SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
03. decembrī, 2021
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
14
14

Decembrī sāk izmaksāt 20 eiro pabalstu vakcinētajiem senioriem – kā tam pieteikties un saņemt

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Likums nosaka tiesības uz 20 eiro ikmēneša pabalstu tikai pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas, un ja ir sasniegts vismaz 60 gadu vecums.

FOTO: Freepik

Pret Covid-19 vakcinētie, Latvijā dzīvojošie seniori saņems ikmēneša 20 eiro pabalstu, ja 60 gadu vecumu sasniegs līdz šī gada beigām un vakcināciju pabeigs līdz šī gada beigām. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra pabalstus sāk izmaksāt decembrī, vai nu vienā maksājumā, vai divos maksājumos, izmaksājot pabalstu par pirmajiem diviem mēnešiem.

īsumā
  • Katram Latvijā dzīvojošajam cilvēkam, kurš līdz šī gada beigām būs sasniedzis 60 gadu vecumu un līdz šī gada beigām būs pabeidzis pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 vai saņēmis medicīnisko atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju pret Covid-19, tiks maksāts pabalsts 20 eiro mēnesī.
  • Ikmēneša 20 eiro pabalsts paredzēts par laiku no šī gada 1. novembra līdz nākamā gada 31. martam – par pieciem mēnešiem.
  • Ja vakcinācija būs pabeigta novembrī, cilvēks pakāpeniski saņems maksimāli iespējamo summu – 100 eiro.
  • Ja vakcinācija būs pabeigta decembrī, – pabalsts būs par četriem mēnešiem.
  • VSAA pabalstu izmaksās, kad būs saņemta informācija no Nacionālā veselības dienesta par vakcinācijas kursa noslēgšanu.
  • Decembrī izmaksās pabalstu par diviem mēnešiem – novembri un decembri.
  • 20 eiro automātiski (bez iesnieguma) izmaksās tiem, kuri pašlaik VSAA saņem pensiju vai kādu citu pakalpojumu, un tādējādi aģentūrai ir klienta adrese vai konts, kurā piegādāt vai pārskaitīt arī 20 eiro.
  • Ja iedzīvotājs nesaņem kādu no VSAA pakalpojumiem, kādēļ aģentūrai nav viņa konta numura, pašam ir jāiesniedz iesniegums pabalsta pieprasīšanai, norādot arī kontu, uz kuru pārskaitīt 20 eiro.

Lai Covid-19 izplatības laikā valstī veicinātu vakcinēšanos pret Covid-19, augsta saslimšanas riska grupai šāds atbalsts paredzēts Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā: 74. pantā noteikts, ka pabalsts 20 eiro mēnesī tiek maksāts par laiku no 2021. gada 1. novembra līdz 2022. gada 31. martam.

Atbilstoši likumam Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) decembrī sāk 20 eiro pabalsta izmaksu iedzīvotājiem, kuri sasnieguši 60 gadu vecumu un:

  • pabeiguši pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19
    vai
  • saņēmuši medicīnisko atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju pret Covid-19.

Maksimāli iespējamo pabalstu summu – 100 eiro par pieciem mēnešiem – varēs saņemt, ja vakcinācija pabeigta līdz novembra beigām.

Ja vakcinācija būs pabeigta decembrī, ikmēneša pabalsts būs par četriem mēnešiem – decembri, janvāri, februāri un martu. 

Līdz 30. novembrim VSAA no Nacionālā veselības dienesta (NVD) bija saņēmusi informāciju par 373 571 personu, kurai ir 60 un vairāk gadu vai arī 60 gadi apritēs līdz šī gada 31. decembrim, un šīs personas ir pabeigušas pilnu vakcinācijas kursu.

Ja saņem kādu no VSAA pakalpojumiem, iesniegums nav jāraksta

Tiem iedzīvotājiem, kuri pašlaik saņem kādu no VSAA pakalpojumiem (pensiju vai pabalstu), nav jāraksta iesniegums 20 eiro saņemšanai, jo VSAA rīcībā ir šo klientu konta numurs vai pakalpojuma piegādes adrese dzīvesvietā. Bez iesnieguma (automātiski) pabalstu izmaksās aptuveni 322 000 vakcinēto iedzīvotāju, informē VSAA preses sekretāre Iveta Daine.

Kādos gadījumos jāraksta iesniegums

Iesniegums VSAA pabalsta saņemšanai jāiesniedz, ja persona novembrī vai decembrī VSAA pakalpojumus nesaņem, un tāpēc VSAA rīcībā nav informācijas par kontu, uz kuru pārskaitīt pabalstu.

Iesniegums vajadzīgs arī tad, ja persona saņēmusi klīniskās universitātes slimnīcas speciālista vai speciālistu konsilija atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju vai ja sadarbspējīgs Covid-19 vakcinācijas sertifikāts (ES digitālais Covid-19 sertifikāts) saņemts citā Eiropas Savienības/Eiropas Ekonomikas zonas (ES/EEZ) dalībvalstī.

VSAA jau ir iesniegti arī atzinumi (konsilija, speciālista) par vakcinācijas atlikšanas nepieciešamību.

VSAA gaida iesniegumus vēl no gandrīz 19 000 iedzīvotāju

VSAA gaida iesniegumus no vēl aptuveni 19 000 iedzīvotāju, kuri vakcinējušies pret Covid-19, bet nav vecuma pensijas vai citu regulāru VSAA pakalpojumu saņēmēji, līdz ar to VSAA rīcībā nav bankas konta, uz kuru pārskaitīt 20 eiro pabalstu, tāpēc vakcinētajam jāpiesakās pašam.

Iesniegums – elektroniski, pa pastu vai VSAA pastkastē

Personām, kuras VSAA pakalpojumus nesaņem, iesniegumu 20 eiro pabalsta piešķiršanai (iesnieguma paraugs) VSAA var iesniegt:

  • elektroniski oficiālajā e-adresē;
  • elektroniski e-pastā Latgale@vsaa.gov.lv (iesniegums jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu);
  • nosūtot pa pastu jebkurai nodaļai vai ievietojot VSAA klientu apkalpošanas centros izvietotajās pasta kastītēs darba laikā.

Ārkārtējās situācijas laikā VSAA arī pieņem pabalsta pieteikumus, kas iesniegti portālā Latvija.lv, izmantojot e-pakalpojumu “Priekšlikuma, sūdzības, jautājuma vai lūguma iesniegšana”, kur jāizvēlas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra un jāiesniedz lūgums.

Ja cilvēkam nav ne datora, ne prasmju, ne interneta, iesniegumu var uzrakstīt kā vecos laikos – ar roku. Noprotot, kā cilvēki samulst pie baltas papīra lapas, LV portāls piedāvā, piemēram, rakstīt šādi:

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai

 

Ritas Bērziņas, dzīv. Pļaviņu ielā xx, dz. xx, Rīgā, LV-10xx 

Pers. kods: 021261-xxxxx 

iesniegums.

Lūdzu izmaksāt man vakcinētajiem iedzīvotājiem virs 60 gadiem likumā paredzēto 20 eiro pabalstu. Esmu vakcinējusies pret Covid-19. 

 

2021. gada 20. decembrī

 

Paraksts     R. Bērziņa 

 

E-pasts: 

Tel. nr.: 263610xx 

Bankas konta nr.: vai  

Pasta norēķinu sistēmas (PNS) konta nr.: 

 

Jā, iesniegumu var rakstīt ar roku un brīvā formā, galvenais – iesniegumā uzrādīt savu kontu un iesniegumu parakstīt, uzsver VSAA pārstāve.

Vēl jāzina, ka tiem, kuri pieprasa 20 eiro pabalstu (iesniedz iesniegumu), nav iespējams pieteikt šī pakalpojuma saņemšanu dzīvesvietā. 

Kad izmaksās 40 eiro par novembri un decembri

Ja ir noteiktas tiesības uz 20 eiro pabalstu, pensionāri, kuri pakalpojumu saņem ar piegādi dzīvesvietā, 20 eiro par novembri un 20 eiro par decembri saņems vienlaikus, kopā ar decembra pakalpojumu.

Pārējiem saņēmējiem pabalsts par novembri un decembri kontā var ienākt divos maksājumos: decembra sākumā (20 eiro par novembri) un decembra otrajā pusē (20 eiro par decembri).

Kam janvārī pabalsts būs par decembri un janvāri

Ja likumā noteiktie kritēriji tiesībām uz pabalstu izpildīsies decembrī, pabalsts par diviem mēnešiem – decembri un janvāri – tiks izmaksāts janvārī.

Piemēram, šādas situācijas:

Ja iesniegums iesniegts un 60. dzimšanas diena ir, piemēram, 6. decembrī, tad pirmo pabalstu cilvēks saņems janvārī par decembri un janvāri.

Ja iesnieguma iesniedzējs vakcinācijas kursu pabeidzis 6. decembrī, tad pirmo pabalstu saņems janvārī par decembri un janvāri.

Pensionāriem, kuri vakcinācijas kursu noslēgs decembra sākumā, kuri ir VSAA klienti, un tāpēc iesniegums pabalstam nav jāiesniedz, jo VSAA to izmaksās automātiski, 20 eiro plus 20 eiro izmaksās janvārī – par decembri un janvāri.

20 eiro – tiem, kuri dzīvo Latvijā

VSAA 20 eiro pabalstu izmaksās Latvijā dzīvojošām personām, kuras līdz 2021. gada 31. decembrim sasniedz 60 gadu vecumu. Kā VSAA zinās, vai cilvēks dzīvo Latvijā?

Nosakot, vai persona dzīvo Latvijā, VSAA vērtēs visu kopumā pieejamo informāciju. Par Latvijā dzīvojošu personu uzskata tādu personu, kura reāli dzīvo Latvijā. Tādēļ, ja personai deklarētā dzīvesvietas adrese ir Latvijā, taču persona vai ārvalsts kompetentā institūcija ir paziņojusi Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai, ka personas dzīvesvieta ir citā valstī, tad personas dzīvesvieta nav Latvijā, un 20 eiro pabalsts nepienāksies, to LV portālam jau ir skaidrojusi VSAA Pensiju metodiskās vadības daļas eksperte Santa Pēkale.

Vai varēs noskaidrot, kāpēc nav pabalsta

Likums skaidri nosaka tiesības uz pabalstu tikai pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas. Otrs kritērijs – vismaz 60 gadu vecums.

Tomēr, ja kāds iedzīvotājs 60+ vecumā uzskata, ka viņam nav 20 eiro pabalsta, kaut gan vajadzētu būt, kā lai viņš noskaidro, – kāpēc nav? Kad to sākt skaidrot, proti, kādu termiņu ieteikt?

I. Daine norāda: “Noskaidrot var, zvanot uz VSAA informatīvo tālruni 64507020, kā arī uz VSAA nodaļām. Pēdējie maksājumi decembrī ienāks kontos divdesmitajos datumos, līdz Ziemassvētkiem, tātad, ja līdz tam pabalsts nav saņemts, var izmantot iespēju sazināties ar VSAA un pajautāt.”

Vēl jāpiebilst, ka iesniegumu 20 eiro saņemšanai var iesniegt 6 mēnešu laikā no dienas, kad likuma norma par pabalstu vakcinētajiem, šogad 60 gadu vecumu sasniegušajiem iedzīvotājiem stājās spēkā (2021. gada 27. oktobrī).

Informācija par 20 eiro izmaksu vakcinētajām personām, kuras sasniegušas 60 gadu vecumu, ir skaidrota VSAA vietnē, turpat ir pieejamas arī Labklājības ministrijas un VSAA atbildes uz jautājumiem par 20 eiro pabalstu.

VSAA klientu skaits pandēmijā strauji audzis

Covid-19 seku mazināšanai jau otro gadu tiek noteikti arvien jauni atbalsta veidi iedzīvotājiem dažādās situācijās.

VSAA 2021. gada deviņu mēnešu statistika liecina, ka VSAA vidēji mēnesī šogad izmaksājusi 1,46 miljonus pakalpojumu. Salīdzināšanai I. Daine norāda, ka laikā pirms pandēmijas maksājumu bijis gandrīz par pusmiljonu mazāk – ap vienu miljonu mēnesī.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI