NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
28. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Veselība
8
8

Lai uzskaitītu Covid-19 sekas, veidos pacienta ceļa karti

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Lai novērotu, kādas komplikācijas veidojas slimniekiem, kas pārslimojuši Covid-19, plānots veidot ceļa karti ģimenes ārstiem. Tas palīdzēs plānot ārstēšanu, kurai Veselības ministrija paredzējusi novirzīt papildu finansējumu.

īsumā
  • Ilgstošus simptomus veicina vairāki faktori. Riska grupā ir pacienti ar paaugstinātu asinsspiedienu, aptaukošanos un psihiskiem traucējumiem.
  • Lai gan precīzi vēl nav nosakāms, cik izmaksātu katra Covid-19 pārslimojušā pacienta rehabilitācija, šobrīd tiek lēsts, ka tas varētu būt apmēram viens tūkstotis eiro.
  • Pētījumi par cilvēku stāvokli parāda vairākas kopsakarības, piemēram, ir pacienti, kuriem vīruss ļoti ietekmējis imunitāti, kas bojāta līdzīgi kā smagā un nopietnā HIV slimības fāzē.
  • Šobrīd tiek plānots, ka Covid-19 pārslimojušais pacients nonāks pie ģimenes ārsta ar savu izrakstu un ģimenes ārsts tālāk novēros, vai nav notikušas specifiskas izmaiņas.
  • Covid-19 pacientu rehabilitācijai plānots atvēlēt apmēram divus miljonus eiro.

skaidro Pasaules Veselības organizācija, iepriekš novērotas dažādas komplikācijas pēc Covid-19 pārslimošanas: galvenokārt hronisks nogurums, ieildzis klepus, smaržas un garšas zudums, apjukums, sāpes krūškurvī, caureja, aizcietējumi u. c. Covid-19 visvairāk ietekmē tieši cilvēka aknas, plaušas un nervu sistēmu.

Ilgstošus simptomus veicina vairāki faktori, tostarp riska grupā ir pacienti ar paaugstinātu assinspiedienu, aptaukošanos un psihiskiem traucējumiem.

Veselības ministrijas organizētajā mediju pasākumā Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ārsts Kārlis Rācenis norādīja, ka vīruss var nodarīt ļoti plašus orgānu sistēmas bojājumus, tāpēc pagaidām vēl nav iespējams prognozēt, kāds būs šī vīrusa efekts pēc gada vai diviem. Tāpat šobrīd nav pieejami efektīvi medikamenti, kas palīdzētu vīrusu iznīcināt, jo informācija par efektīviem medikamentiem jāvērtē ļoti skeptiski.

Kā Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē akcentēja tās priekšsēdētājs Andris Skride, šobrīd Latvijā Covid-19 ir pārslimojuši jau vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku, tāpēc nākotnē pieaugs dažādu nepieciešamo izmeklējumu un speciālistu konsultāciju skaits, ar ko būs jārēķinās Latvijas veselības sistēmai.

Uzraudzība nepieciešama trīs līdz sešu mēnešu garumā

Infektoloģe un profesore Ludmila Vīksna klātesošos informēja, ka pacientus, kuri pārslimojuši Covid-19, var iedalīt vairākās grupās. Pirmkārt, ir pacienti, kas pēc pārslimošanas mēneša laikā atgriežas stacionārā, tostarp ar akūtām problēmām. Martā Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā šadu pacientu bijis apmēram 40.

Savukārt pārējiem pacientiem trīs līdz sešus mēnešus pēc slimības pārvarēšanas nepieciešami gan standarta laboratoriskie izmeklējumi un/vai radioloģiskie izmeklējumi, gan arī speciāla anketēšana, lai pacienti paši var apzināt savas sūdzības. Tāpat informāciju par pacientu var ievadīt arī ģimenes ārsts, ja viņam ir aizdomas, ka pacients nevar skaidri novērtēt savu veselības stāvokli, – tā tas var būt gadījumā, ja pacientam ir centrālās nervu sistēmas un kognitīvās problēmas.

Lai gan skaidri vēl nav nosakāms, cik izmaksātu katra Covid-19 pārslimojušā pacienta rehabilitācija, šobrīd tiek lēsts, ka tas varētu būt apmēram viens tūkstotis eiro. Kā akcentēja L. Vīksna, jau šobrīd pētījumi par cilvēku stāvokli parāda vairākas kopsakarības, piemēram, ir pacienti, kuriem vīruss ļoti ietekmējis imunitāti, kas bojāta līdzīgi kā smagā un nopietnā HIV slimības fāzē.

L. Vīksna norādīja, ka daļai pacientu simptomi pazūd pēc sešiem mēnešiem, tomēr pagaidām ir pāragri teikt, vai šie simptomi neparādīsies atkal. Savukārt daļai pacientu rodas hroniskas problēmas un viņi turpina izjust dažādas slimības sekas. Šādos gadījumos ir vajadzīga konsultācija pie neirologa, kardiologa, endokrinologa, pneimologa vai hepatologa.

Šobrīd gan vēl nevarot droši pateikt, cik izmeklējumu nepieciešams veikt. Tāpat arī daļai pacientu ir aizdomas, ka viņi iepriekš pārslimojuši Covid-19, jo ir novērojami pēcslimības simptomi, tāpēc šiem pacientiem nepieciešama izmeklēšana, lai pārbaudītu, vai tiešām pārslimota Covid-19 infekcija.

Pacientiem veidos ceļa karti

Šobrīd tiek plānots, ka Covid-19 pārslimojušais pacients nonāks pie ģimenes ārsta ar savu izrakstu un ģimenes ārsts tālāk novēros, vai pacienta veselībā nav notikušas kādas konkrētas, specifiskas izmaiņas, kas neparādās viņa ceļa kartē, piemēram, vai cilvēkam neveidojas aknu bojājumi u. c. Šī karte būs pieejama arī citiem ārstiem speciālistiem.

Veselības ministrijas Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka skaidroja, ka ministrija gatavo divus informatīvos ziņojumus ar papildu finansējuma pieprasījumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem – Covid-19 izslimojušo pacientu ārstēšanai un dinamiskai novērošanai, kā arī rehabilitācijai, kurai varētu atvēlēt aptuveni divus miljonus eiro gadā. Precīzu skaitli gan pagaidām ir grūti prognozēt, jo slimība ir jauna.

Nacionālā rehabilitācijas centra “Vaivari” vadītāja Anda Nulle paskaidroja, ka daļai pacientu nepieciešama specifiska subakūta rehabilitācija no stacionāra uz stacionāru – šobrīd rehabilitāciju pēc Covid-19 komplikācijām “Vaivaros” izgājuši vairāk nekā 200 smagi pacienti. Tāpat komisija aktualizēja jautājumu par skābekļu koncentratoru iegādi rehabilitācijas centros, lai tie būtu pietiekami un to trūkuma dēļ nebūtu jānosaka, vai svarīgāks ir pacients ar pārslimotu insultu vai Covid-19.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI