SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
18. jūnijā, 2010
Lasīšanai: 13 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
2
9
2
9

Kas jāzina pensionāram, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas obligātumu nosaka vairāki nosacījumi, piemēram, ja līdztekus pensijai cilvēkam ir ienākumi no saimnieciskās darbības. Taču savus ienākumus nodokļa maksātājs var deklarēt arī brīvprātīgi, jo valsts likumā paredzējusi daļu nodokļa atdot atpakaļ.

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Tiem pensionāriem, kam līdz 1. aprīlim obligāti bija jāsniedz gada ienākumu deklarācija, šis termiņš ir pagarināts līdz 1. jūlijam sakarā ar pērn ieturētās pensijas daļas atmaksu. Brīvprātīgi deklarāciju iesniegt varētu būt ieinteresēti strādājošie pensionāri, lai izmantotu pērn likumā paredzēto pensionāra neapliekamo minimumu, un to var izdarīt arī pēc 1. jūlija. Nav mainījusies arī attaisnoto izdevumu deklarēšanas kārtība, un tā neatšķiras no vispārējās kārtības. Par situācijām, kas attiecas uz deklarāciju iesniegšanu, LV.LV interesējās Valsts ieņēmumu dienestā (VID) un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA).

Uz jautājumiem atbild VID Galvenās nodokļu pārvaldes Tiešo nodokļu metodikas daļas Metodikas izstrādes nodaļas galvenā nodokļu inspektore Inese Bērziņa.

Kādi dokumenti pensionāram ir nepieciešami, lai iesniegtu gada ienākumu deklarāciju? Ja pensionārs 2009. gadā strādāja, vai viņam no katra darba devēja ir jāsaņem algas nodokļa paziņojums? Vai arī šīs ziņas ir VID rīcībā?

Ja pensionārs iesniedz gada ienākumu deklarāciju, nepieciešamo dokumentu klāsts ir tāds pats kā jebkuram citam nodokļu maksātājam, kas deklarē savus ienākumus. Taču, lai aizpildītu deklarāciju, jāzina informācija par atmaksāto pensiju un līdz ar to par 2009. gadā kopā saņemto pensiju, kā arī jāzina citi saņemtie ienākumi.

VSAA šogad nesūta paziņojumu par saņemtās pensijas apmēru un ieturētajiem nodokļiem. Tāpēc katrs, kam šis paziņojums ir nepieciešams, to var pieprasīt un saņemt VSAA nodaļās.

Ja strādājošais pensionārs strādājis vairākās darbavietās, algas paziņojumi ir jāpaņem no visām.

Runājot par dokumentiem, ir svarīgi, kāpēc pensionārs sniedz deklarāciju. Ja pensionārs sniedz deklarāciju tikai, lai deklarētu neapliekamos ienākumus, ja tādi ir bijuši virs 3000 latu gadā, tad viņam ir jāizpilda tikai deklarācijas D1 pielikums, kurā ierakstāmi neapliekamie ienākumi, piemēram, pārdotā personiskā automašīna par 3500 latiem. Šo summu tad arī ieraksta deklarācijā, aizpildot attiecīgo prasīto rindiņu. Nekādi papildu dokumenti nav nepieciešami. Neapliekamie ienākumi jādeklarē obligāti, ja tie gadā pārsniedz 3000 latu. Zem šī sliekšņa šādi ienākumi nav jādeklarē.

Līdzīgi ir, ja pensionārs deklarē attaisnotos izdevumus, arī tad viņam nav jāapliecina pensijā saņemtā summa ar paziņojumu, jo šī informācija VID datubāzē jau ir, bet ir jāaizpilda tikai D4 pielikums par attaisnotajiem izdevumiem – medicīnas pakalpojumiem, piemēram, zobārstu, operāciju. Un šīs izdevuma summas jāieraksta deklarācijā, kur tam paredzētas divas - 6. un/vai 7. – rindiņa.

"Pērn, ieviešot pensionāra neapliekamo minimumu, šāda norma likumā tika pamatota ar to, lai būtu izdevīgums strādājošajiem mazo pensiju saņēmējiem."

Deklarācijas veidlapā ienākuma nodokļa (pērn 23%) atgūstamā summa neatspoguļojas, taču katrs pats to var izrēķināt, jo ir zināma attaisnoto izdevumu summa.

Tie ir vienkāršie gadījumi. Līdzīgi ir ar dzīvības apdrošināšanu ar līdzekļu uzkrāšanu, ar iemaksām pensiju fondos, par kurām jāaizpilda tikai attiecīgās rindiņas deklarācijā.

Kāda nozīme ir neapliekamo ienākumu deklarēšanai? Kāds sliktums var būt, ja to neizdara?

Neapliekamie ienākumi obligāti jādeklarē, ja tie gada laikā pārsniedz 3000 latus. Piemēram, cilvēks pārdevis savu nekustamo īpašumu, ieguvis 20 000 latu, šo neapliekamo ienākumu nav deklarējis, taču ir iegādājies automašīnu par 10 000 latiem. Saskaņā ar likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 22. pantu VID vērtē personas izdevumu atbilstību ienākumiem: ja izdevumi neatbilst ienākumiem, VID var pieprasīt iesniegt papildu deklarāciju. Tātad, ja cilvēks ir nopircis auto par 10 000 latu, taču viņa ienākumi ir bijuši tikai pāris tūkstoši, tad VID ir pamats likt aizpildīt papildu deklarāciju. Un tad izrādās, ka cilvēkam ir bijuši 20 000 latu neapliekamie ienākumi, kuri nav tikuši uzrādīti. Ja būtu uzrādīti, tad VID viss būtu skaidrs un jautājumi nerastos.

Vai deklarāciju var iesniegt jebkurā VID nodaļā?

Var, bet ja nav īpašas vajadzības, vēlams pieturēties pie dzīvesvietas, jo iesniegtās deklarācijas papīra formā glabājas dzīvesvietas VID nodaļā. Taču likums atļauj iesniegt deklarāciju arī citā VID nodaļā, ja cilvēkam kādu apstākļu dēļ tā ir ērtāk.

Vai deklarāciju, čekus u.c. dokumentus pensionāri var sūtīt pa pastu? Kas notiek tad, ja deklarācija iesniedzējam ir jāprecizē?

Deklarāciju ar tai pievienotajiem dokumentiem var nosūtīt arī pa pastu. Likums paredz iesniegt dokumentu kopijas. VID nepieciešamības gadījumā var pieprasīt arī dokumentu oriģinālus, ja ir runa par lielām izdevumu summām, vai rodas kādi jautājumi par kopiju atbilstību.

Precizēšana ir iespējama. Ja VID būs saskatījis kādu neatbilstību, tas informēs nodokļu maksātāju (piezvanot vai atsūtot vēstuli). Arī pašam deklarācijas iesniedzējam, iespējams, piemirsies ierakstīt vēl kādus attaisnotos izdevumus. Deklarāciju precizēt ir tiesības trīs gadu laikā. To darot, no jauna ir jāaizpilda deklarācija, D4 pielikums, kurā jāieraksta nevis tikai „jaunatklātie” papildu izdevumi, bet visi attiecīgajā taksācijas gadā bijušie attaisnotie izdevumi un jāpievieno attaisnojuma dokumenti. Ja pēc precizēšanas izrādās – kā pārmaksātais nodoklis ir jāsaņem 100 latu, bet 60 latu, iespējams, jau ir saņemti, tad pēc precizētās deklarācijas iesniegšanas tiks atmaksāti vēl 40 latu.

Ne tikai tie, kas iesniedz deklarācijas, arī citi pensionāri pievērš uzmanību informācijai par ienākumu deklarēšanu, vaicā arī, vai, izmaksājot pērn ieturētās pensijas, tās ir jau apliktas ar nodokļiem?

Tas, ka ienākumu obligātās deklarēšanas termiņš pārcelts no 1. aprīļa uz 1. jūliju nebūt nenozīmē, ka tas skar visus pensionārus, kuriem aprīlī izmaksāja pērn sešos mēnešos ieturētās pensijas. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, aprēķinot aprīlī izmaksājamo pērn ieturētās pensijas daļu, to jau ir aplikusi ar nodokļiem.

Kuriem pensionāriem deklarācijas līdz 1. jūlijam jāiesniedz obligāti?

Gada ienākumu deklarācija līdz 1. jūlijam pensionāriem obligāti jāiesniedz divos gadījumos. Pirmais, ja tā obligāti bija jāsniedz līdz 1. aprīlim. Tas ir tāpat kā vispārējā gadījumā, ja iestājies kāds no nosacījumiem, kad ienākumu jādeklarē obligāti (saimnieciskā darbība, ārvalstīs gūtie ienākumi, ja ir bijuši ienākumi, kas apliekami ar divām dažādām likmēm, autoratlīdzība u.c.), jo ir pagarināts deklarācijas iesniegšanas laiks - līdz 1. jūlijam.

Un otrais gadījums, kad jāsniedz precizētā deklarācija, ja pensionārs ir paguvis deklarāciju iesniegt pirms atmaksātās pensijas saņemšanas (piemēram, jau janvārī). Šādā gadījumā nodokļa aprēķins viņa ienākumiem tika veikts tā, ka pensionāra neapliekamais minimums, kuru pēc pārrēķina piemēro pensijai, tika piemērots citiem ienākumiem (piemēram, saimnieciskajai darbībai u.c.). Līdz ar to, precizējot deklarāciju, nodoklis būs jāpiemaksā. Ja ir tā, tad jāsniedz precizēta deklarācija, lai aprēķinā iekļautu atmaksāto pensiju.

Uz kuriem attiecas brīvprātīga deklarācijas iesniegšana visa gada garumā?

Vairākos gadījumos, brīvprātīgi iesniedzot deklarāciju, iespējams atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli. Pirmais no tiem, ja bijuši attaisnotie izdevumi. Otrais ir iemaksas privātajos pensiju fondos, dzīvības apdrošināšana (ar līdzekļu uzkrāšanu), ziedojumi. Un trešais gadījums attiecas uz 2009. gadā ar likumu ieviesto pensionāra neapliekamā minimuma piemērošanu. Ja pensionāram pensija ir bijusi mazāka par 165 latiem, piemēram, 120 latu, un ja viņam bijuši arī citi ienākumi, piemēram, darba alga, iesniedzot deklarāciju, veidojas pārmaksa no tā, ka atlikušo neapliekamo pensionāra minimumu piemēros citiem ienākumiem.

Pieņemsim, pensija bija 130 latu, un darba alga 180 latu. Strādājošajam pensionāram no visas darba algas tās izmaksas vietā ir ieturēts ienākuma nodoklis no pirmā lata (pērn 23%). Tā kā pensionāra ienākumiem neapliekamais minimums ir 165 lati, taču pensija ir bijusi mazāka par šo summu, atlikušo, neizmantoto daļu piemēro citiem ienākumiem, šajā gadījumā – darba algai. Proti, algai vēl pienākas ar nodokli neapliekama daļa – 35 lati ik mēnesi (Ls 165 mīnus Ls 130). Tātad pārmaksātais nodoklis mēnesī ir 23% x Ls 35 = Ls 8,05. Ja šādi ienākumi ir bijuši visa gada garumā, strādājošais pensionārs kā pārmaksāto nodokli var atgūt 96,60 latus, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Deklarāciju var iesniegt visa šā gada laikā un arī vēl turpmākos divus gadus, ja tas netiek izdarīts šogad.

"No pensijas summām, kas tika izmaksātas 2010. gada aprīlī par iepriekšējiem periodiem, tika ieturēts ienākuma nodoklis likumā noteiktajā kārtībā."

Jāatgādina, ka pērn, ieviešot pensionāra neapliekamo minimumu, šāda norma likumā tika pamatota ar to, lai būtu izdevīgums strādājošajiem mazo pensiju saņēmējiem, kuri nespēj izmantot likumā noteikto neapliekamo minimumu 165 latu apmērā.

Piemērā summa izrēķināta vienkāršam gadījumam, ja deklarācijas iesniedzējam nav vēl kādi citi apstākļi un atvieglojumi. Jo gada ienākumu deklarāciju var iesniegt arī, ja kādu iemeslu dēļ gada laikā nav piemēroti likumā paredzētie atvieglojumi, tostarp papildu atvieglojumi par invaliditāti, vai ja politiski represētā statuss ir iegūts, bet attiecīgais papildu atvieglojums netika piemērots. Šīs tiesības nav specifiskas pensionāru gadījumā, bet ir tādas pašas kā vispārējā gadījumā.

Kurus ģimenes locekļus pensionārs, kurš maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli, var iekļaut savā deklarācijā?

Likums paredz, ka jebkurš, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, var deklarēt savu ģimenes locekļu (laulātais, bērni, mazbērni) attaisnotos izdevumus. Ja sievai un vīram vienam ir maza pensija, otram liela, tad savā deklarācijā laulātā izdevumus (piemēram, par zobārstu) iekļauj tas, kuram ir pietiekams gadā samaksātais ienākuma nodoklis. Jāatgādina, ka 2009. taksācijas gadā, par kuru runājam, attaisnoto izdevumu summa, kuru var iekļaut deklarācijā, bija 300 latu. Jāpiebilst, ka minētā norma neattiecas uz izdevumiem par zobārstniecību un plānotajām operācijām.

Kad atmaksās pārmaksāto nodokli?

Likums paredz, ka nodokli atmaksā trīs mēnešu laikā, kopš iesniegta deklarācija.

Dokumenti, par kuriem nedrīkst aizmirst

Uz jautājumiem atbild VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Anita Jakseboga.

Kādi dokumenti pensionāram ir nepieciešami no VSAA, lai iesniegtu gada ienākumu deklarāciju VID, un kur un cik ātri tos var saņemt?

Lai pensionārs varētu iesniegt gada ienākumu deklarāciju VID par 2009. gadu, viņam nepieciešams VSAA izsniegts Paziņojums par fiziskai personai izmaksātajām summām (Paziņojums), kuru persona var pieprasīt un saņemt jebkurā VSAA nodaļā.

Vai, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, nepieciešama arī VSAA informācija par aprīlī izmaksāto pērn ieturētās pensijas summu?

2010. gada aprīlī izmaksātās pensijas summas par 2009. gadu tiek iekļautas Paziņojumā par 2009. gadu. Ja pensionārs bija saņēmis Paziņojumu pirms 2010. gada 1. aprīļa, viņam jāgriežas VSAA nodaļā un jāpieprasa precizētais Paziņojums par 2009. gadu.

Vai aprīlī izmaksātās pensijas (pērn ieturētās daļas) VSAA aplika ar iedzīvotāju ienākuma nodokli? Ja jā, tad – vai neapliekamais minimums (Ls 165) tika piemērots visai summai, vai rēķināts katram pagājušā gada mēnesim (no jūlija līdz decembrim) atsevišķi?

No pensijas summām, kas tika izmaksātas 2010. gada aprīlī par iepriekšējiem periodiem, tika ieturēts ienākuma nodoklis likumā noteiktajā kārtībā. Neapliekamais minimums pensijas saņēmējam 1980 latu gadā (Ls 165 mēnesī) tiek piemērots konkrētā gada pensijas summai.

Kādi ir deklarēšanai nepieciešamie dokumenti tiem, kuriem neapliekamais minimums ir visas pensijas apmērā (t.i., tiem, kas pensionējās līdz 1996. gadam)? Vai arī, izmaksājot ieturētās pensijas, tas jau ir piemērots?

Ja pensija piešķirta pirms 1996. gada 1. janvāra, tā ar ienākuma nodokli netiek aplikta.

Uz cik pensionāriem varētu attiekties nepieciešamība un iespēja iesniegt gada ienākumu deklarāciju, lai atgūtu no valsts pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli?

2009. gadā pensiju saņēmēju skaits, kuriem pensija piešķirta pēc 1996. gada 1. janvāra un kuriem piešķirtās pensijas (ar piemaksu pie vecuma vai invaliditātes pensijas) apmērs pārsniedz 165 latus, bija 123 tūkstoši vidēji mēnesī.

Jāņem vērā, ka personu skaits, kurām ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, ir mazāks, jo dažām iedzīvotāju grupām, aprēķinot iedzīvotāju ienākuma nodokli, tiek piemēroti papildu atvieglojumi:

  • III grupas invalīdiem papildu atvieglojums – Ls 1008 gadā (Ls 84 mēnesī);
  •  I vai II grupas invalīdiem papildu atvieglojums – Ls 1296 gadā (Ls 108 mēnesī);
  • personām, kurām ir piešķirts politiski represētas personas vai nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statuss, papildu atvieglojums – Ls 1296 gadā (Ls 108 mēnesī).
Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI