NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
21. maijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Eiropas Savienība
12
12

Panākta vienošanās par Eiropas digitālā Covid-19 sertifikāta ieviešanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Eiropas Parlaments un Padome ir panākuši provizorisku vienošanos, ka Eiropas Savienībā (ES) ieviesīs digitālo sertifikātu, kas ļaus brīvi pārvietoties pandēmijas laikā. Tas gan tiks ieviests ar nosacījumu, ka testēšanai ir jābūt jābūt lētai un plaši pieejamai. Visās ES dalībvalstīs šim sertifikātam jābūt vienotam, un par tā ieviešanu varētu galīgi lemt jau jūnija sākumā.

Digitālā zaļā sertifikāta ietvars paredz to izdot papīra vai digitālā formā (QR koda veidā), lai verificētu un akceptētu jebkuru no trīs veidu sertifikātiem:

  • vakcinācijas sertifikāts, kas apliecina, ka sertifikāta turētājs ir vakcinēts pret Covid-19;
  • testēšanas sertifikāts, kurā norādīts sertifikāta turētāja saņemtais rezultāts un datums, kad veikts Covid-19 tests;
  • pārslimošanas sertifikāts, kas apliecina, ka sertifikāta turētājs saskaņā ar pozitīvu Covid-19 testu ir pārslimojis SARS-CoV-2 infekciju.

Seritifikātus varēs saņemt bez maksas. Praksē tie būs trīs atšķirīgi dokumenti, kurus varēs saņemt ES pilsoņi un to ģimenes locekļi. Vienotā ES sistēma ļaus dalībvalstīm izsniegt sertifikātus, kas pēc tam tiks atzīti arī citās ES dalībvalstīs.

Regula par ES digitālo Covid-19 sertifikātu būs spēkā 12 mēnešus. Sertifikātu nedrīkstēs izmantot kā brīvas pārvietošanās nosacījumu, un to neuzskatīs arī par ceļošanas dokumentu.

Dalībvalstīm būs jāatzīst citās dalībvalstīs izdoti vakcinācijas sertifikāti personām, kuras ir vakcinētas ar Eiropas Zāļu aģentūras atļautajām vakcīnām (pašlaik tās ir “Pfizer-BioNTech”, “Moderna”, “Astra Zeneca” un “Janssen”). Dalībvalstu ziņā būs izlemt, vai tās atzīs arī vakcīnas, ko citas dalībvalstis izmantojušas ārkārtas situācijās, vai vakcīnas, kuras Pasaules Veselības organizācija (PVO) atļāvusi ārkārtas lietošanai.

Piešķirs finanšu līdzekļus testēšanai

Lai atbalstītu plaši pieejamu testēšanu par pieņemamu samaksu, Eiropas Komisija arī plāno piesaistīt vismaz 100 miljonus eiro no Ārkārtas atbalsta instrumenta SARS-CoV-2 infekcijas testu iegādei. Testu dārdzība, kas varētu radīt nevienlīdzību, arī bija iepriekš ļoti būtisks arguments pret digitālā sertifikāta ieviešanu.

Vienlaikus šis finansējums galvenokārt tiks izmantots ar mērķi īpaši palīdzēt personām, kurām bieži jāšķērso robeža, lai dotos uz darbu vai skolu, lai apmeklētu tuvus radiniekus, vērstos pēc medicīniskas palīdzības vai rūpētos par tuviniekiem, tāpat arī kritiski svarīgu darbinieku vajadzībām.

Ierobežot ceļošanu nevarēs

ES līmenī arī plānots noteikt, ka dalībvalstis vairs nedrīkstēs noteikt papildu ceļošanas ierobežojumus, piemēram, karantīnu, pašizolāciju vai testēšanu, “ja vien tas nebūs nepieciešami un samērīgi sabiedrības veselības aizsardzībai”, ņemot vērā arī pieejamos zinātniskos pierādījumus, “tostarp epidemioloģiskos datus, ko publicējis Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs”. Par šādiem pasākumiem vismaz 48 stundas iepriekš būs jāpaziņo citām dalībvalstīm un Komisijai.

Šobrīd tiek plānots, ka lēmumu varētu iesniegt pieņemšanai jūnija pirmajā plenārsesijā (2021. gada 7.–10. jūnijā). Tas vēl oficiāli jāapstiprina arī Padomei.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI