SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
21. jūnijā, 2010
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ekonomika

Grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā pastiprina atbildību noziedzīgas naudas lietās un par kontrabandu

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Par kontrabandu palielināts maksimālais naudas sods fiziskām personām, savukārt juridiskām personām var draudēt transportlīdzekļa konfiskācija.

FOTO: A.F.I

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā 26. jūnijā stāsies spēkā grozījumi, kas turpmāk paredz soda mehānismus, ja tiek ignorēti pienākumi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanai. Šīs funkcijas ar likuma grozījumiem uzdotas Valsts ieņēmumu dienestam. Likumprojektā ir atjaunota atbildība par klienta identificēšanas prasību pārkāpšanu. APK ir pastiprināti sodi par kontrabandu. Grozījumi arī koriģē atbildību par pārkāpumiem darbībās ar ķīmiskām vielām.

Ja pārkāptas prasības darbībās ar ķīmiskām vielām un maisījumiem

Turpmāk 88.4 pantā par bīstamu ķīmisku vielu vai bīstamu maisījumu marķējuma nenodrošināšanu, par neatbilstošu (nepareizu) vai nekvalitatīvu bīstamu ķīmisku vielu vai maisījumu klasifikāciju vai marķējumu uzliek naudas sodu fiziskajām personām no simt līdz piecsimt latiem, bet juridiskajām personām - no divsimt līdz tūkstoš latiem, konfiscējot šīs vielas un maisījumus vai bez to konfiskācijas.

No likuma izslēgta norma, kas noteica par darbību veikšanu ar nepieteiktu jaunu ķīmisku vielu uzlikt naudas sodu juridiskajām personām no divsimt piecdesmit līdz tūkstoš latiem.

Šis pants papildināts ar sesto daļu, kas nosaka par bīstamo ķīmisko vielu neatļautu eksportu uzlikt naudas sodu fiziskajām personām no piecdesmit līdz trīssimt latiem, bet juridiskajām personām - no trīssimt līdz septiņsimt latiem.

88.8 pantā par ķīmisko vielu vai maisījumā, vai izstrādājumos esošo ķīmisko vielu nereģistrēšanu un neziņošanu par tām Eiropas Ķimikāliju aģentūrai uzliek naudas sodu fiziskajām personām no divsimt līdz piecsimt latiem, bet juridiskajām personām - no piecsimt līdz tūkstoš latiem.

Par ķīmiskās drošības pārskata nesastādīšanu vai esoša ķīmiskās drošības pārskata neatjaunošanu uzliek naudas sodu fiziskajām personām no divsimt līdz piecsimt latiem, bet juridiskajām personām - no piecsimt līdz tūkstoš latiem.

"Par bīstamo ķīmisko vielu neatļautu eksportu uzliek naudas sodu."

Par reģistrētāja pienākuma atjaunināt ķīmiskās vielas reģistrācijas dokumentāciju ar jaunu informāciju un iesniegt to Eiropas Ķimikāliju aģentūrai nepildīšanu - uzliek naudas sodu fiziskajām personām no piecdesmit līdz trīssimt latiem, bet juridiskajām personām - no trīssimt līdz septiņsimt latiem.

Par piegādātāja pienākuma nodrošināt ķīmiskās vielas vai maisījuma saņēmēju ar drošības datu lapu nepildīšanu uzliek naudas sodu fiziskajām personām no divsimt līdz piecsimt latiem, bet juridiskajām personām - no piecsimt līdz tūkstoš latiem.

Par drošības datu lapas neaizpildīšanu par bīstamām ķīmiskajām vielām vai bīstamiem maisījumiem, par nepatiesas vai nepilnīgas informācijas norādīšanu drošības datu lapā uzliek naudas sodu fiziskajām personām no divsimt līdz piecsimt latiem, bet juridiskajām personām - no piecsimt līdz tūkstoš latiem.

Par izgatavotāja, importētāja, pakārtota lietotāja vai izplatītāja pienākuma nepildīšanu glabāt informāciju par ķīmiskajām vielām vai maisījumiem 10 gadus – uzliek naudas sodu fiziskajām personām no divsimt līdz piecsimt latiem, bet juridiskajām personām - no piecsimt līdz tūkstoš latiem.

Par darbībām ar ķīmiskajām vielām bez licences, kura nepieciešama saskaņā ar Eiropas Savienības normatīvajiem aktiem, vai par attiecīgajā licencē minēto nosacījumu pārkāpšanu uzliek naudas sodu fiziskajām personām no trīssimt līdz piecsimt latiem, bet juridiskajām personām – no tūkstoš līdz trīstūkstoš latiem.

Par informācijas nesniegšanu lejup vai augšup pa piegādes ķēdi par ķīmiskajām vielām un maisījumos esošām ķīmiskajām vielām, kā arī par neziņošanu par vielām izstrādājumos, kuriem drošības datu lapa nav paredzēta, uzliek naudas sodu – fiziskajām personām no divsimt līdz piecsimt latiem, bet juridiskajām personām - no piecsimt līdz tūkstoš latiem.

Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanai noteikto kārtību

Kodekss papildināts ar jaunu 165.7 pantu. 

Par klienta identifikācijas vai izpētes prasību pārkāpšanu uzliek naudas sodu fiziskajām personām no simt līdz četrsimt latiem, bet juridiskajām personām - no simt piecdesmit līdz piecsimt latiem.

Kontroli veic Valsts ieņēmumu dienests.

Savukārt jaunais 165.8 pants paredz, ka par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas iekšējās kontroles sistēmas neieviešanu uzliek naudas sodu juridiskajām personām no simt līdz piecsimt latiem.

"Par klienta identifikācijas vai izpētes prasību pārkāpšanu uzliek naudas sodu."

Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu atbildīgo darbinieku neiecelšanu uzliek naudas sodu juridiskajām personām no simt līdz piecsimt latiem.

Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas apmācību nenodrošināšanu darbiniekiem uzliek naudas sodu juridiskajām personām no simt līdz piecsimt latiem.

Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu reglamentējošos normatīvajos aktos paredzētās informācijas nesniegšanu noteiktajā termiņā Valsts ieņēmumu dienestam uzliek naudas sodu fiziskajām personām līdz divsimt piecdesmit latiem, bet juridiskajām personām - līdz piecsimt latiem.

Kontroli veic Valsts ieņēmumu dienests.

Par kontrabandu lielāka stingrība

Par kontrabandu dubultots maksimālais naudas sods fiziskām personām, savukārt juridiskām personām var draudēt transportlīdzekļa konfiskācija.

201.12 pants tagad nosaka, ka par muitošanai pakļauto preču vai citu vērtību ievešanu Latvijas Republikas muitas teritorijā vai izvešanu no tās, apejot muitas kontroli vai noslēpjot šīs preces vai citas vērtības no šādas kontroles, vai nedeklarējot, vai izmantojot viltotus muitas vai citus dokumentus, vai citādā nelikumīgā veidā (kontrabanda), uzliek naudas sodu fiziskajām personām no piecdesmit līdz piecsimt latiem, bet juridiskajām personām - no piecsimt līdz piectūkstoš latiem, konfiscējot šīs preces vai citas vērtības un to pārvietošanai (pārvadāšanai) izmantoto transportlīdzekli vai bez tā konfiskācijas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI