SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
5
5

Atvieglotas prasības ieceļošanai Latvijā no ārvalstīm

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No šodienas, 16. jūnija, stājas spēkā izmaiņas Epidemioloģiskās drošības noteikumos, atceļot vairākas līdzšinējās prasības tiem ieceļotājiem Latvijā, kuri ar digitālo Covid-19 sertifikātu var apliecināt, ka ir saņēmuši pilnu vakcinācijas kursu vai pēdējā pusgada laikā izslimojuši Covid-19.

īsumā
  • Turpmāk, lai kādu valsti atzītu par epidemioloģiski drošu, tās pēdējo 14 dienu saslimšanas kumulatīvais rādītājs nedrīkst pārsniegt 75 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem līdzšinējo 50 gadījumu vietā.
  • Vakcinētajām un Covid-19 pārslimojušajām personām prasība veikt testu pirms un pēc ceļojuma, kā arī pašizolācijas prasība saglabājas, tikai ieceļojot no valstīm, kurās ir īpaši augsts risks sabiedrības veselībai.
  • Katrai valstij ir tiesības noteikt papildu ieceļošanas ierobežojumus. Tāpēc ceļotāji tiek aicināti vienmēr noskaidrot, kādas ir galamērķa un tranzīta valstu aktuālās ieceļošanas prasības un ieviestie pandēmijas ierobežojumi.

To paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”.

Stingrākas prasības saglabājas, atgriežoties no īpaši augsta riska valstīm

Aktuālie nosacījumi ieceļošanai Latvijā ir apkopoti šo noteikumu V2 nodaļā, kurā definētas valstu riska kategorijas:

  • zema riska valstis, uz kurām NAV attiecināmi īpašie piesardzības un ierobežojošie pasākumi;
  • augsta riska valstis, uz kurām IR attiecināmi īpašie piesardzības un ierobežojošie pasākumi;
  • īpaši augsta riska valstis, kurās ir konstatēta tāda epidemioloģiskā situācija (tostarp īpaši augsta saslimstība ar Covid-19 vai strauja sabiedrības veselībai bīstamo SARS-CoV-2 vīrusa celmu izplatīšanās), kas var radīt nopietnu sabiedrības veselības apdraudējumu.

Tāpat kā līdz šim, Slimību profilakses un kontroles centrs savā mājaslapā publicē to valstu sarakstu, uz kurām ir attiecināmi īpašie piesardzības un ierobežojošie pasākumi, kā arī apkopo informāciju par īpaši augsta riska valstīm.

Izmaiņas noteikumos paredz, ka turpmāk, lai kādu valsti atzītu par epidemioloģiski drošu, tās pēdējo 14 dienu saslimšanas kumulatīvais rādītājs nedrīkst pārsniegt 75 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem līdzšinējo 50 gadījumu vietā.

Vakcinētajām vai koronavīrusu pārslimojušajām personām, uzrādot digitālo Covid-19 sertifikātu, aizliegums nebūtisku iemeslu dēļ ceļot uz Latviju, prasība veikt testu pirms un pēc ceļojuma, kā arī pašizolācijas prasība saglabājas, tikai atgriežoties no valstīm, kurās ir īpaši augsts risks sabiedrības veselībai (“Emergency brake” regulējums).

Atbilstību vakcinētas personas vai Covid-19 izslimojušas personas statusam apliecina sadarbspējīgs vakcinācijas, testēšanas vai pārslimošanas sertifikāts (digitālais Covid-19 sertifikāts). Noteikumu 38.40 punkts paredz, ka pārejas periodā līdz 1. septembrim tā vietā var uzrādīt digitālajam sertifikātam pielīdzināmu dokumentu angļu vai izceļošanas valsts valodā varēs uzrādīt vai nu papīra formātā, vai elektroniski (viedierīcē).

Savukārt personām, kuras nav saņēmušas pilnu vakcinācijas kursu vai pēdējā pusgada laikā izslimojušas Covid-19, ir atļauti nebūtiski ceļojumi no ES, EEZ, Šveices, Apvienotās Karalistes un zema riska trešajām valstīm, taču 72 stundu laikā pirms ieceļošanas Latvijā joprojām ir jāveic Covid-19 tests. Ja persona pēdējo 10 dienu laikā uzturējusies augsta vai īpaši augsta riska valstī, tad tai 10 dienas kopš izbraukšanas no minētās valsts ir jāievēro pašizolācija. Pašizolāciju var pārtraukt, ja septītajā dienā pēc izbraukšanas no minētās valsts veic Covid-19 testu, nosakot SARS-CoV-2 vīrusa RNS, un testa rezultāts ir negatīvs (56.4. apakšpunkts). Atgriežoties no augsta riska trešajām valstīm un īpaši augsta riska valstīm, šīm personām papildus jāveic arī tests pēc ierašanās Latvijā.

Kādos gadījumos pašizolācija jāievēro bērniem

Grozījumi noteic, ka bērniem līdz 12 gadu vecumam, ieceļojot Latvijā, nav jāuzrāda negatīvs tests.

Savukārt uz bērniem līdz 12 gadu vecumam (līdz 2021. gada 1. septembrim – pārējiem nepilngadīgajiem bērniem) attieksies tādi paši pašizolācijas nosacījumi kā viņu pavadoņiem: ja bērna pavadošajai personai nav jāatrodas pašizolācijā, tad tā nav jāievēro arī bērnam.

Arī situācijās, kad bērni kopā ar pavadošajām personām, kurām ir digitālais Covid-19 sertifikāts, ieceļo no SPKC tīmekļvietnē publicētajām īpaši augsta riska valstīm, viņi 10 dienas kopš izbraukšanas no augsta riska valsts nevar veidot ciešus kontaktus ar personām ārpus savas mājsaimniecības, apmeklēt publiskus pasākumus, bērnu kolektīvus, izmantot sabiedrisko transportu (58.11 punkts).

Valstis var noteikt savus ierobežojumus

Lai gan no 1. jūlija Eiropas Savienībā darbosies vienots digitālais ceļošanas sertifikāts, tomēr katrai valstij joprojām ir tiesības noteikt arī savus atsevišķus ieceļošanas ierobežojumus, atgādināja Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta direktore Guna Japiņa.

Tāpēc ceļotāji tiek aicināti galamērķim un tranzītam izvēlēties valstis ar zemu Covid-19 saslimstību un vienmēr noskaidrot, kādas ir attiecīgās valsts aktuālās ieceļošanas prasības un ieviestie pandēmijas ierobežojumi.

Piemēram, jāpārbauda, kurā brīdī valsts uzskata, ka cilvēkam ir iestājusies imunitāte: lielākā daļa valstu šo piemēro tikai pēc otrās vakcīnas devas saņemšanas. Jāizpēta gan tas, vai valstī nav noteikta pašizolācijas prasība, gan jautājums, vai tomēr pirms ieceļošanas nav jāveic arī Covid-19 tests. Tāpat vienmēr jāpārbauda, kāda veida tests nepieciešams pirms ieceļošanas valstī – RNS vai antigēnu tests. Ir svarīgi ņemt vērā, ka būs nepieciešams testa vai sertifikāta tulkojums – biežāk angļu valodā.

Iesaka izmantot tūrisma aģentūru pakalpojumus

Lai mazinātu riskus, Ārlietu ministrija iesaka izmantot tūrisma aģentūru pakalpojumus. Profesionāļi, kas pārzina situāciju ārvalstīs, palīdzēs izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem un zinās, kā rīkoties saslimšanas vai karantīnas gadījumā.

Neatkarīgi no galamērķa drošai ceļošanai vienmēr ir nepieciešama apdrošināšana. Tā ir vajadzīga arī EVAK kartes īpašniekam. Ārlietu ministrija aicina izvēlēties savam ceļojumam piemērotu polisi un apdrošināties arī pret ceļojuma atcelšanas, pārcelšanas un Covid-19 risku.

Kā pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perovoščikovs, kopumā risks inficēties ārzemēs samazinās. Pēdējie statistikas dati liecina, ka lielākā daļa ar Covid-19 inficēto iebraucēju Latvijā ir atgriezušies no Krievijas, kam seko Vācija, Turcija un Zviedrija.

Tāpēc epidemiologs aicināja ikvienu, kas nav vakcinēts pret Covid-19, rūpīgi izsvērt ceļošanas risku. Piemēram, pateicoties labajai ventilācijai, ceļošana lidmašīnā ir samērā droša, tomēr jāizvērtē, vai ieturēt maltīti lidmašīnā, jo tas saistās ar maskas novilkšanu. Vienlaikus J. Perevoščikovs vērsa uzmanību, ka daudz lielāki drošības riski saistāmi ar viesnīcām. Savukārt, ja iecerēts doties uz trešajām valstīm, vislabāk būtu par sava ceļojuma galamērķi izvēlēties valstis, par kurām ir pieejama ticama oficiālā informācija, piemēram, Austrālija. Jāpatur prātā, ka ir valstis, no kurām ir atgriezušies inficēti Latvijas iedzīvotāji, par spīti tam, ka oficiālā statistika uzrāda nelielu saslimšanas īpatsvaru. Šeit kā piemēru var minēt Ēģipti.

Informāciju par ceļošanas aizliegumiem var atrast Ārlietu ministrijas mājaslapas sadaļā “Ceļo droši”.

Lai informētu iedzīvotājus par riskiem, Ārlietu ministrija īsteno kampaņu “Ceļo apdomīgi”.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI