SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
09. novembrī, 2009
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
5
5

Psiholoģiski pieņemt citādus tērēšanas paradumus

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Svarīgi apstākļus lieki nedramatizēt, bet lūkoties patiesībai acīs, lai kāda tā būtu.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Ekonomiskā situācija valstī liek samazināt tēriņus ikvienā jomā1. Tādēļ primāri būtu jāatsakās no visa liekā un pēc tam jāmeklē jauni izaicinājumi. Kopumā tas nozīmē – ir jāpielāgojas jaunai situācijai. Bet pielāgošanās sākotnēji vienmēr veicina stresu un pretestību. Tādēļ samierināšanās jautājums lielā mērā ir saistīts ar katra cilvēka individuālo stresa pārvarēšanas stratēģiju.

Ieguvējs būs tas, kurš labāk spēs pielāgoties jaunajiem apstākļiem, tas, kuram būs augstāka stresa tolerance. Ir svarīgi apstākļus lieki nedramatizēt, bet lūkoties patiesībai acīs, lai kāda tā būtu. Pieņemt realitāti. Un tikai tad saistībā ar reālo situāciju veidot jauno rīcības plānu. Tāpat būtiski ir nenorobežoties, neuzskatīt: ja esmu zaudējis darbu vai man nav naudas – esmu neveiksminieks. Cilvēkiem jānāk kopā, jāapvienojas, jāpiedāvā sava palīdzība un jāspēj pieņemt to no citiem. Jā, ir grūti, bet tā ir tikai neliela dzīves epizode. Krīze beigsies, ekonomikā atkal notiks augšupeja.

 Pielāgojoties ir svarīgi pārvarēt savu lepnību un augstprātību: es pats ar visu tieku galā. Tieši šādos apstākļos globālās naudas varas diktētie noteikumi zaudē savu nozīmi un priekšplānā izvirzās cilvēcisko attiecību nozīmīgums.

"Tas ir piemērots brīdis, lai sāktu risināt tos savas dzīves jautājumus, kas lielā skrējienā pēc materiālās labklājības tika aizmirsti vai noliegti."

Ja naudas un darba nav, varbūt tas ir piemērots brīdis, lai sāktu risināt tos savas dzīves jautājumus, kas lielā skrējienā pēc materiālās labklājības tika aizmirsti vai noliegti. Tas palīdzēs atbrīvot to enerģiju, kas lielos daudzumos tiek patērēta, lai turpinātu apslāpēt savas vēlmes un vajadzības.

Kāds īstenos nolieguma stratēģiju – “strausa politiku”. Kādam noteicošā būs izvairīšanās stratēģija – neiesaistīties notikumu norisē, nepieņemt lēmumus, nenonākt riskantā situācijā, gaidīt, kad citi pieņems lēmumus paša vietā. Citam – bēgšana no grūtībām un atbildības (arī alkoholisms un slimības ir bēgšanas veidi). Kāds visā vainos citus – vecākus, par to, ka pietiekami nemīlēja, valsti, par to, ka pietiekami nepalīdzēja, nenovērtēja, neatbalstīja. Vēl kāds centīsies grūtības risināt – aktīvi iesaistīsies jaunu lēmumu pieņemšanā, patstāvīgi izlems, kuras dzīves prioritātes šobrīd pieņemt par noteicošām, pārdomāti riskēs.

"Ja nevēlaties, lai kāds cits pieņem lēmumus jūsu vietā, laikus to dariet paši!"

Ikviens cilvēks realizē savu individuālo veidu, lai pielāgotos jauniem apstākļiem. Ja nevēlaties, lai kāds cits pieņem lēmumus jūsu vietā, laikus to dariet paši!

1Ieteikumus par to, kā rīkoties, kad zaudēti regulārie ienākumi, iespējams izlasīt Naudas plānošanas centra mājaslapā http://www.vissparnaudu.lv/lv/notikumi/kad_greizi/bezdarbs.html

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI