārdā administrē OCTA garantijas fonda atlīdzību lietas (informāciju meklējiet www.ltab.lv).

Likums paredz atlīdzības cietušajiem, kas tiek izmaksātas par personai nodarītajiem zaudējumiem – ārstēšanos, darba nespēju, invaliditāti. Kas, kādos gadījumos un kādā apmērā tos kompensē, ja negadījuma vaininieks nav zināms vai tam nav bijusi OCTA?

Visos gadījumos, kad ceļu satiksmes negadījumu izraisījis transportlīdzeklis bez OCTA, cietušie var saņemt zaudējumu atlīdzības par personai un mantai nodarītajiem zaudējumiem no OCTA garantijas fonda.

Tādos gadījumos jāvēršas pie jebkura apdrošinātāja, kas Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja vārdā administrē OCTA garantijas fonda atlīdzību lietas (sarakstu meklējiet www.ltab.lv). Atlīdzība tiek izmaksāta tādā pašā apmērā kā, ja negadījumu būtu izraisījis apdrošināts auto.

Zaudējumu atlīdzība personām (par ārstēšanos, negūtajiem ienākumiem ārstēšanās laikā, palīglīdzekļiem, medikamentiem utt.) no OCTA garantijas fonda tiek izmaksāta arī gadījumos, ja ceļu satiksmes negadījumā ne savas vainas dēļ cietis, piemēram, gājējs vai riteņbraucējs, bet vainīgais auto atstājis notikumu vietu un to nav iespējams noskaidrot.

Visos gadījumos, ja cietusi persona, obligāti jāizsauc Ceļu policija.

Tomēr, ja vainīgais transportlīdzeklis ir atstājis negadījuma vietu, bet cietusi, piemēram, ēka vai sēta, iesakām izsaukt policiju, jo vainīgo policija varēs identificēt, ja būsiet piefiksējis transportlīdzekļa reģistrācijas numuru. Tāpat iespējams, ka kāds no aculieciniekiem būs iegaumējis negadījuma izraisītāja numuru.

OCTA garantijas fonds zaudējumus par nenoskaidrota transportlīdzekļa izraisītiem ceļu satiksmes negadījumiem atlīdzina arī mantai tikai tādā gadījumā, ja ceļu satiksmes negadījumā vismaz vienai cietušajai personai nodarīti vidēji smagi vai smagi miesas bojājumi. Vai cietušajam ir obligāti jāgūst veselības bojājumi, lai tiktu kompensēti arī viņa mantai nodarītie zaudējumi?

Mantas bojājumu gadījumā ir svarīgi identificēt vainīgo transportlīdzekli. Diemžēl, ja tas nav zināms, zaudējumu atlīdzība tiks atteikta. Tas tādēļ, ka šādā gadījumā nav zināma persona, kurai ir jāuzņemas atbildība par negadījuma izraisīšanu, kā arī nav nosakāmi negadījuma apstākļi, kas var būt pamatā arī negodprātīgai rīcībai (piemēram, īpašnieks pats iebraucis sētā). Tomēr tajos gadījumos, kad personai nodarīti vidēji smagi vai smagi miesas bojājumi, atlīdzība tiek izmaksāta arī šādos gadījumos, kad vainīgo nav iespējams identificēt.

Vai OCTA ietvaros, runājot par cietušās personas veselības bojājumiem, paredzētas kompensācijas tuviniekiem, ja cietušais ir gājis bojā?

OCTA paredz iespēju saņemt vienreizēju maksājumu par nemateriālajiem zaudējumiem saistībā ar apgādnieka, apgādājamā vai laulātā zaudējumu un apgādnieka, apgādājamā vai laulātā 1. grupas invaliditāti.

Cietušā bojāejas gadījumā tā tuvinieki var saņemt kompensāciju par apbedīšanas izdevumiem, kas ir ne mazāka kā astoņu minimālo mēnešalgu apmērā.

Kas OCTA kompensācijas saņemšanai nepieciešamās formalitātes ir tiesīgs veikt, ja cietušais veselības stāvokļa dēļ pats to nevar izdarīt?

Kompensācijas var pieteikt un visus dokumentus iesniegt jebkura cietušajam pietuvināta persona (radinieks, draugs u.c). Atlīdzība gan tiks pārskaitīta tikai cietušajam vai viņa pilnvarotajai personai. Cietuša bērna gadījumā – vienam no vecākiem.

Pēc CSNg var izveidoties situācija, ka cietušais uzreiz nespēj iesaistīties OCTA formalitāšu kārtošanā. Vai pieteikumu iesniegšanai par OCTA kompensāciju izmaksu ir kāds termiņš?

Likums paredz, ka prasības pieteikumu cietusī puse par veselībai nodarītajiem zaudējumiem var iesniegt trīs gadu laikā pēc negadījuma, savukārt par mantai nodarītajiem zaudējumiem – viena gada laikā.

Ļoti būtiski pēc iespējas ātrāk vērsties ar pieteikumu pie apdrošinātāja, jo apdrošinātājs izskaidros, kādi dokumenti un kā tie jāiesniedz. Biežākās kļūdas dokumentu iesniegšanā par veselībai nodarīto kaitējumu vērojamas tādēļ, ka, cietušajam vai viņa pārstāvim veicot apmaksu par ārstēšanos, medikamentu iegādi, netiek saglabāti izdevumus apliecinošie dokumenti vai arī, ja tiek saglabāti un iesniegti apdrošinātājam, tad tajos nav norādīta persona, kas ārstējusies vai kam pirkti medikamenti un kādi tie ir. Tādēļ - jo ātrāk cietusī persona (vai tās radinieks, draugs) sazinās ar apdrošinātājiem un piesaka negadījumu, jo labāk.

Protams, ja būs lauzta kāja vai radušās citas veselības problēmas, paies laiks, kamēr cietušais izveseļosies un apkopos ārstniecības izdevumus un tikai tad varēs iesniegt apdrošinātājam visus čekus. Taču, kā jau minēju iepriekš, būtu nepieciešams apdrošinātāju informēt par negadījumu.

"Mantas bojājumu gadījumā ir svarīgi identificēt vainīgo transportlīdzekli. Ja tas nav zināms, zaudējumu atlīdzība tiks atteikta."

Par mantai nodarīto zaudējumu svarīgi ir iegaumēt, ka negadījumā bojāto mantu nedrīkst uzsākt remontēt, pirms tā nav uzrādīta apdrošinātāja ekspertam. Šeit gan jāatzīst, ka par mantai radīto zaudējumu pieteikšanu cilvēki ir labāk informēti, īpaši par auto. Neskaidrības vērojamas atsevišķās situācijās, ja bojāta cita manta, piemēram, ēka, žogs, apģērbs u.c.

Lēmums par apdrošināšanas atlīdzības izmaksu apdrošinātājam jāpieņem trīs mēnešu laikā pēc zaudējumu prasības saņemšanas, bet ne vēlāk kā mēneša laikā pēc visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas. Termiņš var būt ilgāks gadījumos, ja, piemēram, noticis negadījums, par kuru ierosināta krimināllieta, tad jāgaida lietas izskatīšana tiesā. Šeit gan jāatzīmē, ka likums paredz pienākumu apdrošinātājam informēt zaudējumu pieteicēju, norādot atlīdzības neizmaksāšanas pamatojumu.

Kādi ir OCTA kompensāciju nosacījumi attiecībā uz citu valstu pilsoņiem, ja tie cieš CSNg Latvijā? Un otrādi – ja Latvijas valstspiederīgie cieš ārzemēs?

Ja citu valstu pilsoņi cieš Latvijā

Apdrošinātājs neklasificē cietušos pēc pilsonības, līdz ar to šādos gadījumos citu valstu iedzīvotājiem tāpat ir tiesības saņemt apdrošināšanas atlīdzību. Viņš ar zaudējumu prasību var griezties pie apdrošinātāja, kur vainīgā transportlīdzekļa īpašnieks apdrošinājis savu civiltiesisko atbildību. Ja vainīgajam transportlīdzeklim nav bijusi OCTA, tad cietušais var griezties pie jebkura Latvijas apdrošinātāja, kas Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja vārdā administrē OCTA atlīdzību lietas (informāciju meklējiet www.ltab.lv).

Ja cietušais ir EEZ valstu pilsonis, viņš pēc izvēles var pieteikt zaudējumus tepat uz vietas vai arī doties uz savu valsti un pieteikt zaudējumus vainīgā auto apdrošinātāja pilnvarotajam prasību kārtošanas pārstāvim vai, ja negadījums izraisīts ar neapdrošinātu auto, savas valsts kompensācijas iestādei (analoga institūcija Garantijas fondam).

"Visos gadījumos, ja cietusi persona, obligāti jāizsauc Ceļu policija."

Ja negadījums noticis ārzemēs

Atbilstoši konkrētās valsts likumiem jāpaziņo tās valsts policijai vai jāsastāda saskaņotais paziņojums. Jānoskaidro CSNg zaudējumu nodarījušās automašīnas numurzīme un apdrošinātājs.

Ja CSNg noticis kādā Eiropas Ekonomikas zonas valstī, jāvēršas pie CSNg zaudējumu nodarījušās automašīnas apdrošinātāja konkrētajā valstī vai arī pēc atgriešanās Latvijā jādodas pie šīs automašīnas apdrošinātāja pārstāvja Latvijā, ja tāda nav, tad pie jebkura apdrošinātāja, kas Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja vārdā administrē OCTA atlīdzību lietas (informāciju meklējiet www.ltab.lv).

Ja CSNg noticis kādā no Zaļās kartes sistēmas valstīm, kas nav Eiropas Ekonomikas zonas valsts, zaudējumi jāpiesaka konkrētajā valstī pie CSNg izraisījušās automašīnas apdrošinātāja vai šīs valsts Zaļās kartes birojā.

Labs saturs
6
saistītie raksti
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI