NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
10. martā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Parādu piedziņa
26
26

Noderīga rokasgrāmata par parādnieku tiesībām un pienākumiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Parādnieka tiesību rokasgrāmatas” fragments

Lai veicinātu parādnieku izpratni par savām tiesībām un pienākumiem, Tiesu izpildītāju dienas ietvaros Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome ir izdevusi “Parādnieka tiesību rokasgrāmatu”, kas ir sagatavota un visiem interesentiem brīvi pieejama gan digitālā, gan drukātā formātā.

“Ņemot vērā, ka ik gadu Tiesu izpildītāju dienās aktuāli ir jautājumi par naudas summu apķīlāšanu kontā, ieturējumiem no darba algas, naudas līdzekļiem kredītiestādē, kā arī par parādnieka tiesībām un pienākumiem, esam izveidojuši “Parādnieka tiesību rokasgrāmatu. Rokasgrāmatā vienuviet apkopota pamatinformācija, kas parādniekam jāzina, lai spētu pilnvērtīgi pārstāvēt savas intereses piedziņas procesā,” skaidro Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja Iveta Kruka.

Parādnieka tiesību rokasgrāmatā viegli saprotamā valodā izklāstīti juridiskie jautājumi, ko der zināt ikvienam, kuram ir grūtības atmaksāt parādus un kura parādu piedziņas lieta jau ir nonākusi zvērināta tiesu izpildītāja lietvedībā.

Atverot “Parādnieka tiesību rokasgrāmatu, uzzināsiet:

  • Kāpēc parāda atgūšanā iesaistās tiesu izpildītājs?
  • Kā noskaidrot, kurš tiesu izpildītājs veic parāda piedziņu?
  • Ar ko parādniekam jārēķinās, ja parādu piedzen tiesu izpildītājs?
  • Vai tiesu izpildītājam ir jābrīdina parādnieks pirms piedziņas darbību uzsākšanas?
  • Kādas ir parādnieka tiesības un pienākumi?
  • Kas ir sprieduma izpildes izdevumi?
  • Uz kādām parādnieka naudas summām nevar vērst piedziņu?
  • Kādā apmērā drīkst veikt ieturējumus no parādnieka darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem?

“Parādnieka tiesību rokasgrāmata ir sagatavota un visiem interesentiem būs pieejama gan digitālā formātā Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes mājaslapā (www.lzti.lv), gan arī drukātā formātā. To būs iespējams saņemt klātienē visu tiesu izpildītāju birojos pēc valstī noteikto Covid-19 ierobežojumu atcelšanas, kolīdz atkal būs atļauts pieņemt apmeklētājus.

Bezmaksas juridiskās konsultācijas Tiesu izpildītāju dienā

Tiesu izpildītāju dienas ir Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes 2016. gadā aizsākta iniciatīva. To mērķis ir dot iespēju cilvēkiem bez maksas saņemt juridiskās konsultācijas, kā arī uzzināt vairāk par tiesu izpildītāju darbu Latvijā.

Šogad Tiesu izpildītāju diena notiek 10. martā, un tās ietvaros visā Latvijā iedzīvotājiem bez maksas tiek sniegtas konsultācijas par parādu atmaksas jautājumiem.

Bezmaksas juridiskās konsultācijas būs pieejamas visas Tiesu izpildītāju dienas garumā, no pulksten 9.00 līdz 17.00, telefoniski, zvanot uz tālruņa numuriem 67290005, 67294005, 67290006. Elektroniski jautājumus varēs uzdot e-pastā: tidienas@lzti.lv. Tāpat atbildes tiks sniegtas lietotnes “WhatsApp” čatā, rakstot uz numuru 27840355, un sociālajā tīklā “Facebook” – facebook.com/LZTIP. Konsultācijas telefoniski būs iespējams saņemt visu tiesu izpildītāju birojos. Tiesu izpildītāju kontaktinformācija atrodama Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes mājaslapā www.lzti.lv, sadaļā “Zvērināti tiesu izpildītāji”.

Labs saturs
26
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI