NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
04. septembrī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Nodokļi

Ārzemēs dzīvojošajiem savs saziņas kanāls VID

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts ieņēmumu dienests izveidojis atsevišķu saziņas kanālu ārzemēs dzīvojošajiem.

FOTO: Freepik

Lai informācija par nodokļu jautājumiem būtu pieejamāka ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem, Valsts ieņēmumu dienests ir izveidojis atsevišķu tālruņa numuru un e-pasta adresi, kur nodokļu konsultanti atbildēs uz dažādiem praktiskas dabas jautājumiem nodokļu jomā.

Valsts ieņēmumu dienests informācijā par jauno pakalpojumu norāda, ka jaunizveidotā e-pasta adrese ir diaspora@vid.gov.lv, bet nodokļu konsultantu tālruņa numurs: +371 67122443.

Interesējošos jautājumus ir aicināti uzdot gan tautieši, kuri nolēmuši atgriezties, pārcelties uz dzīvi Latvijā pēc pastāvīgas dzīves vai ilgākas uzturēšanās ārvalstīs, gan arī tie, kuriem, ilgstoši dzīvojot ārvalstīs, iespējams, ir saglabājušās kādas nodokļu saistības Latvijā.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) gaida ne tikai ārzemēs dzīvojošo tautiešu jautājumus, bet arī ieteikumus un priekšlikumus, kā turpmāk uzlabot informācijas apriti un iespējami ērti un operatīvi nodrošināt viņiem būtisko informāciju par nodokļu un muitas jautājumiem.

Apzinoties, ka valsts atbildība par saviem pilsoņiem nebeidzas brīdī, kad viņi mainījuši mītnes vietu, VID vienmēr ir atvērts saziņai ar ārzemēs dzīvojošajiem tautiešiem. VID tīmekļvietnē ir pieejama īpaša sadaļa “Latvijas rezidenti ārvalstīs”, kurā tiek apkopota informācija un atbildes uz ārvalstīs dzīvojošo tautiešu biežāk uzdotajiem jautājumiem.

Šajā sadaļā ir skaidrojoša informācija par iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanu, par rezidenta un nerezidenta statusu un citiem jautājumiem.

Kā norāda VID, nodokļu administrācija sadarbojas ar Latvijas Republikas Ārlietu ministriju, kuras tīmekļvietnē pieejama plaša informācija par dažādiem diasporai nozīmīgiem jautājumiem, kā arī ar Īrijas–Latvijas Tirdzniecības kameru.

VID arī sūta aktuālo informāciju un atbild uz to ārvalstu plašsaziņas līdzekļu jautājumiem, kuru auditorija ir tieši ārvalstīs dzīvojošie latvieši.

Dažādi jautājumi saistībā ar nodokļiem ir bijuši arī LV portāla e-konsultāciju sadaļā. Piemēram, e-konsultācijā “Ārvalstīs gūtā ienākuma deklarēšana” VID ir skaidrojis, kā iedzīvotāju ienākuma nodokli maksā fiziskā persona – Latvijas rezidents, kas guvis ienākumu Latvijā un/vai ārvalstīs; kā aizpildāma ienākumu deklarācija; kā apliecināms ārvalstīs gūtā ienākuma apmērs, veids un samaksātais nodoklis. Savukārt e-konsultācijā “Vai no Latvijas var izvest vienu saujiņu smilšu?” ir izskaidrots, vai ir ierobežojumi neliela daudzuma smilšu pārvešanai pāri robežai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI