NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
17. novembrī, 2022
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Līgumi, dokumenti
5
5

Video pamācība: kā rakstīt iesniegumu iestādēm

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ikvienam cilvēkam ir tiesības iesniegt iesniegumu jebkurai valsts vai pašvaldības iestādei (piemēram, sociālajam dienestam, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai, ministrijai u. c.). Lai vairotu sabiedrības iespējas veiksmīgi sazināties ar dažāda veida iestādēm un organizācijām, Tiesībsarga birojs izstrādājis īsu un mūsdienīgu video pamācību “Kā rakstīt iesniegumu?”.

Iesniegumu var rakstīt tad, ja vēlas iestādei kaut ko lūgt, pajautāt, ieteikt, paziņot vai pasūdzēties. Iestādei ir pienākums izskatīt iesniegumu un sniegt atbildi.

Kā var iesniegt iesniegumu?

Ir vairāki veidi, kā var iesniegt iestādei savu iesniegumu:

  • nosūtīt iesniegumu pa pastu uz iestādes adresi;
  • ja ir pieejams elektroniskais paraksts, tad iesniegumu, kas parakstīts ar drošu elektronisko parakstu, var nosūtīt uz iestādes e-pasta adresi;
  • klātienē iesniegt iesniegumu iestādē.

Ja iesniedzējam ir izveidota e-adrese, iesniegumu var nosūtīt arī šādā veidā. E-adrese jeb oficiālā elektroniskā adrese ir digitālā pastkastīte portālā Latvija.lv (sadaļā “Mana darba vieta”) un nodrošina iespēju oficiāli sazināties ar visām valsts un pašvaldību iestādēm.

 

Uzzini vairāk >>

Kurai iestādei adresēt (rakstīt) iesniegumu?

Iesniegums jāadresē (jāraksta) tai iestādei, kura atbild par interesējošo jautājumu. Piemēram, ja iesniegums ir par diskrimināciju, tas jāraksta Tiesībsarga birojam, ja par vecuma pensiju – Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai, ja par sociālo palīdzību – vietējās pašvaldības sociālajam dienestam utt.

Tomēr tas nekas, ja gadās kļūdīties un iesniegums nosūtīts nepareizajai iestādei (piemēram, iesniegums par darba devēja rīcību nosūtīts nevis Valsts darba inspekcijai, kas atbild par šo jautājumu, bet Nodarbinātības valsts aģentūrai). Šādā gadījumā iestāde nedēļas laikā informē sūtītāju par kļūdaini norādīto adresātu vai pārsūta saņemto iesniegumu atbildīgajai iestādei, kura to izskatīs un sniegs atbildi.

Soļi, kā uzrakstīt iesniegumu, lai to nosūtītu iestādei pa pastu

  • Iesniegums jāraksta latviešu valodā.
  • Iesniegumu var rakstīt ar pildspalvu vai datorrakstā. Iesniegumu ar pildspalvu var uzrakstīt uz jebkuras papīra lapas (vienkāršas baltas lapas, rūtiņu vai līniju lapas). Ja iesniegums noformēts datorrakstā, tas jāizdrukā un jāparaksta ar pildspalvu.   
  • Lapas augšējā labajā stūrī jānorāda:
    • iestādes, kurai sūta iesniegumu, nosaukums (kam?) un adrese;
    • savs vārds un uzvārds (no kā?);
    • savas dzīvesvietas adrese (ņemot vērā, ka iestāde uz šo adresi sūtīs atbildi);
    • var norādīt arī savu tālruņa numuru vai e-pasta adresi, lai nepieciešamības gadījumā iestāde varētu savlaicīgi sazināties ar iesniedzēju.
  • Lapas vidusdaļā jāraksta vārds “iesniegums”.
  • Īsumā jāizklāsta jautājums vai situācija, kuras dēļ tiek rakstīts iesniegums. Jānorāda tie fakti, kuri attiecas uz konkrēto situāciju. Kas notika, kāpēc tiek rakstīts iesniegums, ko nepieciešams panākt, kas tiek lūgts iestādei.
  • Iesnieguma pielikumā var pievienot dokumentu kopijas, kas apstiprina iesniegumā minētos apstākļus vai varētu būt noderīgi iestādei iesnieguma izskatīšanā.
  • Lapas apakšā nepieciešams paraksts un datums.
  • Iesniegums un tā pielikums (ja tāds ir) jāievieto aploksnē. Uz aploksnes jāuzraksta sava un iestādes adrese, jāpielīmē pastmarka. Iesniegumu nosūta, vēstuli iemetot vēstuļu kastītē vai iesniedzot aploksni pasta nodaļā.
  • Iestāde saņems iesniegumu, to piereģistrēs un izskatīs. Iestāde nosūtīs atbildi uz iesniegumu viena mēneša laikā no tā saņemšanas dienas. Ja šajā termiņā atbilde nebūs saņemta, var piezvanīt iestādei un pajautāt par iesniegumu. Iestādes tālruņa numurs parasti ir pieejams iestādes mājaslapā, sadaļā “Kontaktinformācija”.

Ja problēmjautājums skar vairākas personas, tad var rakstīt kopīgo iesniegumu, t. i., vienu iesniegumu no vairākiem cilvēkiem (piemēram, vienas mājas iedzīvotāji var iesniegt vienu kopīgu iesniegumu pašvaldībai). Iesniegumā jānorāda visi iesniedzēji, un katram no viņiem iesniegums jāparaksta. Iestāde sūtīs atbildi tam iesniedzējam, kurš pirmais būs parakstījis iesniegumu iesniedzēju sarakstā.


Uzzini vairāk >>

Iesniegumu iespējams nosūtīt arī elektroniski kā e-pastu

Iesniegums jāuzraksta datorrakstā – tieši tāpat kā sūtot pa pastu. Iesniegumā zem savas adreses jāuzraksta e-pasta adrese, uz kuru iestādei jāsūta atbilde. Iesniegums jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu un jānosūta uz iestādes e-pasta adresi. Iestādes e-pasta adrese parasti ir pieejama iestādes mājaslapā, sadaļā “Kontaktinformācija”.

Vairāk par drošu elektronisko parakstu var uzzināt šeit.

Noskaidro, vai nav speciālas iesnieguma veidlapas

Dažu iesniegumu noformēšanu regulē speciāli likumi un noteikumi. Šādi iesniegumi jāraksta citādi, nekā ir norādīts iepriekš minētajos ieteikumos, tāpat atšķiras arī iesniegumu izskatīšanas termiņi.


Uzzini vairāk >>

Līdz ar to, pirms iesnieguma iesniegšanas, var telefoniski sazināties ar konkrēto iestādi un painteresēties par iesnieguma iesniegšanas un izskatīšanas kārtību un to, kāda informācija jānorāda iesniegumā.

Dažu iestāžu mājaslapās var atrast iesniegumu veidlapas un paraugus (piemēram, VSAA mājaslapā, Juridiskās palīdzības administrācijas mājaslapā u. c.).

Iemesli, kāpēc iestāde var neizskatīt iesniegumu

Rakstot iesniegumu ar pildspalvu, jācenšas rakstīt tā, lai rokraksts būtu salasāms. 

Iestāde var atstāt iesniegumu bez izskatīšanas, ja tajā nav norādīts personas vārds, uzvārds un adrese.

Iestāde var paziņot, ka neizskatīs iesniegumu, ja:

  • iesniegums nav parakstīts;
  • iesnieguma saturs ir rupjš un aizskarošs;
  • iesniegums ir uzrakstīts neskaidri, tas nav salasāms vai arī nevar saprast, kādā jautājumā nepieciešama iestādes palīdzība;
  • persona atkārtoti vēršas iestādē ar tādu pašu jautājumu, par kuru jau iepriekš tika sniegta atbilde.

Iesniegumu rakstīšanas video pamācības noderēs gan tiem, kuri mēdz piemirst, kā jāraksta iesniegums, gan tiem, kuri to raksta pirmo reizi. Video pamācībā ikviens var uzzināt svarīgāko, lai ar iesniegumu sasniegtu vēlamo rezultātu un tas būtu ērti pārskatāms tā saņēmējam.

Publikācijā izmantota Tiesībsarga biroja sagatavotā informācija.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI