SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. novembrī, 2009
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Labklājība
6
18
6
18

Arī bezdarbnieks var saņemt slimības pabalstu

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Iet vai neiet pie ārsta, ņemt vai neņemt slimības lapu, un kurš to apmaksās, ja cilvēkam vairs nav darba devēja? Šādus jautājumus sev uzdod ne viens vien bezdarbnieks, kurš pēc darba zaudēšanas saslimis.

Te būtu jānošķir divi jēdzieni – slimības nauda un slimības pabalsts. Slimības naudu par pirmajām 10 darba nespējas dienām (darba nespējas lapa A)  izmaksā darba devējs no saviem līdzekļiem. Un, ja cilvēks ir saslimis laikā, kad darba attiecības jau ir pārtrauktas, šis slimības periods apmaksāts netiek. Tādēļ cilvēki nereti nolemj darba nespējas lapu neņemt.

Taču, ja slimība ieilgst un nākas slimot ilgāk par 10 dienām, tad, pamatojoties uz darba nespējas lapu B, ja ir veiktas sociālās iemaksas, ir iespējams saņemt slimības pabalstu, kas tiek maksāts no sociālā budžeta. Slimības pabalsts tiek maksāts par laiku no 11. slimošanas dienas, bet ne ilgāk par 26 nedēļām, skaitot no darbnespējas pirmās dienas.

Nosacījumi slimības pabalsta saņemšanai

Bezdarbniekam tiesības uz slimības pabalstu, proti, darba nespējas lapas B apmaksu, būs, ja pārejoša darba nespēja iestājusies mēneša laikā pēc darba attiecību izbeigšanās (pirmā darba nespējas diena – darba nespējas lapas A izsniegšanas diena) un ja pirms mēneša, kurā cilvēks atbrīvots no darba, iepriekšējos divus mēnešus viņš ir bijis darba attiecībās.

"Bezdarbnieka pabalsta izmaksas ilgums netiek samazināts par slimības pabalsta saņemšanas periodu."

Ja pēc atbrīvošanas no darba ir iegūts bezdarbnieka statuss un piešķirts bezdarbnieka pabalsts, un mēneša laikā cilvēks saslimst, bezdarbnieka pabalsta izmaksu aptur uz laiku, kamēr tiek izmaksāts slimības pabalsts. Bezdarbnieka pabalsta izmaksas ilgums netiek samazināts par slimības pabalsta saņemšanas periodu.

Savukārt,  ja cilvēks saslimst, pirms vēl iegūts bezdarbnieka statuss, šo statusu var iegūt tikai pēc darba nespējas lapas noslēgšanas.

Kā rīkoties

Lai saņemtu slimības pabalstu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) jāiesniedz darba nespējas lapa B un iesniegums. Šis ir viens no retajiem pakalpojumiem, ko ir iespējams pieprasīt, arī neapmeklējot VSAA. Proti, gan iesniegumu, gan darba nespējas lapu var atsūtīt arī pa pastu. Vien jāatceras, ka iesniegums nevar būt rakstīts brīvā formā - ir nepieciešams aizpildīt speciālu iesnieguma formu, precīzi norādot visus nepieciešamos datus, tostarp konta numuru bankā vai pasta norēķinu sistēmā, uz kuru pabalsts tiks pārskaitīts.

"Lai saņemtu slimības pabalstu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) jāiesniedz darba nespējas lapa B un iesniegums."

Iesniegumu veidlapas ir pieejamas ne tikai VSAA nodaļās; tās var izdrukāt arī no VSAA mājaslapas www.vsaa.lv, kur sadaļā „Veidlapas” ir pieejamas visas pakalpojumu pieprasīšanas veidlapas. Slimības pabalsta saņemšanai jāaizpilda veidlapa „Iesniegums slimības/ maternitātes/paternitātes pabalsta piešķiršanai”.

Norma par slimības pabalsta saņemšanas iespējām bezdarbniekam ir spēkā kopš pagājušā gada nogales.

Uzziņai

Likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 5. panta pirmā daļa paredz, ka slimības pabalstu par laiku no darba nespējas 11. dienas piešķir un izmaksā personai, kurai darba nespēja iestājusies mēneša laikā pēc valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu perioda beigām, ja šī persona bijusi apdrošināta pēdējos divus mēnešus pirms šo iemaksu perioda beigām.

Likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 15. panta trešā daļa nosaka: ja personai vienlaikus ir tiesības gan uz slimības pabalstu, gan uz bezdarbnieka pabalstu, līdz darbspēju atgūšanai personai izmaksā tikai slimības pabalstu.

Labs saturs
18
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI