NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
04. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Valsts pārvalde
4
4

Paplašina Ministru kabineta pilnvaras pagarināt ārkārtējo situāciju

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Leiniša, LETA

Nepieciešamības gadījumā Ministru kabinets būs tiesīgs pagarināt ārkārtējo situāciju vairākas reizes, katram pagarinājumam nepārsniedzot trīs mēnešus. To paredz grozījumi likumā “Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli”. 

Likuma “Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli” 5. panta pirmā daļa noteic, ka ārkārtējo situāciju izsludina Ministru kabinets uz noteiktu laiku, bet ne ilgāku par trim mēnešiem.

Līdz šim likuma 5. panta trešajā daļā bija noteikts, ka nepieciešamības gadījumā Ministru kabinetam ir tiesības vienu reizi pagarināt izsludināto ārkārtējo situāciju uz laiku, kas nav ilgāks par trim mēnešiem.

Steidzamības kārtībā pieņemtie grozījumi likumā “Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli” paredz izslēgt 5. panta trešajā daļā vārdus “vienu reizi”.

Tas nozīmē turpinoties apstākļiem, kuru dēļ ir izsludināta ārkārtējā situācija, Ministru kabinetam būs tiesības pagarināt ārkārtējo situāciju vairākas reizes, neizsludinot jaunu ārkārtējo situāciju. 

Pagarinot termiņu, neatkarīgi no pagarinājumu skaita visi lēmumi un rīkojumi, kas pieņemti ārkārtējās situācijas nodrošināšanai, ir spēkā visu ārkārtējās situācijas laiku.

Izmaiņas likumā stāsies spēkā 18. aprīlī

Parlamentārā kontrole

Saeima nodrošina Ministru kabineta lēmumu parlamentāro kontroli. Proti, likums paredz, ka Ministru kabineta lēmumi par ārkārtējās situācijas pagarināšanu 24 stundu laikā tiek paziņoti Saeimas Prezidijam. Saeimai savukārt ir tiesības Ministru kabineta pieņemto lēmumu par ārkārtējās situācijas pagarināšanu noraidīt, līdz ar to tas zaudē spēku un ārkārtējās situācijas laikā ieviestie pasākumi nekavējoties tiek atcelti.

Kā zināms, Latvijā kopš 12. marta ir izsludināta ārkārtējā situācija saistībā ar koronavīrusa slimības Covid-19 izplatību. Ārkārtējā situācija ir īpašs tiesiskais režīms, kura laikā Ministru kabinetam ir tiesības likumā noteiktajā kārtībā un apjomā ierobežot valsts pārvaldes un pašvaldību institūciju, fizisko un juridisko personu tiesības un brīvības, kā arī uzlikt tām papildu pienākumus.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ir informējis, ka valdība nākamajā nedēļā varētu lemt par ārkārtējās situācijas pagarināšanu, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju Latvijā un Eiropā, kā arī ieklausoties epidemiologu viedoklī, kā efektīvāk pasargāt sabiedrības veselību šādos apstākļos.

***

MK rīkojuma Nr.103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” aktuālā versija un citi ar Covid-19 saistītie valdības pieņemtie normatīvie akti ir pieejami vietnes likumi.lv sadaļā “Covid-19”. Visus aktuālos normatīvos aktus oficiālais izdevējs “Latvijas Vēstnesis” publicē nekavējoties pēc to saņemšanas. Skaidrojumi par personas tiesībām un pienākumiem šīs ārkārtējās situācijas laikā ir apkopota LV portāla sadaļā “Covid-19”.

 

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI