SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
05. maijā, 2010
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ekonomika
7
7

PVN atgūšana no ES

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Toms Kalniņš, A.F.I

Uzņēmējiem pievienotās vērtības nodokļa atgūšana ir būtiska ritmiskam darbam un finanšu resursu plānošanai.

Pievienotās vērtības nodokļa atgūšanu atmaksas saņemšanai citā ES dalībvalstī nosaka likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” 12.4 pants, kā arī Ministru kabineta 2009. gada 22. decembra noteikumi Nr. 1639 „Kārtība, kādā ar pievienotās vērtības nodokli apliekamā persona iesniedz pieteikumu pievienotās vērtības nodokļa atmaksas saņemšanai citā Eiropas Savienības dalībvalstī, un kārtība, kādā atmaksā pievienotās vērtības nodokli citas Eiropas Savienības dalībvalsts apliekamai personai”. Šī jaunā kārtība ir spēkā no šā gada janvāra.

PVN atmaksu par saņemtajām precēm un pakalpojumiem, arī par importu, ja PVN samaksāts ES dalībvalstī, var saņemt, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestā iesniegumu.

To var iesniegt persona, kas

  1. ir bijusi reģistrēta Valsts ieņēmumu dienesta ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā;
  2. nav bijusi reģistrēta tās dalībvalsts ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā, kurai pieprasa nodokļa atmaksu;
  3.  nav veikusi dalībvalstī, kurai pieprasa nodokļa atmaksu, apliekamus darījumus, kuru veikšanai būtu jāreģistrējas šīs dalībvalsts ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā.

Atmaksas pieteikumu iesniedz apliekamā persona, kura atbilst šādiem nosacījumiem:

  1. apliekamajai personai atmaksas periodā atmaksas dalībvalstī nav bijusi ne saimnieciskās darbības mītnesvieta, ne pastāvīgā iestāde, no kuras veikta saimnieciskā darbība, ne arī deklarētā dzīvesvieta vai pastāvīgā uzturēšanās vieta, ja pakalpojuma saņēmējam nav saimnieciskās darbības mītnesvietas vai pastāvīgās iestādes;
  2. apliekamā persona atmaksas periodā nav piegādājusi preces vai nav sniegusi pakalpojumus atmaksas dalībvalstī, izņemot:
    •  preču transporta pakalpojumu ES teritorijā un ar preču transportēšanu ES teritorijā saistīto pakalpojumu sniegšanu, ja par šiem pakalpojumiem nav jāmaksā nodoklis saskaņā ar atmaksas dalībvalstī spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem pievienotās vērtības nodokļa jomā;
    •  preču piegādi vai pakalpojumu sniegšanu personām, kuras ir atbildīgas par nodokļa samaksu saskaņā ar atmaksas dalībvalstī spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem pievienotās vērtības nodokļa jomā.

Atmaksas periods var būt

  • ne ilgāks par vienu kalendāra gadu un ne īsāks par trijiem kalendāra mēnešiem;
  • īsāks par trijiem kalendāra mēnešiem, ja tie ir kalendāra gada pēdējie mēneši.

Atmaksai pieprasītā kopējā nodokļa summa nevar būt mazāka par

  • EUR 400 (vai līdzvērtīgu summu atmaksas dalībvalsts valūtā), ja atmaksas pieteikumā norādītais atmaksas periods ir īsāks par vienu kalendāra gadu, bet nav īsāks par trijiem kalendāra mēnešiem;
  • EUR 50 (vai līdzvērtīgu summu atmaksas dalībvalsts valūtā), ja atmaksas pieteikumā norādītais atmaksas periods ir viens kalendāra gads vai kalendāra gada pēdējie mēneši.

Atmaksas pieteikumu uzņēmums vai fiziska persona iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā ne vēlāk kā līdz tā kalendāra gada 30. septembrim.

Atmaksas pieteikums

Atmaksas pieteikums attiecas uz nodokli par precēm vai pakalpojumiem, ko apliekamai personai atmaksas periodā atmaksas dalībvalstī saskaņā ar nodokļa rēķiniem ir piegādājušas vai sniegušas atmaksas dalībvalsts apliekamās personas, vai par atmaksas dalībvalstī veikto preču importu, ja preces vai pakalpojumi izmantoti šādu ar nodokli apliekamu darījumu nodrošināšanai:

  • darījumi, par kuriem atskaitāms priekšnodoklis saskaņā ar likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” 10. pantu;
  • darījumi, kuros par nodokļa samaksu ir atbildīgs šo preču vai pakalpojumu saņēmējs saskaņā ar likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” 12., 30., 33. un 34. pantā noteikto kārtību.

Lai atmaksas dalībvalstī saņemtu nodokļa atmaksu, apliekamā persona iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā atmaksas pieteikumu.

Ja uzņēmums ir elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) lietotājs, atmaksas pieteikumu adresē atmaksas dalībvalsts nodokļu administrācijai un iesniedz to Valsts ieņēmumu dienestā Latvijā, izmantojot EDS.

Ja apliekamā persona iesniedz atmaksas pieteikumu savā vārdā, tā pirms pieteikuma aizpildīšanas elektroniskās deklarēšanas sistēmā iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā pilnvaru, ar kuru, pamatojoties uz EDS lietošanas nosacījumiem, pilnvaro aizpildīt un parakstīt atmaksas pieteikumu savu pārstāvi (fizisko personu), kurš ir reģistrēts EDS lietotājs un kuram ir piešķirtas atmaksas pieteikuma parakstīšanas tiesības.

"Atmaksas periods var būt ne ilgāks par vienu kalendāra gadu un ne īsāks par trijiem kalendāra mēnešiem."

Lai aizpildītu atmaksas pieteikumu, reģistrēts elektroniskās deklarēšanas sistēmas lietotājs dokumentu grupā “Pievienotās vērtības nodokļa atmaksas Eiropas Savienībā izejošie dokumenti” izvēlas dokumentu “Pievienotās vērtības nodokļa atmaksas pieteikums” un ievada datus atbilstoši EDS norādītajiem izvēles kritērijiem.

Atmaksas pieteikumu aizpilda kādā no EDS norādītajām atmaksas dalībvalsts izvēlētajām valodām.

Pieteikumā norādītā informācija un informācija par izrakstīto nodokļa rēķinu vai importa dokumentu atrodama MK 22.12.2009. noteikumos Nr. 1639 un www.vid.gov.lv.

Gadījumos, ja atmaksas dalībvalsts pieprasa, pieteikuma iesniedzējs kopā ar atmaksas pieteikumu elektroniski iesniedz nodokļa rēķina vai dokumenta, kas apliecina preču importu, kopiju, ja:

  • nodokļa rēķinā vai dokumentā, kas apliecina preču importu, norādītā ar nodokli apliekamā darījuma vērtība sasniedz vai pārsniedz EUR 1000 (vai līdzvērtīgu summu atmaksas dalībvalsts valūtā);
  • nodokļa rēķins attiecas uz degvielu un nodokļa rēķinā norādītā ar nodokli apliekamā darījuma vērtība sasniedz vai pārsniedz EUR 250 (vai līdzvērtīgu summu atmaksas dalībvalsts valūtā).
Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI