NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
01. februārī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Izglītība
22
22

“Caps un ciet” – lejuplādē un lasi aizraujošu medijpratības pasaku bērniem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Attēls: no grāmatas „CAPS UN CIET jeb Vilks manipulators”, Marinas Heniņas ilustrācija

Kā iemācīt bērnu orientēties informācijas biezoknī? Vidzemes Augstskolas docente Dr. sc. comm. Solvita Denisa-Liepniece ir radījusi izglītojošu un izklaidējošu medijpratības pasaku bērniem “CAPS UN CIET jeb Vilks manipulators”.

Kā teikts jaunās medijpratības grāmatas ievadā, tas ir “pamācošs stāsts bērniem un viņu vecākiem, kā arī vecvecākiem par tradicionālajiem un sociālajiem medijiem”. Kultūras ministrija informē, ka grāmata veidota kā izglītojošs un izklaidējošs stāsts, kas bērniem vecumā no 9 līdz 11 gadiem palīdzēs saprast, kā veidojas informatīvā vide, un mācīties kritiski izvērtēt redzēto vai dzirdēto.

“Grāmata ir mēģinājums sarežģītas komunikācijas lietas pasniegt vienkāršā, bērniem vieglāk uztveramā veidā. Ceru, grāmata dos savu ieguldījumu lielu un mazu Latvijas lasītāju mediju pratības uzlabošanā,” teic grāmatas autore Vidzemes Augstskolas docente Dr. sc. comm. Solvita Denisa-Liepniece.

Jaunās medijpratības pasakas ievadā teikts, ka, izlasot šo stāstu, jūsu bērni labāk sapratīs:

  • kāda loma sabiedrībā ir tradicionālajiem un jaunajiem medijiem;
  • cik svarīga ir piekļuve daudzpusīgai informācijai;
  • kā kritiski novērtēt informācijas saturu un avotus;
  • kā atbildīgi izraudzīties informācijas avotus;
  • kā remdēt ziņkāri un nepieciešamību pēc jaunas informācijas;
  • kas ir informācijas “ražošana”;
  • dažu bērniem neierastu (toties pieaugušo sarunās bieži lietotu) sarežģītu vārdu nozīmi.

Grāmata izdota ar Kultūras ministrijas (KM) un Vidzemes Augstskolas atbalstu. Izdevumu papildina atjautīgas Marinas Heniņas ilustrācijas. Grāmatas “CAPS UN CIET jeb Vilks manipulators” elektroniskā versija ikvienam ir brīvi pieejama un lejuplādējama. Drukātos eksemplārus plānots izsniegt publiskajām bibliotēkām.  

Kā informē Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Inita Kabanova, viens no Latvijas mediju politikas pamatnostādņu rīcības virzieniem ir medijpratības veicināšana. I. Kabanova: “Pieaugot informācijas apjomam, kas turklāt pieejams no arvien vairāk sadrumstalotiem avotiem, kritiskās domāšanas un medijpratības nozīme pieaug. 2017. gadā pēc KM pasūtījuma veiktā Latvijas iedzīvotāju medijpratības pētījuma rezultāti rāda, ka tikai 40% cilvēku apgalvo, ka spēj atpazīt uzticamu informāciju no tendenciozas un safabricētas.”

Lai medijpratības prasmes veidotu jau no mazotnes, pērnruden tika sākta medijpratības un bērnu drošības internetā sociālā kampaņa 5–8 gadus veciem bērniem “Supervaroņi internetā!”. Savukārt grāmata “CAPS UN CIET jeb Vilks manipulators” paredzēta nedaudz lielāku, 9–11 gadus vecu, bērnu auditorijai un koncentrējas tieši uz mediju vides kritisku izvērtēšanu.

Labs saturs
22
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI