NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Madara Līgotāja
LV portāls
27. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Atkritumi
8
8

Lielā talka jau sestdien: “Celies, posies, iesaisties!”

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Plānojot publisko talku, tās norise iepriekš ir jāsaskaņo ar sava novada talkas koordinatoru, lai informētu par talkas vietu, kā arī saņemtu talkas maisus. Lielajā talkā iedzīvotāji tiek aicināti ne tikai vākt atkritumus, bet arī darīt citus labus darbus, piemēram, stādīt kokus, radīt puķu dobes, labiekārtot māju pagalmus, izgatavot putnu būrīšus, atjaunot žogus, soliņus, tiltiņus.

Lielās talkas 2022 vizuālais materiāls.

Šo sestdien, 30. aprīlī, no plkst. 9.00 līdz 15.00 vienlaicīgi visā Latvijā notiks Lielā talka. Tās norisi kopumā (tostarp savākto atkritumu izvešanu) katrā novadā un republikas pilsētā pārrauga Lielās talkas koordinators. LV portāls ir apkopojis svarīgāko informāciju par talkas norisi un praktiskām lietām, kuras jāiegaumē un kuras der zināt ikvienam talciniekam, kurš sestdien gatavojas pavadīt dažas stundas sava laika, lai piedalītos mūsu Latvijas sakopšanā.

Sakopt, stādīt, labiekārtot

Jau piecpadsmito gadu visā Latvijā tiks aizvadīta Lielā talka. Katru gadu tajā tiek izvirzīts noteikts vadmotīvs, lai aicinātu sabiedrību pievērst uzmanību, cik ļoti mūsu ikdienas rīcība ir saistīta ar vidi un tās veselību. Šīgada Lielās talkas sauklis ir “Celies, posies, iesaisties!”.

“Šis ir īpašs gads, jo Lielā talka Latvijā norisināsies jau 15. gadu pēc kārtas. Esmu patiesi gandarīta, ka šī kustība saliedē sabiedrību un aktivitātēs iesaistās dažādu paaudžu Latvijas iedzīvotāji un arī mūsu diaspora ārvalstīs. Tādā veidā esam spējīgi paveikt nozīmīgu darbu – izglītot sabiedrību un padarīt Latviju tīrāku, skaistāku un sakoptāku. Lai gan Lielās talkas pirmsākumos galvenais uzsvars tika likts atkritumu savākšanai, pēdējo gadu laikā arvien vairāk akcentējam arī ciešo saikni starp vides un cilvēka veselību un to, kā ikdienas ieradumi var atstāt labvēlīgu ietekmi uz apkārtējo vidi,” šādi Lielās talkas nozīmi sabiedrībā un apkārtējā vidē raksturo tās organizatore Vita Jaunzeme.

Lielajā talkā iedzīvotāji tiek aicināti ne tikai vākt atkritumus, bet arī darīt citus labus darbus, piemēram, stādīt kokus, radīt puķu dobes, labiekārtot māju pagalmus, izgatavot putnu būrīšus, atjaunot žogus, soliņus, tiltiņus. Darīt to, kas rada prieku pašam un citiem un palīdz Latvijai tapt zaļākai.

Viss, kas nepieciešams, lai piedalītos Lielajā talkā, ir vēlēšanās to darīt.

Vairākiem Latvijas iedzīvotājiem šis pasākums ir kļuvis par neatņemamu ikgadēju tradīciju. Kā norādījis Valsts prezidents Egils Levits: “Lielā talka ir salīdzinoši jauna un nacionāla tradīcija, kas ir stājusies blakus tūkstošgadīgajai Jāņu tradīcijai un 150 gadus senajai Dziesmu svētku tradīcijai, kurās ir iesaistīta visa tauta. Ja mēs apskatāmies ārpus Latvijas, šāda veida lielās tradīcijas, kurās var piedalīties ikkatrs cilvēks, ir samērā unikālas. Lielā talka, kā viena no šādām tradīcijām, ir avots mūsu kopības sajūtai, kas mums ir ļoti svarīga ne tikai, lai mēs kopīgi strādātu Latvijas labā, bet arī, lai mēs dotu savu pienesumu nelielajā Latvijas teritorijā, kas uz pasaules kartes fona nav liela, bet ļoti nozīmīga.”

Norises pārraudzītājs – talkas koordinators

Atbilstoši talkas organizatoru sniegtajai informācijai talkas koordinators ir cilvēks, kurš savā novadā/republikas pilsētā koordinē un atbild par Lielās talkas norisi visā administratīvajā teritorijā.

Talkas koordinatoriem ir noteikti arī vairāki pienākumi, no kuriem būtiskākie ir:

  • aicināt savas pašvaldības/pārvaldes izglītības iestādes, uzņēmumus, organizācijas, kā arī brīvprātīgos entuziastus piedalīties Lielajā talkā un reģistrēt savas talkas vietas mājaslapā www.talkas.lv;
  • nodrošināt talkas laikā savākto atkritumu savākšanu un aizvešanu visā savas pašvaldības administratīvajā teritorijā;
  • Lielās talkas dienā jābūt sazvanāmam.

Savukārt talkas atbildīgais ir pašvaldības, izglītības iestādes, organizācijas, uzņēmuma pārstāvis, kā arī ikviens brīvprātīgais, kurš Lielās talkas dienā organizē kolektīvu talku noteiktā teritorijā, kas ir saskaņota ar attiecīgā novada/republikas pilsētas Lielās talkas koordinatoru un ir reģistrēta mājaslapā www.talkas.lv.

Ja talkas laikā dalībniekiem rodas kādas neskaidrības, piemēram, kur atstāt piepildītos maisus, jāzvana konkrētās pašvaldības talkas koordinatoram. Koordinatoru kontaktinformāciju var meklēt šeit.

Solo, duo un ģimenes talkas

Līdzīgi kā iepriekšējā gadā, arī šogad tiks saglabāts solo, duo un ģimenes talku formāts, kā arī tradicionālās daudzskaitlīgās talkas.

Kaut arī valstī kopš 1. aprīļa ir atcelti jebkādi ierobežojumi pasākumu organizēšanai, tostarp nav noteikts cilvēku skaita ierobežojums, Lielās talkas organizatori aicina ievērot piesardzības prasības (2 metru distanci, roku dezinfekciju utt.).

Būtiskākais par katru no trim talku formātiem:

  • solo talkas – talkošana vienatnē, pastaigājoties pa mežu vai gar jūru, sakopjot savas mājas apkārtni;
  • duo talkas – talkošana divatā, proti, ja esat vienas mājsaimniecības pārstāvji, tad droši talkojiet kopā, ja esat draugi vai paziņas, ievērojiet vismaz divu metru distanci;
  • ģimenes talkas – talkošana visai ģimenei kopā, ievērojot, ka jums jābūt vienas mājsaimniecības pārstāvjiem.

Lielās talkas 2022 vizuālais materiāls.

Kā pareizi pieteikties un pievienoties talkai

Solo talka (arī duo un ģimenes talka)

Saglabājot iepriekšējos gados iepazīto solo talkas formātu, arī šogad talkotājiem ir iespējams individuāli vai ģimenes lokā veikt sakopšanas darbus.

Gatavojoties solo talkai, jāņem vērā, ka tā ir jāveic publiskā, nevis privātā teritorijā. Plānojot savu solo talku, to nav nepieciešams saskaņot ar novada talkas koordinatoru, taču vēlams savu talkas vietu atzīmēt talkas mājaslapas sadaļā “Solo talku vietu karte”.

Solo talkas maisi

Sadarbībā ar “Rimi Latvia” solo talkotājiem savu talkas maisu būs iespējams saņemt lielākajos “Rimi” veikalos no 23. līdz 30. aprīlim (ieskaitot).

Lai iegūtu savu īpašo talkas maisu “Rimi” veikalos, jāveic pirkums par jebkuru summu – viens čeks līdzvērtīgs vienam maisam. Jāņem vērā, ka solo talkas maisu skaits ir ierobežots, kopumā tiks izdalīti 100 000 maisu.

Talkas dienā, pēc sakopšanas darbu veikšanas, talkas maiss ar savāktajiem atkritumiem jānogādā kādā no tuvākajām oficiāli reģistrētajām talkas atkritumu savākšanas vietām (vai apvienotajām atkritumu savākšanas un labiekārtošanas talkas vietām), kuras atzīmētas Lielās talkas kartē.

Jāatgādina, ka maisu savākšana netiek veikta vietās, kurās pieteikta solo talka vai tikai labiekārtošanas talka.

Publiskā talka

Šogad talkotājiem ir iespējams piedalīties un organizēt publiskās talkas, lai atkritumu vākšanu un labiekārtošanu veiktu lielākā pulkā. Publiskās talkas organizē pašvaldību talkas koordinatori, kā arī to var darīt uzņēmumi, biedrības, privātpersonas u. c.

Plānojot publisko talku, tās norise ir jāsaskaņo ar sava novada talkas koordinatoru, lai informētu par talkas vietu, kā arī saņemtu talkas maisus. Talkas koordinatoru saraksts atrodams šeit.

Publiskās talkas ir jāpiesaka arī Lielās talkas mājaslapā, sadaļā “Lielās talkas karte”.

Reģistrētās publiskās talkas

Lielās talkas kartē ir atrodama informācija par plānotajām un reģistrētajām Lielās talkas aktivitātēm, kā arī talkas organizatoru kontaktinformācija.

Lai talkas norise būtu veiksmīga, pirms pievienoties talkai, ieteicams sazināties ar izvēlētās talkas organizatoru un informēt par vēlmi iesaistīties sakopšanas un labiekārtošanas darbos.

Ja rodas kādi jautājumi par talkas aktivitātēm novadā, ikviens ir aicināts sazināties ar sava novada talkas koordinatoru.

Jānorāda, ka Lielās talkas organizatori talkotājus ir gatavi nodrošināt ar atkritumu maisiem, tomēr nenes nekādu atbildību par to izvešanu uz atkritumu poligonu. Tāpēc ir novadi, kuri jau iepriekš iedzīvotājus aicina padomāt par atkritumu izvešanu pašiem. Piemēram, kā informējis Ogres novads, talkotāju atkritumu izvešana tā teritorijā netiks nodrošināta, šo lēmumu pamatojot ar to, ka novads ir tīrs. Tur visiem talkotājiem pašiem jāgādā par atkritumu nodošanu atkritumu poligonā.

Atkritumu maisu saņemšana un atstāšana

Lielās talkas atkritumu maisus talcinieki varēs saņemt bez maksas. Talkā atkritumu vākšana notiek tikai izsniegtajos maisos. Papildu informācija par maisiem pieejama konkrētā novada koordinatoram.

Par Lielās talkas atkritumu maisu savākšanu un izvešanu ir atbildīga konkrētā pašvaldība. Talciniekiem piepildītie maisi jāatstāj tikai reģistrētajā talkas vietā un par to atrašanās vietu jāinformē talkas atbildīgais. Neskaidrību gadījumā iedzīvotāji aicināti zvanīt savas pašvaldības talkas koordinatoram.

Ko iesākt ar aizdomīgiem atkritumiem un mirušiem dzīvniekiem?

Ja talkojot ir redzamas izlietotas injekcijas šļirces, pudeles ar ķīmiskiem vai nenosakāmiem šķīdumiem, akumulatori, kā arī citi bīstami atkritumi – tos nedrīkst aiztikt. Par šādu priekšmetu atrašanās vietu jāinformē talkas atbildīgais.

Ja, talkojot dabā vai pilsētas teritorijā, tiek uziets miris dzīvnieks, to nedrīkst aiztikt, par atradumu jāziņo konkrētajai pašvaldībai. Savukārt, ja ir redzami vairāk nekā divi ievainoti vai bojāgājuši dzīvnieki, jāziņo operatīvajam dienestam, zvanot uz tālruņa numuru 112.

FOTO no biedrības “Zaļā josta” arhīva.

Līdzi jāņem darba cimdi un darba prieks

Talkojot noteikti jālieto darba cimdi. Talkas organizatori iesaka vilkt garās bikses un kreklu vai jaku ar garām piedurknēm. Kājās būtu vēlams vilkt slēgtus apavus ar pietiekami cietu, biezu zoli, lai pēdās neiedurtos nepamanīts stikls vai ass priekšmets. Galvā vajadzētu likt cepuri vai lakatu. Šāds apģērbs pasargās arī no ērču kodumiem.

Dodoties talkot, noteikti jāņem līdzi darba cimdi, kā arī ģimenes locekļi, draugi, radi, darba kolēģi, kaimiņi un pats svarīgākais – darba prieks.

UZZIŅAI

Lielā talka ir nevalstiska kustība Latvijā, kura kopš 2008. gada ne tikai organizē sakopšanas un labiekārtošanas talkas visā valstī, bet arī īsteno dažādus projektus sabiedrības izglītošanai vides aizsardzības jautājumos.

Lielās talkas idejas autore ir rakstniece Anna Žīgure, bet pati ideja aizgūta no igauņiem, kuri vides sakopšanu visas valsts mērogā pirmoreiz rīkoja 2008. gada 3. maijā. Visas trīs Baltijas valstis 2008. gadā ar talku savā zemē aicināja cilvēkus sniegt dāvanu Latvijas, Lietuvas un Igaunijas 90. gadskārtā.

Lielās talkas patrons ir Valsts prezidents, ierindojot Latviju starp pirmajām valstīm pasaulē, kurā vides aktivitātēm ir tik augsta līmeņa valstisks atbalsts.

Lielajā talkā aicināts piedalīties ikviens Latvijas iedzīvotājs, kuram rūp ilgtspējīga valsts attīstība un iespēja dzīvot nepiesārņotā, skaistā vidē.

Iedzīvotāji par saviem zaļajiem darbiem aicināti rakstīt Lielās talkas organizatoriem uz e-pasta adresēm: talkas@talkas.lv un projects@talkas.lv vai dalīties ar tiem sociālajos tīklos, izmantojot tēmturus: #LielāTalka2022, #Espiederunakotnei, #parzaluLatviju.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI