SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
13. septembrī, 2009
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Labklājība
1
17
1
17

Tā dzimst un aug bērni Somijā

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Vai zinājāt, ka, vedot mazu bērnu ratiņos Somijas galvaspilsētas Helsinku sabiedriskajā transportā, viens pieaugušais var braukt par brīvu? Šī priekšrocība rodas gan vedot zīdainīti guļamratiņos, gan lielāku bērnu sēžamratiņos. Bērna vecums nav ierobežots, viss atkarīgs no vecāku godprātības. Alternatīvi domājošiem vecākiem gan jāņem vērā, ka brīvbiļete nepienākas, ja bērniņš atrodas nesamdrānā (jeb nesītē vai slingā). Tādēļ Helsinku centrā nereti var redzēt mammītes ar bērniem nesītē, stumjot ratus, kas piekrauti ar pirkumiem.

Bērnus un ģimenes nopietni uztver visā Somijā, par tiem rūpējoties, priecājoties un atbalstot. Piemēram, manā dzīvesvietā Kūsamo pašvaldība ģimenēm ar bērniem dāvā iespēju svētdienās peldēties par brīvu. Pabalsti un pakalpojumi pienākas arī Somijā pastāvīgi dzīvojošajiem Latvijas pilsoņiem. Tādēļ dalos pieredzē par to, kā lietas tiek kārtotas tepat kaimiņos.

Gaidību laiks

Grūtniecības uzskaitē jāstājas līdz 16. grūtniecības nedēļai, lai saņemtu Somijas KELA (Latvijas VOAVA somu ekvivalents) piešķirtos pabalstus. Te gan jāpiebilst, ka pirms pusotra mēneša, kad dzima mana jaunākā meitiņa, dzirdēju, ka arī 32. nedēļā uz pirmo apskati ieradusies māmiņa pabalstus saņēma, jo KELA ierēdņi nosprieda: tie nepieciešami bēbīša labklājības nodrošināšanai.

Somijā māmiņām (par tētiem tālāk) pienākas bezmaksas gaidību laika apskates Ģimenes veselības centrā sākumā reizi mēnesī, no 24. grūtniecības nedēļas reizi divās nedēļās, pēdējos divus mēnešus katru nedēļu. Šo vizīšu laikā trīs reizes paredzēta ārsta apskate.

Visu grūtniecības laiku sadarbība parasti notiek ar vienu un to pašu feldšeri/vecmāti (ne visi grūtniecības aprūpes speciālisti ir ar vecmātes izglītību, lielākā daļa ir feldšeri – Latvijā piemirstie veselības aprūpes speciālisti). Apmeklējumu laikā izmēra dzemdes augstumu virs simfīzes, klausās bērniņa sirds toņus, nosver mammu, izmēra asinsspiedienu un nosaka hemoglobīna līmeni asinīs, paņem urīna analīzi olbaltuma un cukura daudzuma noteikšanai un, galvenais, aprunājas par gaidību laika sajūtām māmiņai un izmaiņām ģimenē. Šī ir viena no vērtīgākajām profilaktisko apskašu daļām. Apskate parasti ilgst apmēram stundu, ja nepieciešams, arī ilgāk.

"Gaidošajām māmiņām un viņu ģimenes locekļiem pienākas arī bezmaksas un bezrindas zobu aprūpe."

Apmaksāto sonogrāfiju skaits un daži citi pakalpojumi (piemēram, ģimenes kursi pirmās grūtniecības laikā) ir atkarīgi arī no pašvaldības, kurā topošā māmiņa pierakstīta. Gaidošajām māmiņām un viņu ģimenes locekļiem pienākas arī bezmaksas un bezrindas zobu aprūpe.

Ģimenes veselības centru ziņojumu dēļi ir pilni ar sludinājumiem par dažādiem kursiem -grūtnieču joga, zonu terapija bēbīšiem, dzemdību kursi. Konsultācijas sniedz arī vietējās zīdīšanas atbalsta biedrības un mazgājamo autiņu biedrības, kā arī dažādas pašpalīdzības grupas. Īpaši svarīga šī informācija ir māmiņām, kas gaida pirmo mazuli vai ir pārcēlušās uz jaunu dzīvesvietu.

Dzemdības

Somijā praktiski visi bērniņi dzimst dzemdību namos un slimnīcās: no apmēram 60 tūkstošiem bērnu, kuri ik gadus piedzimst šajā valstī, tikai apmēram 10 dzimst plānotās mājas dzemdībās (salīdzinājumam: Latvijā no 23,4 tūkstošiem bērnu 2008. gadā 118 plānoti dzima mājās). Dzemdību laika aprūpe ir bez maksas, ģimenes pašas sedz tikai nakšņošanu slimnīcā un citus papildu izdevumus. Ja gatavojaties bērniņu dzemdēt Somijā, slimnīcas un dzemdību nami rīko telpu apskates, kuru laikā var uzdot arī jautājumus. Mājdzemdību gadījumā izdevumus par vecmāšu vai citu palīgu pakalpojumiem ģimenes sedz pašas. Dzemdību vietu ir iespējams izvēlēties neatkarīgi no dzīvesvietas.

Pēcdzemdību aprūpe

Pēcdzemdību periodā gaidību laika feldšere jauno ģimeni apmeklē mājās, palīdz ar padomu zīdīšanas un citās lietās. 6.-12. nedēļā pēc dzemdībām māmiņai paredzēta apskate pie ginekologa. Atkarībā no pieraksta vietas ģimenēm ar zīdainīšiem var pienākties arī cita veida pabalsti. Piemēram, Kūsamo pašvaldība šogad katra jaundzimušā ģimenei dāvā dāvanu karti 200 eiro vērtībā, kuru var izmantot bēbīšu un bērnu preču iegādei kādā vietējā veikalā. Divi zaķi ar vienu šāvienu: gan palīdzēts ģimenei, gan atbalstīts vietējais uzņēmums.

"Katrai ģimenei nozīmēta sava feldšerīte, pie kuras doties gan uz profilaktiskajām apskatēm, gan zvanīt mazu bērnu vecākiem tik pazīstamos panikas brīžos."

Sākot ar pirmo mēnesi, bērna profilaktiskā aprūpe notiek tā paša veselības centra bērnu nodaļā, sadarbojoties ar vieniem un tiem pašiem medicīnas darbiniekiem līdz pat bērna 7 gadu vecumam, kad Somijā sākas obligātā izglītība. Katrai ģimenei nozīmēta feldšerīte, pie kuras doties gan uz profilaktiskajām apskatēm, gan zvanīt mazu bērnu vecākiem tik pazīstamos panikas brīžos.

Pabalsti

Māmiņai pienākas maternitātes atvaļinājums 105 darba dienu jeb apmēram 4 mēnešu garumā, bērna kopšanas pabalsts un maternitātes pabalsts, kuru var izvēlēties saņemt naudā vai bēbīša pūriņa veidā. 2008. gadā 68% mammu izvēlējās pūriņu. Tas ik pēc pāris gadiem tiek atjaunots un ir patiešām bagātīgs. Šā gada pūriņu ziņkārīgie var aplūkot tīmekļa vietnē http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/100502155308EH

Maternitātes atvaļinājums sākas pēc mammas izvēles ne agrāk kā 50 dienas un ne vēlāk kā 30 dienas pirms paredzētā dzemdību datuma. Maternitātes atvaļinājums pienākas, ja mamma Somijā uzturējusies ne mazāk kā 180 dienas pirms paredzētā dzemdību datuma. Maternitātes atvaļinājumā saņemtās naudas apmērs atkarīgs no ienākumiem, par kuriem maksāts nodoklis, un ir ne mazāks par 22,04 eiro dienā.

Pēc maternitātes atvaļinājuma beigām vecāki var izvēlēties vecāku pabalstu 158 dienu jeb mazliet vairāk nekā 6 mēnešu ilgumā; to var izmantot tētis vai mamma pēc vecāku savstarpējas vienošanās. Ja piedzimis vairāk nekā viens bērniņš, vecāku pabalsta saņemšanas laiks tiek pagarināts. Pēc šī pabalsta iespējams saņemt bērna kopšanas pabalstu, līdz bērns sasniedzis 3 gadu vecumu, ja bērna aprūpe tiek nodrošināta, neizmantojot pašvaldības bērnudārzus. Šajā laikā mammas darbavieta tiek saglabāta. 2008. gadā 3,5% no 64 560 bērna kopšanas pabalsta izmantotājiem bija vīrieši.

Pabalsti tēvam

Tēvam pienākas 1-18 dienas ilgs atvaļinājums, kuru var izmantot tikai tēvs pats. Šīs dienas var izmantot laikā, kad mamma ir maternitātes atvaļinājumā vai saņem vecāku pabalstu. Atvaļinājumu var izmantot pa daļām maksimāli 4 posmos. Arī tēva pabalsta lielums ir saistīts ar nodokļa iemaksām, un tā minimālais apjoms, tāpat kā maternitātes un vecāku pabalstiem, ir 22,04 eiro dienā.

Tēvs var izvēlēties kopt bērniņu arī tā saucamā tēva mēneša laikā, kas sākas ne vēlāk kā 12 dienas pirms vecāku pabalsta saņemšanas beigām un pagarina vecāku pabalsta posmu par 1-12 darba dienām. Šādi Somijas sabiedrība bērnu kopšanai cenšas piesaistīt tēvus. Drīzumā tēva mēnesi paredzēts pagarināt no 4 līdz 6 nedēļām, lai šo iespēju padarītu vilinošāku.

"Bērna nauda tiek izmaksāta vecākiem, no 15 gadu vecuma bērns pabalstu var saņemt pats savā kontā."

2005. gadā KELA publicēja pētījumu, ka pagarināto tēva atvaļinājumu visbiežāk izmanto inženieri un tehniķi – vīrieši ar lielākiem ienākumiem. Kopš tēva atvaļinājuma ieviešanas 2003. gadā to izmantojušo vīriešu skaits bija pieaudzis līdz 4000, tomēr tas ir visai maz, ņemot vērā, ka gadā piedzimst apmēram 60 000 bērnu. Tēva loma pēdējo 20-30 gadu laikā Somijā būtiski mainās no autoritatīva maizes pelnītāja uz tā saukto maigo, iesaistīto tēti. Šādas pārmaiņas gan notiek lēni, kā to var redzēt arī dzimumu līdztiesības priekšgājējās – ziemeļvalstīs.

Bērna nauda

Par katru bērnu no pirmā dzīves mēneša tiek maksāta bērna nauda, līdz viņš sasniedz 17 gadu vecumu. Par pirmo bērniņu pabalsts ir 100 eiro mēnesī (Ālandu salās mazliet augstāks), par katru nākamo pabalsts pieaug līdz pat 182 eiro par piekto un nākamajiem bērniem. Ja bērnu audzina viens vecāks, bērnu naudas apjoms ir lielāks par 46,6 eiro par katru bērnu. Bērna nauda tiek izmaksāta vecākiem, no 15 gadu vecuma bērns pabalstu var saņemt pats savā kontā.

Par lielāku bērnu aprūpi Somijā – citreiz.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI