NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
09. februārī, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tieslietas
1
1

No atbalsta maksājumiem saistībā ar energoresursu cenu pieaugumu neveiks parādu piedziņu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Likums paredz parādnieka pienākumu informēt tiesu izpildītāju par ienākumiem, uz kuriem nevar vērst piedziņu. Tiesu izpildītājam nav pieejas parādnieka kontam, lai pārliecinātos par ienākumu veidu.

FOTO: Freepik

Līdzīgi kā ar Covid-19 pandēmijas izplatības seku mazināšanai piešķirtajiem atbalsta maksājumiem ģimenēm ar bērniem un vakcinētām personām virs 60 gadu vecuma, tiesu izpildītāji neveiks piedziņu arī no valsts atbalsta maksājumiem saistībā ar elektroenerģijas cenu straujo kāpumu, ja parādnieks par tā saņemšanu būs informējis savu tiesu izpildītāju. Parādnieki tiek aicināti laicīgi informēt savus tiesu izpildītājus par gaidāmo atbalsta maksājumu, jo tikai šādā gadījumā būs iespējams izvairīties no to novirzīšanas parādu segšanai.

Tiesu izpildītājiem nav tiešas piekļuves parādnieku bankas kontiem, lai pārbaudītu tajā ienākošo naudas summu izcelsmi.

Tāpēc, ja parādnieka bankas kontā tiek ieskaitīti maksājumi, uz kuriem saskaņā ar likumu nevar vērst piedziņu, viņa pienākums ir par tiem iepriekš informēt tiesu izpildītāju, kura pārziņā ir parāda piedziņas lieta (parādnieka pienākumi ir noteikti Civilprocesa likuma 552. pantā).

Jāinformē savlaicīgi

Parādnieki tiek aicināti nekavēties un laicīgi informēt savus tiesu izpildītājus par pabalsta saņemšanu, lai preventīvi novērstu situācijas, ka valsts atbalsts tiek novirzīts parādu segšanai.

Ņemot vērā, ka esošās epidemioloģiskās drošības situācijas apstākļos cilvēkiem var rasties grūtības savlaicīgi paziņot par saņemamo atbalsta maksājumu, Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes (LZTIP) priekšsēdētāja Iveta Kruka iedrošina izmantot dažādas saziņas iespējas. 

“Aicinām iedzīvotājus nebaidīties sazināties ar tiesu izpildītājiem sev pieejamākajā un drošākajā veidā un savlaicīgi informēt par pabalsta saņemšanu. Arī tad, ja ieturējums no konta jau ir veikts, nepieciešams nekavējoties sazināties ar savu tiesu izpildītāju. Tikai tādā veidā būs iespējams atgūt ieturēto pabalsta naudu. Svarīgi ņemt vērā, ka pabalsta līdzekļus nevajadzētu kontā uzkrāt ilgāk par mēnesi, jo pretējā gadījumā nākamajā mēnesī šie ienākumi tiks novirzīti saistību dzēšanai,” uzsver I. Kruka.

Ja ienākumi nesasniedz 500 eiro

Tiem parādniekiem, kuru ikmēneša ienākumi nesasniedz 500 eiro, informēt tiesu izpildītājus par pabalsta saņemšanu nav nepieciešams. Šie ienākumi nepārsniedz minimālo ienākumu apmēru, no kura var veikt ieturējumus.

Izņēmums ir uzturlīdzekļu piedziņas lietas nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā, kad parādniekam tiek saglabāti naudas līdzekļi 50% apmērā no minimālās mēneša darba algas, bet visi ienākumi, kuri pārsniedz 250 eiro, tiek novirzīti personas parādsaistību segšanai.

Valsts atbalsts energoresursu cenu pieauguma kompensācijai

29. janvārī stājās spēkā jauns Energoresursu cenu ārkārtējā pieauguma samazinājuma pasākumu likums, kas noteiktām iedzīvotāju grupām paredz nodrošināt vairākus atbalsta pasākumus no 1. janvāra līdz 30. aprīlim.

Ņemot vērā piederību konkrētai iedzīvotāju grupai, likums paredz izmaksāt ikmēneša pabalstu no 20 līdz 50 eiro.

Plašāk LV portālā:

Papildu minētajiem atbalsta pasākumiem iedzīvotājiem virs 60 gadu vecuma, kuri ir saņēmuši pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 (arī personām, kuras saņēmušas atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju pret Covid-19), no 2021. gada 1. novembra līdz 2022. gada 31. martam tiek izmaksāts vēl viens atbalsta maksājums – 20 eiro mēnesī. Tā izmaksas kārtība noteikta Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likuma 74.—76. pantā.

Uz kādiem ienākumiem nevar vērst piedziņu

Energoresursu cenu ārkārtējā pieauguma samazinājuma pasākumu likuma 12. panta otrā daļa paredz, ka izmaksātais atbalsts 20 eiro mēnesī un 50 eiro mēnesī energoresursu cenu pieauguma kompensācijai nav pakļauts ieturējumu veikšanai un parādu piedziņai.

Tāpat atbilstoši Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likuma 76. panta septītajā daļā un 66. panta otrajā daļā noteiktajam ieturējumu veikšanai un parādu piedziņai nav pakļauts 20 eiro maksājums vakcinētām personām virs 60 gadu vecuma.

Pārējos gadījumos summas, uz kurām zvērināts tiesu izpildītājs nevar vērst piedziņu, uzskaitītas Civilprocesa likuma 596. pantā:

  • atlaišanas pabalsts, apbedīšanas pabalsts, vienreizējs pabalsts mirušā laulātajam, valsts sociālie pabalsti, valsts atbalsts ar celiakiju slimam bērnam, apgādnieka zaudējuma pensija un atlīdzība par apgādnieka zaudējumu;
  • kompensācijas izmaksas par darbiniekam piederošo instrumentu nolietošanos un citas kompensācijas saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē darba tiesiskās attiecības;
  • darbiniekam izmaksājamās summas saistībā ar komandējumu, pārcelšanu un nosūtīšanu darbā uz citu apdzīvotu vietu;
  • sociālās palīdzības pabalsti;
  • bērna uzturlīdzekļi Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmērā, kurus, pamatojoties uz tiesas nolēmumu vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumu, maksā viens no vecākiem, kā arī Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamie bērna uzturlīdzekļi.

Piedziņu nevar vērst arī uz Covid-19 vienreizējo ģimenes pabalstu 500 eiro apmērā par katru bērnu, kas tika izmaksāts no 2021. gada marta.

Plašāk:

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI