NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Signe Krūzkopa
LV portāls
03. martā, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tieslietas
3
3

Tiesu izpildītāji sniegs bezmaksas konsultācijas par saskarsmes tiesībām

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Ceturtdien, 5. martā, Tiesu izpildītāju dienās ikvienam būs iespēja saņemt bezmaksas juridiskās konsultācijas par saskarsmes īstenošanu ar tiesu izpildītāju palīdzību. Konsultācijas varēs saņemt tiesu izpildītāju birojos visā Latvijā vai pa tālruni. 

Tiesu izpildītāju dienas ir Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes 2016. gadā aizsākta iniciatīva, kuras mērķis ir dot iespēju cilvēkiem bez maksas saņemt juridiskās konsultācijas, kā arī uzzināt vairāk par tiesu izpildītāju darbu Latvijā.

Kā skaidro Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes (LZTIP) priekšsēdētāja Iveta Kruka, saskarsmes tiesību īstenošanas jautājumi bieži ir emocionāli, jo īpaši lietās, kuras nonāk pie tiesu izpildītājiem.

“Visbiežāk tie ir gadījumi, kad viens no vecākiem labprātīgi nenodrošina saskarsmi ar bērnu un otrs vecāks ir spiests vērsties tiesā un tad ar nolēmumu – pie tiesu izpildītāja. Pieredze liecina – kad lieta nonāk pie tiesu izpildītāja, vecākiem ir ļoti daudz jautājumu, tomēr bieži vien viņi savā starpā nemaz nevēlas kontaktēties un tiesu izpildītājam jāpilda vidutāja funkcijas,” norāda I. Kruka.

Likums paredz, ka bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar abiem vecākiem arī gadījumos, kad vecāki vairs nedzīvo kopā. Šķirti dzīvojoši vecāki par saskarsmi ar bērnu savā starpā var vienoties paši, bet strīda gadījumā, piemēram, ja otrs vecāks liek šķēršļus un izvirza nepamatotus nosacījumus, saskarsmes tiesību izmantošanas kārtība nosakāma tiesā un tās nolēmumu palīdz īstenot tiesu izpildītāji. Katram vecākam ir ne vien tiesības, bet arī pienākums uzturēt ar bērnu personiskas attiecības.

“Vislielākās problēmas rodas gadījumos, kad kāds vecāks izvairās kontaktēties ne tikai ar otru vecāku, bet arī ar tiesu izpildītāju un neievēro tiesu izpildītāja norādījumus. Vienmēr jāņem vērā, ka galvenais cietējs šādā situācijā ir bērns. Viņš nedrīkst kļūt par vecāku nesaskaņu ķīlnieku. Vecākiem būtu jārāda piemērs, kā veiksmīgi atrisināt domstarpības un rast kompromisu,” skaidro LZTIP priekšsēdētāja.

Bezmaksas konsultācijām jāpiesakās laikus

Iedzīvotāji bezmaksas juridiskajām konsultācijām tiek aicināti pieteikties jau iepriekš. Tiesu izpildītāju biroju adrešu un tālruņu saraksts ir pieejams Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes interneta vietnes www.lzti.lv sadaļā “Zvērināti tiesu izpildītāji”.

Bezmaksas konsultācijām iespējams pieteikties, gan zvanot, gan sūtot e-pastu. Ikviens interesents var pieteikties pie jebkura tiesu izpildītāja. Piemēram, ja cilvēks dzīvo Rīgā, viņam obligāti nav jādodas pie tiesu izpildītāja galvaspilsētā – ir iespēja apmeklēt tiesu izpildītāju arī citā Latvijas pilsētā. Tāpat interesenti var zvanīt jebkuram tiesu izpildītājam visā Latvijas teritorijā.

Saskarsmes tiesības

Civillikuma 181. pantā ir noteiktas bērna tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar abiem vecākiem (saskarsmes tiesības).

  • Katram vecākam ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tam vecākam, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, ir tiesības saņemt ziņas par viņu, it īpaši ziņas par viņa attīstību, veselību, sekmēm mācībās, interesēm un sadzīves apstākļiem.
  • Bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar brāļiem, māsām un vecvecākiem, kā arī citām personām, ar kurām viņš ilgu laiku ir dzīvojis nedalītā saimniecībā, ja tas atbilst bērna interesēm.
  • Jebkurai personai ir pienākums atturēties no tādām darbībām, kas varētu negatīvi iespaidot bērna attiecības ar kādu no vecākiem.

Plašāks izklāsts pieejams LV portāla skaidrojumā “Saskarsmes tiesības un pienākumi”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI