NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
17. janvārī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Veselības aprūpe
5
5

Sabiedriskajai apspriešanai nodod obligātās veselības apdrošināšanas piedāvājumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Paula Čurkste, LETA

Veselības ministrija sabiedriskajai apspriešanai nodevusi priekšlikumus izmaiņām normatīvajos aktos, kuru mērķis ir novērst Latvijas nodokļu maksātāju diskrimināciju pēc nodokļu maksāšanas statusa un tā vietā īstenot solidāru visas sabiedrības līdzdalību veselības aprūpes nodrošināšanā.

“Sabiedriskajai apspriedei nodoti priekšlikumi izmaiņām tiesību aktos, kuri ļaus ieviest ilgtspējīgu un vienotu valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu klāstu, kas tiek nodrošināts visiem Latvijas rezidentiem,” informē Veselības ministrijas pārstāve Anna Strapcāne.

Izstrādāti četri likumprojekti

Īsumā Veselības aprūpes finansēšanas likuma grozījumu mērķis ir ieviest visaptverošu valsts obligāto veselības apdrošināšanu un noteikt vienotu valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu apjomu. Līdz ar to likumprojekts paredz izslēgt normas par valsts apmaksāto medicīniskās palīdzības minimumu un personām, kurām ir tiesības saņemt valsts apmaksātās medicīniskās palīdzības minimumu, kā arī par veselības apdrošināšanas iemaksām.

Tāpat Veselības ministrija piedāvā papildināt likumprojektu ar normām, kas nosaka kritērijus veselības aprūpes pakalpojuma iekļaušanai valsts apmaksājamo veselības aprūpes pakalpojumu klāstā, kā arī kritērijus līgumu slēgšanai par valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” Veselības ministrija rosina patentmaksas veicējus un sezonas laukstrādniekus iekļaut personu lokā, kuras ir pakļautas valsts obligātajai veselības apdrošināšanai, par vienu procentpunktu palielinot patentmaksas apmēru un sezonas laukstrādnieka ienākuma nodokli, kā arī precizējot minēto nodokļu sadales kārtību un novirzot daļu patentmaksas un sezonas laukstrādnieka ienākuma nodokļa valsts pamatbudžeta ieņēmumos veselības aprūpes pakalpojumu finansēšanai (līdz šim tā nebija).

Mikrouzņēmuma nodokļa likumā Veselības ministrija rosina mikrouzņēmumu darbiniekus iekļaut personu lokā, kuras ir pakļautas valsts obligātajai veselības apdrošināšanai, palielinot mikrouzņēmuma nodokļa likmi no 15% uz 16%. Tāpat priekšlikumi paredz precizēt mikrouzņēmumu nodokļu sadales kārtību, novirzot daļu mikrouzņēmumu nodokļa valsts pamatbudžeta ieņēmumos veselības aprūpes pakalpojumu finansēšanai.

Izmaiņas paredzētas veikt arī likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, kurā ar mērķi ieviest visaptverošu valsts obligāto veselības apdrošināšanu, pakļaujot tai visus Latvijas rezidentus, tiek rosināts paplašināt personu grupas, kurām jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas veselības apdrošināšanai.

“Ja izmaiņas stāsies spēkā no 2021. gada 1. janvāra, plānots, ka nākamgad finansējums veselības aprūpei palielinātos par aptuveni 17,5 miljoniem eiro,” informē A. Strapcāne.

Ar likumprojektiem un to anotāciju iespējams iepazīties Veselības ministrijas mājaslapas sadaļā “Sabiedriskā apspriede”

Pieteikumu līdzdalībai sabiedriskajā apspriedē un priekšlikumus par likumprojektiem, norādot kontaktinformāciju (vārdu, uzvārdu, adresi, tālruņa numuru un e-pasta adresi), var iesniegt līdz 2020. gada 27. janvārim Veselības ministrijas Juridiskās nodaļas vadītāja vietniecei Anitai Jurševicai, rakstot uz e-pastu: anita.jursevica@vm.gov.lv.

Sabiedriskā apspriede Veselības ministrijā notiks 29. janvārī.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI