NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
19. septembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Dienas fakts
TĒMA: Veselība
4
4

RTU pētnieki gatavo rīkus cīņai pret stresu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: energepic.com

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inženierekonomikas un vadības fakultātes (IEVF) pētnieki starptautiskā projektā izstrādā īpašus mācību moduļus un praktiskus rīkus, kas palīdzēs organizācijām un darbiniekiem visā Eiropā izvairīties no stresa darbavietā.

Īslaicīgs un neliels stress palīdz darbiniekam mobilizēties, tas var pat darboties kā dzinulis, taču ilgstošs stress darbavietā nelabvēlīgi ietekmē strādājošo garīgo un fizisko veselību.  Pasliktinās darbinieku darbaspējas un darba mūža ilgums, kas savukārt rada milzu slogu ekonomikai, piemēram, tiek lēsts, ka ar darbu saistītās depresijas izmaksas Eiropā ik gadu prasa apmēram 617 miljardus eiro. Stress ir būtiska darba drošības un veselības problēma ap 80% Eiropas uzņēmumu, tomēr tikai retajā ir ieviestas speciālas procedūras, kas ļautu novērst ar darbu saistīto stresu, liecina pētījumi.

ERASMUS+ līdzfinansētajā starptautiskajā projektā “Vadības kompetenču pilnveide izcilībā balstītai stresa novēršanai un darbam organizāciju ilgtspējīgai attīstībai Eiropā” tiek izstrādāts inovatīvs stresa novērtēšanas un uzveikšanas rīks. Projektā iesaistījušies zinātnieki un eksperti no Vācijas, Spānijas, Latvijas un Īrijas universitātēm un organizācijām. RTU IEVF ir projekta partnere.

“Darbiniekiem lielāko stresu rada neskaidri un nesakārtoti procesi, pārtraukumi darbā, darbs daudzu uzdevumu režīmā un digitalizācija, savukārt darba devējiem – krīze darba tirgū,” norāda IEVF pētniece, RTU Personāla nodaļas vadītāja Zane Rostoka.

RTU pētnieki atbilstoši savai kompetencei izstrādājuši moduļus, kas ietvers šādas tēmas:

  • stress;
  • stresori, to atpazīšana darba vidē;
  • darba vides procesu organizēšana;
  • darba apstākļu ietekme uz produktivitāti;
  • izmaiņas darba saturā un vidē u. c.

Pēc moduļu aprobēšanas tie tiks apvienoti inovatīvā stresa novērtēšanas un pārvaldīšanas rīkā. Tas ļaus atpazīt un novērtēt stresa līmeni, ar elektronisku apmācību materiālu palīdzību noskaidrot, kā novērst individuālu stresoru palielināšanos, bet ar speciālu testu – novērtēt sasniegtās izmaiņas. Projekta mērķis ir samazināt stresa cēloņus par 10%, kas Eiropas ekonomikai 2035. gadā varētu ļaut ietaupīt vairāk nekā desmit miljardus eiro.

Plašāka informācija par stresu darbā – ej.uz/rtustresapetijums.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI