NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
13. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Problēma
TĒMA: Tava drošība
3
3

Dzelzceļš nav vieta izklaidēm – influencerus aicina iedvesmot atbildīgi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pēdējos trijos mēnešus Covid-19 krīzes dēļ to vien runājam, cik svarīgi ir pasargāt sevi un citus. Dzelzceļa tuvumā jāuzmanās tādā pašā mērā, kā uzmanāmies no vīrusa. Būsim piesardzīgi un uzmanīgi! Sargies vilciena!

LV portāla infografika

Dzelzceļš nav vieta izklaidēm, un influenceri, cenšoties iedvesmot savus sekotājus sociālajos tīklos, atsevišķos gadījumos rīkojas bezatbildīgi un pārgalvīgi un apdraud savu vai sekotāju dzīvību. Atrodoties dzelzceļa tuvumā un šķērsojot to, ir jābūt atbildīgiem gan pret savu, gan citu cilvēku veselību un dzīvību. Lai novērstu nelaimes gadījumus vai likuma pārkāpumus, valsts akciju sabiedrība “Latvijas dzelzceļš” un Valsts policija aicina influencerus iedvesmot atbildīgi.

īsumā
  • Dzelzceļs ir paaugstināta riska un bīstamības zona un noteikti nav vieta, kur gūt asas izjūtas un celt savu popularitāti.
  • Aptuveni reizi nedēļā tiek ziņots par gadījumiem, kad jaunieši vizinās uz vilciena.
  • Valsts policija negrib influencerus baidīt ar likuma bardzību: tā vietā policija viņus lūdz padomāt par morālo atbildību savu sekotāju priekšā.

11. jūnijā sasauktajā preses konferencē VAS “Latvijas dzelzceļš” (LDz) galvenais tehniskais inspektors Dainis Zvaners uzsvēra, ka dzelzceļs ir paaugstināta riska un bīstamības zona un noteikti nav vieta, kur gūt asas izjūtas un celt savu popularitāti. “Neskatoties uz to, ka pēdējais incidents, kurā līdzdarbojās influenceris, beidzās bez traumām, tās regulāri notiek,” klāstīja LDz pārstāvis.

“Ja vajag šķērsot sliedes, pārliecinieties, ka nenāk vilciens. Citu iemeslu dēļ dzelzceļa tuvumā, pie sliedēm, nevienam nevajadzētu atrasties, tur nav ko darīt!” teica D. Zvaners, aicinot influencerus domāt par savām darbībām un sekām, ko tās var radīt.

Vizinās ar lokomatīvi

Pēdējais incidents, ko pieminēja D. Zvaners, ir maija beigās sociālajā tīklā “Instagram” publicētais videomateriāls, kurā influenceris Armands Jaunzems (Armis) pieķeras pie lokomotīves kāpnēm, ielec vilcienā un pēc tam no tā izlec ārā. LDz par šo gadījumu 1. jūnijā vērsās Valsts policijā ar lūgumu sākt administratīvo lietvedību saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 110. pantu, jo uzskata, ka tādā veidā nav ievērotas likumdošanas prasības, kā arī tika apdraudēta influencera dzīvība un ar šīm darbībām viņš rādīja nekorektu piemēru saviem sekotājiem.

Savukārt “Youtube” kanālā “Joret” Armis izsakās, ka pēc vizināšanās ar lokomotīvi jūtas muļķīgi: “Tajā brīdī kopā ar džekiem taisījām materiālu. Brauca garām vilciens ar ātrumu pieci kilometri stundā, un es lēcu augšā un tajā brīdī nepadomāju par sekām. Tas nav labs piemērs.”

Videosižetā viņš arī izsakās: “Šis bija stulbi, tā nevajag darīt, un tā lēkāšana ir bīstama, turklāt, ja man seko jaunāki sekotāji, tad es viņus kaut kādā veidā ietekmēju. Tāpēc man ir sajūta, ka nebija pārāk gudri tā darīt.”

Influenceru asociācija aicina būt atbildīgiem

Latvijas Blogeru un influenceru asociācijas izveidotāja un vadītāja Maija Armaņeva LV portālam atzina, ka pārkāpumu izraisījušais influenceris nav asociācijas biedrs un šāda video rādīšanu asociācija neatbalsta. “Taču ne katrreiz influenceri apzinās, cik kāds konkrēts pasākums ir vai nav drošs – varētu domāt: ja viņam sanāca nolēkt, tad arī bērnam tas izdosies. Taču statistika liecina, ka tā nebūt nav, – katru gadu uz dzelzceļa kāds gājis bojā vai cietis,” saka M. Armaņeva.

“Asociācijas biedri noteikti nerādītu jauniešiem pretlikumīgus video,” norādīja M. Armaņeva, uzsverot, ka nevalstiskajai organizācijai ir savas vadlīnijas un ētikas kodekss. “Saprotam, ka atbildam par saturu, kuru radām, par bērniem, jauniešiem, kas to skatās,” tā influencere.

Statistika

“Latvijas dzelzceļš” uzsver, ka dzelzceļš nav vieta izklaidēm. Neapdomīga un pārgalvīga rīcība var beigties vai nu letāli, vai arī ar smagām traumām (amputētiem locekļiem, invaliditāti uz mūžu).

Aptuveni reizi nedēļā LDz tiek ziņots par gadījumiem, kad jaunieši vizinās uz vilciena. Katru reizi, kad vilciens apstājas tuvākajā stacijā, tiek pārbaudīts, vai informācija atbilst patiesībai. Visbiežāk pārgalvji pamanās aizbēgt, tomēr, ņemot vērā, ka daudzos pieturas punktos un stacijās ir videonovērošanas sistēmas, šīs personas ir iespējams noskaidrot, atklāj LDz preses sekretāre Ella Pētermane.

Pagājušajā gadā, izmeklējot negadījumus, konstatēts, ka cietušie, šķērsojot sliežu ceļu, sešos gadījumos bija alkohola reibumā, trijos gadījumos – lietoja viedtālruņus vai austiņas. Vienā gadījumā 14 gadus vecs jaunietis gāja bojā, jo vizinājās uz elektrovilciena jumta un saņēma spēcīgu strāvas triecienu.

2019. gadā nelaimes gadījumos cietušo sadalījums pēc vecuma: līdz 15 gadiem – 1, no 15 līdz 18 gadiem – 2, no 18 līdz 30 gadiem – 7, no 31 gada līdz 50 gadiem – 10, no 51 gada līdz 62 gadiem – 5, virs 62 gadiem – 4.

Padomāt par morālo atbildību

Valsts policijas (VP) Galvenās kārtības policijas pārvaldes Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics uzsvēra, ka policija notikuma vietā redz, kādas var būt sekas šādiem izbraucieniem uz vagona jumta vai kāpšļiem.

“Nav tāda gada, kad kāds cilvēks šādu darbību dēļ neietu bojā, sekas ir traģiskas,” teica VP pārstāvis. “Lai gan atbildība par rīcību likuma priekšā ir individuāla, tomēr gribētu vērst to cilvēku uzmanību, kuri ietekmē un iedvesmo citas personas, aizdomāties un desmitreiz padomāt par saturu, kuru viņi publicē, un sekām, kuras viņi var radīt saviem sekotājiem. Domāt ne tikai par sevi, klikšķiem, “laikiem” un popularitāti, bet arī par tām dzīvībām, kuras viņus vēro, klausās un, iespējams, tic stāstiem, kas publicēti sociālajos kontos.”

VP pārstāvis akcentēja, ka negrib influencerus baidīt ar likuma bardzību: tā vietā viņš lūdz padomāt par morālo atbildību sekotāju priekšā.

Liela ietekme uz pusaudžiem

Arī pusaudžu psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs atzina, ka influenceriem ir milzīga ietekme uz pusaudžu mentālo veselību: “Vienā brīdī pusaudzis sāk sevi salīdzināt ar vienaudžiem, filmu vai sporta zvaigznēm, influenceriem. Tam, ko dara influenceri, kaut kādā ziņā ir ietekme uz pusaudžu smadzeņu attīstību.”

“Tiesa, lielākā daļa pusaudžu, redzot kādu darām muļķības pie dzelzceļa, tam nesekos un nedarīs kaut ko līdzīgu,” norādīja N. S. Konstantinovs. “Diemžēl ir mazāka pusaudžu daļa, kuriem nav tik daudz pozitīvas ietekmes dzīvē. Vilciens ir kaut kas liels, ātrs, drošs un stabils, un tas var izaicināt tos, kuriem dzīvē pietrūkst šīs sajūtas. Katram, kuram ir ietekme uz pusaudžiem, ir jābūt ļoti uzmanīgam, ko viņš saka un dara.”

Uz sliedēm filmēt nevajadzētu

Komiķis un aktieris Jānis Skutelis norādīja, ka šajā preses konferencē atrodas viena pasākuma “Pusnakts šovs septiņos ar Jāni Skuteli” video dēļ, kurā kopā ar kolēģi stalti pastaigājušies pa dzelzceļa sliedēm, lai pavēstītu jaunos noteikumus, ka sabiedriskajā transportā turpmāk būs jānēsā sejas maska. “Arī es biju maskā. Un tas bija mūsu veids, kā cilvēkiem pasniedzam informāciju,” piebilda komiķis.

Pēc video publicēšanas aktieris saņēmis aizrādījumu no LDz, ka tā nav laba ideja – staigāt un filmēt uz sliedēm. 

Lai uzzinātu jauniešu viedokli par atrašanos dzelzceļa sliežu tuvumā, J. Skutelis aprunājies ar meitu Frīdu, kurai ir 14 gadu. Izrādījies, ka nesen viņa ar klasi piedalījusies video filmēšanā, kas bijusi akcija: atgādinājums jauniešiem, lai noņem austiņas, ja atrodas dzelzceļa tuvumā. Visa klase tēlojusi vilcienu, bet skolotāja – jaunieti ar austiņām. Šo video LDz noraidījis, jo jaunieši to filmējuši uz dzelzceļa sliedēm.

J. Skutelis minēja, ka Latvijā influencera vārdam ir izveidojusies diezgan dīvaina – drīzāk negatīva – pieskaņa. Taču, pēc viņa domām, influenceri ir radoši cilvēki, kas vērsti uz izaicinājumu. Viņš novēlēja izdomāt tādus video, kas neapdraud ne pašu, ne citu drošību.

Pēdējos trijos mēnešus Covid-19 krīzes dēļ to vien runājam, cik svarīgi ir pasargāt sevi un citus. Dzelzceļa tuvumā jāuzmanās tādā pašā mērā, kā uzmanāmies no vīrusa. Būsim piesardzīgi un uzmanīgi! Sargies vilciena!

“Laiks šai sarunai ir ļoti atbilstošs, jo pēdējos trijos mēnešus Covid-19 krīzes dēļ to vien runājam, cik svarīgi ir pasargāt sevi un citus. Dzelzceļa tuvumā jāuzmanās tādā pašā mērā, kā uzmanāmies no vīrusa. Būsim piesardzīgi un uzmanīgi! Sargies vilciena!” aicināja J. Skutelis.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI