NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
31. maijā, 2019
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Pensijas
1
25
1
25

Gatavo priekšlikumus pensijas piemaksas atjaunošanai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Pirms vairāk nekā astoņiem gadiem sociālā budžeta izdevumu taupīšanas nolūkā tika pieņemts lēmums vairs nepiešķirt darba stāža piemaksas pensijām tiem, kas pensionējās 2012. gadā un vēlāk. Šogad diskusijā par pensijām atkal tika aktualizēts jautājums par senioru netaisnīgo šķirošanu. Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, izskatījusi darba grupas sagatavotos priekšlikumus, kam piemaksas atjaunot, kādā apmērā un kad, lūgs Finanšu ministrijas atzinumu, jo piemaksu atjaunošanai būtu nepieciešami lieli līdzekļi, kā arī vēlreiz vērtēs piedāvātos variantus.

īsumā
  • Kopš 2012. gada piešķirtajām pensijām vairs nepiemēro piemaksu pensijai par apdrošināšanas stāža gadiem līdz 1996. gadam.
  • Tie, kuriem dzimšanas gads deva tiesības pensionēties līdz 2011. gada beigām, papildus pensijai saņem 1 eiro piemaksu. Vēl viens papildu labums sagaidāms šogad oktobra indeksācijā – likums tagad paredz indeksēt arī piemaksu.
  • Piemaksu atjaunošana prasīs no valsts pamatbudžeta lielus izdevumus. Seniori uzskata – netaisnība ir jālabo.

Tiem, kas pensijā devās no 2006. gada 1. janvāra līdz 2011. gada 31. decembrim, piešķīra piemaksu par katru apdrošināšanas stāža gadu līdz 1996. gadam, no kura individuāli sāka uzskaitīt uzkrātos sociālās apdrošināšanas maksājumus (pensijas kapitālu). Kopš 2012. gada piešķirtajām pensijām šādas piemaksas vairs nav. Tiem, kam pensija piešķirta līdz 2011. gada 31. decembrim, piemaksa tika saglabāta, pensionāri to saņem.

2010. gada 20. decembrī Saeima pieņēma grozījumus likumā “Par valsts pensijām”, ar kuriem noteica piemaksas piešķiršanas beigu termiņu, proti, ka tā piešķirama līdz 2011. gada 31. decembrim. Šāda norma tika pieņemta ar mērķi samazināt speciālā budžeta izdevumus, lai līdzsvarotu tā ieņēmumus un izdevumus.

Piemaksas apmērs par vienu apdrošināšanas stāža gadu ir 1 eiro mēnesī. No 2018. gada 1. jūlija tā ir lielāka – 1,50 eiro – tiem, kuriem vecuma pensija piešķirta līdz 1996. gada 31. decembrim.

Līdz 1996. gadam nostrādātais laiks stāžā samazinās

Iniciatīva par grozījumiem likumā “Par valsts pensijām” ir izskatīta pēc šogad februārī Saeimā notikušās senioru organizāciju un deputātu diskusijas par pensijām, kad arī tika rosināts veidot darba grupu priekšlikumu sagatavošanai. Darba grupa ir izskatījusi situāciju saistībā ar piemaksām no vairākiem aspektiem, Saeimas komisiju informēja Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretārs Ingus Alliks.

Kopš laika, kad piemaksas atcēla, par to ir bijušas diskusijas, lieta ir skatīta Satversmes tiesā, kura atzina, ka valsts un likumdevēja rīcība ir bijusi leģitīma.

Darba grupa ir izskatījusi apkopoto informāciju par piemaksu saņēmēju loku un piemaksas paaugstināšanu. Ir izstrādāti dažādi varianti, katram no tiem pievienoti aprēķini par nepieciešamo finansējumu.

Ņemts vērā arī tas, ka ar katru gadu samazinās pensionāru skaits, kuriem, dodoties pensijā, apdrošināšanas stāžā ir būtisks darba gadu skaits līdz 1996. gadam. Piemēram, tiem, kas pensijā dosies 2020. gadā, ja apdrošināšanas stāžs ir 36 gadi, tajā jau divas trešdaļas būs uz sociālās apdrošināšanas iemaksām balstīts periods.

Katram no piemaksu atjaunošanas variantiem arī nepieciešamais finansējums ir atšķirīgs – dāsnākajā variantā līdz pat 85 miljoniem eiro jau 2020. gadā. Starp izskatītajiem variantiem ir arī tādi, kuri paredz piemaksu atjaunošanu tikai mazāko pensiju saņēmējiem, kā arī piemaksu piešķiršanu atkal paredzēt līdz kādam noteiktam laika periodam.

Pašreiz piemaksa nav piešķirta 82,9 tūkstošiem vecuma pensijas un 29,4 tūkstošiem invaliditātes pensijas saņēmēju.

Senioru darba grupas atbalstītais variants paredz, sākot ar 2020. gadu, piešķirt 1 eiro piemaksu pie tām vecuma un invaliditātes pensijām, kas piešķirtas no 2012. gada. Piemaksa būtu atjaunojama pakāpeniski, proti, vispirms tiem, kuri pensionējās 2012. un 2013. gadā, – no 2020. gada 1. janvāra, tiem, kuri pensionējās turpmākajos gados, – secīgi vēlāk.

Tabula. Senioru darba grupas atbalstītais priekšlikums

Paredzētais piemaksu atjaunošanas gads

Pensijas piešķiršanas gads

Papildu izdevumi no valsts pamatbudžeta

No 2020. gada 1. janvāra

2012. un 2013. gads

7,1 miljons eiro

No 2021. gada 1. janvāra

2014. un 2015. gads

17 miljoni eiro

No 2022. gada 1. janvāra

2016., 2017. un 2018. gads

33,2 miljoni eiro

No 2023. gada 1. janvāra

2019., 2020. un 2021. gads

50,3 miljoni eiro

No 2024. gada 1. janvāra

2022. un 2023. gads

63,4 miljoni eiro

Piešķirot vecuma vai invaliditātes pensiju 2024. gadā un turpmāk, piešķir piemaksu pie pensijas par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim.

I. Alliks norādīja, ka Labklājības ministrija idejiski piekrīt piemaksu pārskatīšanai, bet viss atkarīgs no pieejamo līdzekļu apjoma, jo jau nākamgad tas prasītu 7,1 miljonu eiro.

Labot netaisnību

Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvis Pēteris Leiškalns atgādināja, ka sākotnējais pensiju piemaksu mērķis bija mazināt atšķirību starp augsti novērtēto un nepamatoti zemu novērtēto pensijas kapitālu, mazināt atšķirības starp lielajām un mazajām pensijām. Piemaksu ar likumu noteica tiem, kuru pensija nepārsniedza trīskāršu sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru – 105 latus (ap 150 eiro). 2008. gadā tika pieņemts lēmums ar 2009. gadu piemaksas maksāt visiem. Savukārt no 2012. gada piemaksas vairs nav jaunpiešķirtajām pensijām. Un atkal izveidojās robežšķirtne – tie, kam tiesības uz pensiju radās 2011. gada decembrī, piemaksu saņem, bet tie, kam pensiju piešķīra pēc mēneša, – nesaņem.

“Sabiedrības augstākais labums ir taisnīgums,” savulaik jau pausto uzskatu atgādināja P. Leiškalns, “bet ar piemaksām ir notikusi netaisnība.” Netaisnība tika attaisnota ar mērķi – nodrošināt speciālā budžeta ilgtspēju, jo speciālais budžets tajos gados samazinājās. Taču kopš 2014. gada piemaksas vairs nemaksā no speciālā budžeta, bet pamatbudžeta. Tā kā līdz tam mērķis varēja kalpot kā speciālā budžeta saglābšanas mērķis, tad tagad – no taisnīguma viedokļa – šī netaisnība jānovērš iespējami ātri, uzskata eksperts.

Darba grupas vadītājs deputāts Andrejs Klementjevs, uzsverot, ka piemaksas ir jāatjauno arī nevienlīdzības mazināšanai, norādīja, ka Satversmes tiesa lietā, ar kuru atzina piemaksu atcelšanu par atbilstošu Satversmei, norādījusi – ja ekonomiskā situācija valstī uzlabojas, tad pie šī jautājuma vajag atgriezties.

Vidējais ieguvums pensionāriem, ja piemaksas atjaunotu, būtu 20 eiro mēnesī.

Latvijas Pensionāru federācijas pārstāvis un organizācijas bijušais vadītājs Andris Siliņš atgādināja, ka jautājums par piemaksām tiek rosināts jau vairākus gadus, un uzsvēra, ka Pensionāru federācijas ieskatā tagad tas ir jāvirza tālāk izskatīšanai Saeimā.

Katrs eiro, kas nonāk papildus pensionāra maciņā, tiek iztērēts, atgriezts tautsaimniecībā, tas nav zeķē glabājams, arī par to mudina padomāt Rīgas Aktīvo senioru alianses (RASA) pārstāve Līvija Marcinkēviča.

Senioru darba grupas atbalstītais variants tiek vērtēts kā budžetu visvairāk saudzējošais, jo citi ir vēl dārgāki. Taču Saeimas komisijā pret tādu taupīšanu bija arī iebildumi. Tāpēc komisija par piemaksu virzīšanu pagaidām nelēma.

Sociālo un darba lietu komisija lūgs atzinumu Finanšu ministrijai, un, kā izteicās komisijas vadītājs Andris Skride, viņa uzdevums ir mazināt nevienlīdzību, tāpēc “darbosimies ļoti strauji”, par piemaksām būs diskusijas frakcijās, lai lemtu par galīgo variantu likuma “Par valsts pensijām” grozījumiem, piebilstot, ka viņa uzdevums, vadot komisijas darbu, ir mazināt nevienlīdzību pensionāru vidū.

Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem, 2018. gadā piemaksas pie vecuma pensijas vidēji mēnesī saņēma 360 793 personas, kas ir par 19 063 personām mazāk nekā 2017. gadā, savukārt piemaksas pie invaliditātes pensijas vidēji mēnesī saņēma 34 774 personas, kas ir par 3 508 personām mazāk nekā 2017. gadā. Vidējais piešķirtais piemaksas apmērs pie vecuma pensijas – 37,87 eiro, pie invaliditātes pensijas – 11,98 eiro.

2019. gada oktobrī, kad būs ikgadējā pensiju indeksācija, papildus pensijai tiks indeksētas arī piemaksas pie vecuma un invaliditātes pensijas.

Labs saturs
25
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI